schoonmaken

Snel uw huis schoonmaken doet u zo

Bent u wekelijks ook veel tijd kwijt aan schoonmaken in huis? Hier kunt u verandering in brengen als u dat wilt. Hoe? Wij hebben tips.

Combineer huishoudklussen

Meerdere klussen combineren is één van de manieren om tijd te besparen. Neem bijvoorbeeld de badkamer. U kunt schoonmaakmiddel op de douchewanden, wasbak of badkuip aanbrengen en dat 5 minuten in laten trekken. In die 5 minuten kunt u de spiegel vlekvrij maken en misschien zelfs de wc schrobben. Daarna kunt u dan de wasbak, douche of de badkuip reinigen.

Dit is slechts een voorbeeld, want er zijn natuurlijk nog veel meer combinaties mogelijk. In de keuken kunt u bijvoorbeeld spoelbak vullen met een beetje soda en warm water. Laat dit 10 minuten staan. In die tijd kunt u mooi het aanrecht schoonmaken en met een beetje geluk ook de handgrepen van de keukenkastjes.

Dagelijks schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat u niet 1 keer per week lang hoeft te poetsen, kunt u ervoor kiezen om dagelijks wat eenvoudige schoonmaakklusjes te doen. Neem bijvoorbeeld voordat u gaat slapen de eet- en salontafel af, ruim het aanrecht op of maak even snel de wc schoon met schoonmaakazijn. Dit kost u dagelijks niet meer dan 10 minuten en kan u op wekelijkse basis veel tijd schelen.

‘Bewaar’ grote klussen

Hoewel u veel schoonmaakwerk gefaseerd kunt doen, zijn er ook zaken waar u echt even de tijd voor moet nemen. Zo is het opruimen van de keukenkastjes of voorraadkast geen activiteit die binnen 10 minuten klaar is. Probeer dit soort taken dan ook niet snel te willen doen. Dat werkt meestal averechts.

Niet alles hoeft elke week

Natuurlijk, een schoon huis is fijn, maar dat betekent niet dat u elke week uw hele huis van onder tot boven hoeft te doen. Sommige klussen hoeven maar 1 keer per jaar. Dit geldt onder andere voor het schoonmaken van de kozijnen, gordijnen en het tapijt.

Schaf de juiste schoonmaakmiddelen aan

Hoewel de schoonmaakmiddelen zelf in principe geen invloed hebben op de tijd die u aan bepaalde huishoudtaken besteedt, kunnen zij u toch een handje helpen of tegenwerken. Lang niet alle producten uit het schoonmaakschap maken immers even goed schoon. Zo reinigt allesreiniger– ondanks dat de naam anders doet vermoeden- niet alles even goed. Schoonmaakazijn werkt vaak beter, vooral voor de wc.
Ook kunt u ervoor kiezen om zelf schoonmaakmiddelen te maken. Naar verluidt laten dit soort  producten uit de supermarkt soms chemische sporen achter die niet goed zijn voor uw sanitair, vloer of aanrecht. Door het zelf te maken verkleint u de kans op dit soort resten.

(Bron: leukegeit, Molly Maid, archief, realsimple.com)

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. Anngelique says:

  Slecht idee om tussendoor wat klusjes te doen zoals voor het slapen gaan de salon tafel afnemen.
  Voor je het weet ben je de hele dag aan het afnemen.
  Bij mij werkt het beter om op vaste dagen wat te doen en in het voorjaar de binnenkant van alle kasten, zoals de keukenkastjes afnemen.

 2. madeliev says:

  Ik ruim mijn leven lang al, voor het naar bed gaan, de salontafel en het aanrecht leeg en neem dat af met een vochtig doekje. Ik vind het fijn als ik, na het opstaan, in een opgeruimde keuken stap en dan direct een broodje kan smeren en koffie kan zetten. Om die reden voelt dat karweitje dan ook niet als schoonmaken terwijk het dat wel is.

 3. Demajoor says:

  Een ieder doet het op zijn eigen manier, maar ik vind opruimen en schoonmaken ook niet echt fijn. Toch kies ik er voor elke keer wat te doen en niet alles in een keer. Het is daarom altijd minder vuil en makkelijker schoon te houden. Ook vind ik het fijn om s’morgens in een schone keuken het ontbijt en koffie klaar te maken. Ook maakt de laatste de douche droog en dat scheelt héél veel minder kalkaanslag en vieze glazen douchewanden.