schoonmaken met Marseillezeep

Met deze zeep krijgt u alles schoon

Heeft u een kast vol staan met allerlei schoonmaakmiddelen? Dat hoeft niet meer. Voortaan heeft u maar 2 soorten zeep nodig. Welke dat zijn en wat u er precies mee kunt schoonmaken, leggen wij u uit. 

Aleppo-zeep en Marseillezeep

De soorten zeep waar u bijna alles mee kunt schoonmaken zijn Marseillezeep en Aleppo-zeep. Beide worden al eeuwenlang gebruikt en vinden hun oorsprong, zoals de namen al verklappen, in de Franse stad Marseille en Syrische stad Aleppo. De Aleppo-zeep is de oudste variant, men gebruikt dit al 4.000 jaar.

vast stuk zeep of vloeibaar
Lees ook: Een stuk zeep of vloeibare zeep, wat is hygiënischer?

Natuurlijke zepen

Wat zit er eigenlijk in deze wondermiddeltjes? Beide blokken zeep bevatten soda, water en alleen maar plantaardige oliën, zoals olijfolie. Hierdoor zijn ze 100 procent vrij van kleur- en geurstoffen. Het enige verschil tussen de 2 is dat in Aleppo-zeep ook nog laurierbes zit. Aleppo-zeep ruikt daarom een beetje naar laurier en Marseillezeep naar olijven.

Kleding wassen

Zoals we al vertelden kunt u de zepen gebruiken voor bijna alles. Ook voor vlekken in uw kleding. Daarvoor kunt u een klein stuk zeep afsnijden en dit op de natgemaakte vlek wrijven. Laat dit kort intrekken en wrijf dan de zeep verder in. Daarna kunt u het met een gerust hart in de wasmachine stoppen. U kunt beide zepen ook raspen en gebruiken als wasmiddel.

Schoonmaken

Niet alleen uw kleding wordt weer als nieuw. Ook de afwas, keuken, badkamer en vloer worden blinkend schoon door wat zeep met water te mengen. Heeft u last van hardnekkige vlekken? Voeg dan ook een beetje baking soda toe.

baking soda
Lees ook: Wat is baking soda en wat kunt u er allemaal mee doen?

Douchen

U raadt het misschien al, maar u kunt ook uzelf wassen met beide zepen. Deze zijn goed voor uw lichaam en haar omdat de zepen geen chemische stoffen bevatten die uw huid en haar kunnen beschadigen. Bovendien zorgen de oliën ervoor dat uw huid veel minder snel uitdroogt. Wel is het gebruik misschien even wennen, want ze schuimen nauwelijks.

Make-up verwijderen

Tot slot kunt u zelfs make-up verwijderen met Aleppo-zeep. Dat kunt u door met een vochtig wattenschijfje over het stuk zeep te wrijven en hiermee over uw gezicht te vegen. Echter kunnen niet alle huidtypes hiertegen, omdat de zeep grondig reinigt en de gezichtshuid gevoeliger is dan die van het lichaam. Ook is het verstandig om een ander product te gebruiken om oogmake-up te verwijderen, aangezien de zeep uw ogen kan irriteren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 5 juli 2024.

(Bron: De Volkskrant, RTL Nieuws, Margriet, Supernaturals, Handiggoed. Foto: Aygul Bulte / Shutterstock.com)

Geef een reactie

Reacties (19)

  madeliev says:

  Hé,dat komt me goed van pas. Laat ik nu met moederdag deze zeep [uit Frankrijk meegenomen door de zoon] hebben gekregen, heel lief natuurlijk maar ik wist wat ik er mee moest, ja wassen vanzelf maar ik kende het niet, wist niet dat het voor zoveel gebruikt kan worden. Dank!

  madeliev says:

  Hé,dat komt me goed van pas. Laat ik nu met moederdag deze zeep [uit Frankrijk meegenomen door de zoon] hebben gekregen, heel lief natuurlijk maar ik wist niet wat ik er mee moest, ja wassen vanzelf maar ik kende het niet, wist niet dat het voor zoveel gebruikt kan worden. Dank!

  InekeGF says:

  Sunlightzeep heeft dezelfde eigenschappen en ruikt bovendien ook heerlijk naar citronella. Mijn oma gebruikte het voor alles en ik ook al jaren; ideaal voor het verwijderen van hardnekkige koffie- thee- en vetaanslag en vakantiewasjes.

  Milojokehans says:

  Graag zou ik hiervoor een koop adres van jullie krijgen hartelijk dank

   Margeaux says:

   Google!

   veertje12 says:

   Bij Dille en Kamille.

   Fernandel says:

   Regelmatig bij de Lidl bij de Franse week. Kost een habbekrats.

   lentewind says:

   Puur & Fit

  mare says:

  Ik neem altijd een groot stuk olijfolie zeep mee uit Spanje of Portugal . Goedkoop en prima.

  parrhesia says:

  Te krijgen bij o.a. “Gezond en welzijn “ Google!

  Amar says:

  Aleppo zeep is ook te koop bij Holland & Barret. Er zijn 2 soorten nl met en zonder laurier olie. Voor de huid prima maar mijn haar wordt er wat “touwig” van en het is moeilijk door te kammen. Dit kan weer worden opgelost met een conditioner.
  De Turkse winkel heeft ook olijfzeep maar dit is belachelijk goedkoop in vergelijking met de prijs bij H&B. Daarom denk ik dat er misschien ook andere stoffen inzitten. Het is ook erg zacht na verloop van tijd.

   Stans Myers says:

   Of een scheutje azijn in een flinke plens spoelwater. Gaat het haar ook mooi van glanzen

   jantsje51 says:

   Ik gebruik al een paar jaar een kannetje warm water met een theelepel backin soda om mijn haar te wassen, daarna nog water met een scheut appelazijn als conditioner. Bevalt prima.

  Amar says:

  Maar een stuk zeep voor alle doeleinden is natuurlijk prachtig. Ook een uitkomst bij vakantie als je geen vloeistoffen mag meenemen

  johanna78 says:

  Milojokehans.
  Bij bekende drogisterijen zoals Kruitvat te koop.

  Jan Coenraats says:

  En, lieve lezers, de vriendelijkste wijze om u/jezelf te wassen voor je huid is met water. Niets meer, niets minder. En gebruik geen deodoranten en/of intiem-spray’s wanneer je jezelf liefhebt… Schoon ben je éven onder de waterstraal en doe dat dagelijks.

  Bluebelle says:

  Is het ook een optie om deze zeep op de een of andere manier in de wasmachine te gebruiken?

  lentewind says:

  Ik gebruik het al jaren in de badkamer (ook voor haren wassen) en het schuimt geweldig. Wel moet je haar een paar wassingen er aan wennen. Zelfs je tanden kun je er mee poetsen. Er zit dan alleen geen fluoride in. De speciale met laurierbes is ook nog eens goed tegen eczeem en psoriasis.

  Len123 says:

  Ik heb inmiddels heel wat sites afgezocht en vergeleken die Aleppo zeep aanbieden..
  De beste is toch Bol.com, € 13,80 per 200 gram met 40% laurierbesolie.