Hortensia's snoeien

Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?

Hortensia’s zijn in vele Nederlandse tuinen terug te vinden. Naast de gewone boeren- of bolhortensia is ook de Annabelle met zijn enorme bloemenpracht enorm populair geworden. Door de hortensia op de juiste wijze te snoeien wordt hij elk jaar mooier. Terwijl hortensia’s verkeerd snoeien kan leiden tot minder of zelfs geen bloemen. We vertellen hoe u dit per soort aanpakt.

Boeren- of bolhortensia: Hydrangea macrophylla snoeien

Hydrangea macrophylla-hortensia’s mogen nooit in hun geheel tot de grond toe teruggesnoeid worden. Ze gaan hier niet dood aan, maar de struik geeft dat jaar dan geen bloemen. Hij bloeit namelijk op het overjarige hout. Als de plant erg oud of te hoog is, dan kunt u overwegen zulk fors terugsnoeien wel een keer doen, want er komt dan uiteindelijk een mooie, verjongde struik voor terug.

Hortensia's snoeien

Dit verjongen moet ook in lichtere vorm elk voorjaar gebeuren. In de loop van maart kunt u de plant daarvoor enigszins uitdunnen door een paar oude takken helemaal tot aan de grond terug te snoeien. Ga uit van ongeveer een vierde van de takken en neem de oudste exemplaren. Hiervoor komen dan weer jonge en sterke takken terug. Verwijder ook eventuele dode en beschadigde takken.

De uitgebloeide bloemen, die in maart nog aan de plant zitten, kunt u het beste tot in april laten zitten. Omdat hortensia’s altijd vroeg uitlopen, beschermen deze oude bloemen de nieuwe bloemknoppen tegen eventuele nachtvorst.

Hortensia's snoeien

Annabelle hortensia: Hydrangea arborescens (Strong) Annabelle

De Annabelle hortensia’s bloeien op het nieuwe hout en kunnen daarom in het voorjaar gesnoeid worden. Ze hebben bloemschermen van wel 25 centimeter in omvang. De bloemen kunnen hierdoor topzwaar worden. De versie Strong Annabelle valt wat minder snel om dan de gewone Annabelle, maar nog steeds kunnen de takken bij regen of wind doorbuigen als de bloemen erg groot worden. Dit gebeurt vooral als u de struik in maart heel kort terugsnoeit, zoals vaak aangeraden worden. Sterk terugsnoeien bevordert namelijk extra grote bloemen. U kunt dit voorkomen door een lichte of geen snoei te doen. De stelen worden dan geleidelijk aan dikker en er verschijnen meer, maar net wat kleinere bloemen, waardoor ze de takken minder snel ombuigen.

De nieuwe bloemknoppen worden pas in het voorjaar gevormd. Omdat bij de Annabelle de uitgebloeide bloemen de nieuwe knoppen dus niet tijdens de winter beschermen, zoals bij de bolhortensia wel het geval is, kunt u ervoor kiezen die bloemen eventueel al in het najaar te verwijderen. Maar wie ze juist mooi vindt, kan ze gewoon laten zitten tot het voorjaar.

Hydrangea arborescens Annabelle

Pluimhortensia: Hydrangea paniculata

De pluimhortensia bloeit op het eenjarige hout. Door hem in maart goed kort te snoeien, wordt een rijke bloei bevorderd. Als u hem terug snoeit tot zo’n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo’n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo’n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.

Hydrangea paniculata

Eikenbladhortensia: Hydrangea quercifolia

De naam eikenbladhortensia heeft deze struik te danken aan de bladeren die lijken op die van een eik. Deze hortensia hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden, alleen als hij te groot wordt snoeien. En dan kan de eikenbladhortensia volstaan met minimale snoei in het voorjaar. Snoei bevordert namelijk wel de groei, maar niet de bloei, omdat de nieuwe bloemknoppen onder de oude, uitgebloeide bloemen gevormd worden. Wanneer u snoeit verwijdert u daarmee ook de bloemen voor het komende jaar. Daarom bij voorkeur alleen dood en ziek hout wegsnoeien en takken die elkaar schuren.

Hydrangea quercifolia

Fluweelhortensia: Hydrangea aspera Macrophylla

De fluweelhortensia is een prachtige heester, die zijn naam te danken heeft aan de viltachtige beharing aan de onderzijde van zijn blad. De struik groeit uit tot een hoogte van 2 á 3 meter en kan het beste zo min mogelijk gesnoeid worden. Alleen lelijke takken en takken die in de weg zitten wegsnoeien.

Klimhortensia: Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Vers aangeplante klimhortensia’s hebben in het begin wat steun nodig. Eenmaal gesetteld hecht de plant zichzelf met behulp van worteltjes aan de muur. Over het algeheel brengt dat geen beschadigingen aan. De klimhortensia heeft in principe geen snoei nodig, maar hij kan enorm groot worden, tot wel 20 meter hoog. Als hij te hoog of te breed wordt voor de plek waar hij is aangeplant, kunt u hem daarom best wat terugsnoeien. Doe dit na de bloei in juni. Aangezien hij op op 2-jarig hout bloeit zult u het jaar nadat u hem stevig gesnoeid heeft vrijwel alleen blad en geen bloemen hebben. Uitgebloeide bloeiwijzen kunt u na de winter afknippen.

Mocht uw klimhortensia na verloop van tijd kaal worden aan de onderzijde, dan kunt u door flink terugsnoeien de plant weer mooi maken. Snoei daarvoor in de lente, verspreid over 3 jaar terug tot vlak bij de hoofdtakken. Zo krijgt u na verloop van tijd weer een mooie volle, goed vertakte plant.

Hortensia's snoeien

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Krijns Groentips, De tuinen van Appeltern, MijnTuin.org, Tuinseizoen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie