De blauweregen snoeien: op deze 2 momenten moet dat gebeuren en zo doet u dat

Voor veel planten geldt dat snoeien doet bloeien en dat geldt zeker ook voor de blauweregen (Wisteria). En deze mooie bloeier heeft daarvoor zelfs 2 snoeibeurten per jaar nodig: in de winter en de zomer. We vertellen wanneer dit precies is en hoe u dit moet doen.

Voorwaarden voor een rijke bloei

Bij de blauweregen zijn er meerdere factoren van belang, om hem in het voorjaar rijkelijk te laten bloeien: de manier van snoeien, de standplaats, de verzorging en de soort plant die u koopt. Om met het laatste te beginnen, er zijn exemplaren die jammer genoeg helemaal nooit tot bloei komen. Dat geldt vooral voor gezaaide planten. Daarbij kan de bloei bij zaailingen sowieso soms wel 10 tot 15 jaar op zich laten wachten. Bij een geënt exemplaar heeft u meer kans. Die bloeit over het algemeen na zo’n 5 tot 8 jaar. De beste manier om u ervan te verzekeren dat uw struik tot bloei komt, is daarom in het voorjaar een bloeiende plant te kopen. In een eerder artikel vertellen we meer hierover en meer over de vereiste standplaats en verzorging.

fruitbomen
Lees ook: Fruitbomen snoeien in de winter, voor meer en beter fruit van peren- en appelboom

Wintersnoei van de blauweregen

Door de blauweregen in de winter te snoeien, wordt het vormen van bloemknoppen bevorderd. De wintersnoei is de hoofdsnoei, dus dit gebeurt vrij rigoureus. Knip de takken in februari terug tot 2 of 3 knoppen (ongeveer 10-15 centimeter). Ontzie hierbij zoveel mogelijk de eventueel reeds gevormde bloemknoppen. Die zijn duidelijk herkenbaar, doordat ze dikker zijn dan de bladknoppen. Kies voor het snoeien een moment uit waarop het niet vriest.

blauweregenZomersnoei van de blauweregen

De 2e snoei doet u ongeveer 2 maanden na de bloei. Meestal valt de bloei in mei en de snoei dus in juli of augustus. Kort takken dan in tot 5 tot 6 knoppen, ongeveer 20 centimeter van de hoofdtak. Snoei niet bij grote hitte of wanneer de struik op dat moment in de volle zon staat.

Wat te doen met een verwaarloosde blauweregen?

Door 2 keer per jaar te snoeien, voorkomt u dat de Wisteria gaat woekeren en lange, slecht bloeiende scheuten vormt. Is het er langere tijd niet van gekomen, dan kunt u hem in het voorjaar alsnog stevig terugsnoeien. Hij zal dan extra hard aan nieuwe groei werken. Geef hem om die reden geen voeding in het voorjaar. Anders gebruikt hij dat om nog harder te groeien.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Krijns groentips, RTL Nieuws, Gardeners World Magazine, VT Wonen, Groei & Bloei. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie