rozen snoeien

Rozen snoeien in maart, zo snoeit u de verschillende soorten

In maart beginnen rozen weer uit te lopen en dan is het tijd om ze te snoeien. De verschillende soorten hebben elk hun eigen snoeiwijze. Kies een vorstvrije dag uit en sla aan het snoeien met een scherpe en schone snoeischaar. Zodat u later weer kunt genieten van een goede groei en rijke bloei.

Uitzondering

‘Oude’, eenmalig bloeiende rozen en ramblerrozen moet u nog niet in maart snoeien. Deze rozen snoeit u in de zomer, direct na de bloei.

Struikrozen

Door struikrozen te snoeien houdt u ze mooi vol en compact. Knip al het oude hout en slappe takken helemaal weg. De overblijvende gezonde takken moeten tot 3 á 5 ogen teruggesnoeid worden.

Snoeien maart
Lees ook: Snoeien in maart: deze tuinplanten moeten nu gesnoeid worden

Rozen op stam

Rozen op stam snoeit u enigszins op dezelfde manier als struikrozen, maar dan op ongeveer een meter hoogte. De scheuten kunnen tot ongeveer 15 centimeter teruggesnoeid worden. Houd daarbij rekening met de vorm van de plant.

rozen snoeienKlimrozen

Klimrozen moeten elk jaar verjongd en geleid worden. Haal daarvoor jaarlijks enkele oude takken zo laag mogelijk weg, afhankelijk van de gevormde nieuwe scheuten in het jaar ervoor. Snoei ook te dicht op elkaar groeiende takken weg en bind jonge takken aan. Behoud de lange hoofdtakken en knip die voor een 3e terug.

Heesterrozen

Deze soort rozen snoeien is wat lastiger, maar ook bij deze soort snoeit u elk jaar een deel (maximaal 20 procent) van de oude takken weg, om te verjongen en de heester minder warrig te maken. Door ook in het midden wat takken te verwijderen bevordert u een goede luchtcirculatie, wat de kans op ziekten en ongedierte verkleint.

lavendel snoeien
Lees ook: Verzorging lavendel en snoeien: wanneer en hoe moet dat gebeuren?

Miniatuurrozen

Miniatuurrozen, of potrozen, kunnen vrij kort, tot zo’n 5 centimeter boven de (pot)grond afgeknipt worden.

Bodembedekkende rozen

Bodembedekkende rozen hebben nauwelijks snoei nodig. De takken kunnen eventueel wat worden ingekort om de aanmaak van nieuwe twijgen en daarmee de bloei te bevorderen.

Wilde scheuten en uitgebloeide bloemen verwijderen

Bij geënte rozen altijd wilde scheuten weghalen zodra ze tevoorschijn komen en voor alle rozen geldt dat tijdens de bloei uitgebloeide bloemen verwijderd moeten worden, tenzij u rozenbottels aan uw plant wilt.

Rozen bemesten

Vergeet na het snoeien van uw rozen niet om te mesten met organische mest voor rozen. Zo geeft u ze de beste start van het nieuwe groei- en bloeiseizoen.

(Bron: Krijns Groentips, Directplant, Tuinseizoen, Gardeners World Magazine. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord