egelvriendelijke

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Doordat het leefgebied van de egel kleiner geworden is, is die steeds vaker in woongebieden te vinden. Die gebieden zijn echter niet altijd even egelvriendelijk, maar met een paar aanpassingen kunt u ervoor zorgen dat uw tuin een plek wordt waar zij graag vertoeven.

Maak uw tuin toegankelijk

Tegenwoordig zijn veel tuinen voorzien van schuttingen. Als u zorgt voor een opening van zo’n 14 bij 14 cm, dan kan een egel uw tuin in en uit. Ideaal is het als al uw buren dat ook doen, zodat er een groter gebied ontstaat waar de egel ongestoord kan rondlopen. In Groot-Brittannië is dit al heel gewoon. Na een actie om mensen op het belang ervan te attenderen, is de ‘hedgehog highway’, oftewel de ‘egelsnelweg‘ een groot succes in het land.

Zorg voor een prettige omgeving

Wees niet te netjes in uw tuin. Door wat blad en takken te laten liggen, hebben egels een plek om lekker te scharrelen. Vanzelfsprekend zijn volledig betegelde tuinen niet aantrekkelijk voor ze, maar tuinen met heggen, struiken en voldoende beplanting zijn ideaal. Heeft u een schuur of een kas, pas dan op dat u ze er niet per ongeluk in opsluit, want egels hebben wel eens de neiging daar een kijkje te nemen. Zorg in het geval van een vijver in uw tuin voor een ontsnapmogelijkheid als zij hier per ongeluk in vallen, in de vorm van een trappetje of glooiende oevers. Heeft u hoog gras dat u wilt maaien, vergewis u er dan eerst van dat zich geen (baby)egels in het veld ophouden. Laat tenslotte geen voorwerpen met kleine openingen rondslingeren, zoals blikjes of bekertjes, want hierin kunnen zij bekneld raken.

egelvriendelijke

Egelhuisje

Is uw tuin groot genoeg, dan zullen de egels er ook wel langer willen verblijven. In dat geval kunt u een egelhuisje voor hen plaatsen. Ze zijn kant en klaar te koop, maar u kunt er ook zelf eentje maken. Gebruik dan onbehandeld (gifvrij) hout, zorg voor een inlooptunnel van 14x14cm, zodat grote dieren ze niet kunnen belagen en plaats het op een plek in de tuin waar zij het minst gestoord zullen worden. Het liefst in de buurt van de tuinbegrenzing en verstop de egelwoning met wat takken en bladeren. Is de grond er erg vochtig, plaats het egelhuis dan op een kleine verhoging en gebruik droog nestmateriaal, zoals droge bladeren. Al zullen de egels het huisje ook vaak zelf met nestmateriaal vullen. Schoonmaken kan eventueel na de winterslaap, maar voor het paarseizoen. Als u dat in de avond doet, is de kans het grootst dat de egels dan op pad zijn om voer te zoeken, zodat u ze niet stoort.

Voeren

Tijdens langdurige droogte hebben egels het moeilijk om aan hun normale voedingsmiddelen te komen. Zij eten namelijk onder andere slakken, wormen en insecten en die worden schaars bij droog weer. Ook voordat zij in winterslaap gaan hebben zij voldoende voedsel nodig om hun reserves aan te vullen. Om hen te helpen kunt u schotels water neerzetten. Liefst op een schaduwrijke plek, zodat het niet zo snel verdampt. Ook extra voer kunnen zij dan goed gebruiken. Niet geschikt zijn gezouten voedsel of brood. Wel geschikt zijn bijvoorbeeld kattenvoer, meelwormen of gedroogde insecten. Zet geen schoteltje melk neer, want daar kunnen egels ernstige darmklachten van krijgen.

Hulp tegen slakken en ander ongedierte in de (moes)tuin

Als egels zich prettig voelen in uw tuin, dan doen zij ook graag iets terug in de vorm van het verminderen van een eventueel slakkenprobleem in uw (moes)tuin. Slakken eten zij namelijk graag en veel en zo blijven uw bladgroenten en Hosta’s weer een vreetpartij van slakken bespaard. Het is daarbij wel noodzakelijk dat u geen gif gebruikt om de slakken te bestrijden, anders krijgen de egels dit binnen. Hetzelfde geldt voor onder andere rupsen, die zij ook graag eten.

Lees ook: zo krijgt u meer vogels en minder muizen in uw tuin en hoe om te gaan met zieke egels in de tuin?

(Bron: Egelbescherming, Vroege Vogels, Egelwerkgroep Nederland, archief)

Geef een reactie

Reactie