Zit corona op uw smartphone

Zit er corona op uw smartphone?

Een nieuw Australisch onderzoek komt met een verontrustende conclusie: het coronavirus overleeft veel langer dan tot nu toe gedacht – tot wel 28 dagen – op gladde oppervlakken als smartphones en bankbiljetten. Reden voor paniek? Moet de telefoon nu ook in quarantaine en kunnen we maar beter nooit meer contant betalen? 

Maand besmettelijk

Het nieuws van het nationaal wetenschappelijk bureau van Australië verspreidt zich bijna sneller dan het virus. De conclusie dat het coronavirus tot wel een maand besmettelijk kan blijven op onder meer de glazen schermen van smartphones, roestvrij staal en bankbiljetten is dan ook opmerkelijk. Want eerdere studies suggereren dat het virus twee tot drie dagen op glas en bankbiljetten kan overleven. En tot 6 dagen op plastic en roestvrij staal.

DNB: geen paniek

Wat betekent dit nou in de praktijk? Kunnen we maar beter helemaal niet meer cash betalen? Geen paniek, zegt de Nederlandsche Bank(DNB) op gezag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne(RIVM), het kennisinstituut als het gaat om het coronavirus. Volgens het RIVM is de kans op besmetting via een oppervlak als dat van een bankbiljet of munt erg klein. De Europese Centrale Bank heeft hier onlangs ook onderzoek naar laten doen door 2 gerenommeerde Europese laboratoria. Hieruit blijkt dat het virus 10 tot 100 keer sneller verdwijnt van een bankbiljet dan van harde, gladde oppervlakken zoals een stalen deurknop of plastic verpakking.

Pinnen is beter

Pinnen wordt in deze tijd wel aangeraden. Maar om helemaal niet meer contant te betalen is overdreven. “Contant betalen is best veilig. Als je maar hand-tot-hand contact vermijdt bij het afrekenen”, stelt De Nederlandse Bank. “En na het boodschappen doen de handen wassen. Dat is sowieso een goed advies.”

Korrel zout

Maar klopt er dan helemaal niets van dit onderzoek? En hoe zit het dan bijvoorbeeld met smartphones, als het glazen scherm het virus een maand lang vasthouden? Kunnen we die dan maar beter in quarantaine doen? Ook hier wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, zegt een toenemend aantal deskundigen uit onder meer Amerika en Groot-Brittannië. Het Australische onderzoek is gedaan onder laboratorium-omstandigheden die ideaal zijn voor het coronavirus om te overleven. Door een ideale omgeving, luchtvochtigheid en temperatuur te creëren, overleeft het virus veel langer dan het in werkelijkheid doet. En dus moeten de conclusies met een korrel zout nemen, stellen de kritische experts.

Regelmatig schoonmaken

Toch onderstrepen ook deze experts wel dat het coronavirus wel kan overleven op gladde oppervlakken zoals glas, metaal en plastic. Niet zolang als de Australiërs beweren, maar toch. En daarom blijft het advies om die oppervlakken regelmatig schoon te maken en de handen vaak te wassen zoals we dat met een griepvirus ook moeten doen. En dus ook de smartphone. Vuistregel is dat u die het beste elke keer als u thuiskomt, schoon kunt maken.  Belangrijkste tip: sproei schoonmaakmiddelen niet direct op de telefoon en vermijd bleekmiddelen. Gebruik in plaats daarvan desinfecterende doekjes, alcoholdoekjes of licht bevochtigde microvezeldoekjes.

(Bron: BBC, RIVM, De Nederlandsche Bank, Meldpunt)

Geef een reactie

Reacties (3)

  B.Harmsen says:

  Zorg dat je altijd contant geld op zak hebt dat bleek vanmorgen maar weer bij AH etc. waar pinnen niet mogelijk was.

  robrobben says:

  Volgens CSIRO, dit is het Australisch nationaal wetenschappelijk bureau, is het mogelijk dat het virus zich bij 20 graad Celsius ( kamertemp. ) zich tot 28 dgn. vast kan hechten op: Glas – Vinyl – Staal – Papier en Displays van mobiele telefoons. Hoe hoger de temp., hoe minder aantal dag. Een uitleg vindt men op de site van CSIRO. Zelf doe ik bijna nooit pinnen en als het moet dan met een STYLUS !! Het is allemaal goed en wel dat winkeliers etc. de winkelkarretjes/mandjes ontsmetten, maar het PIN-apparaat wordt niet ontsmet, ook de PIN – automaten niet.

  Proefkonijn says:

  Ik was voor Corona al ‘smetbewust’ (geen -vrees dus). Voor mij zijn deze maatregelen dus volstrekt normaal. Handen wassen na boodschappen doen, niet teveel aan je gezicht zitten, stuur van de auto afnemen, deurknoppen etc meenemen in de schoonmaak, gewoon een kwestie van gezond verstand en niet-lui zijn. Ik ken zat mensen die na het toiletbezoek nooit handen wassen, en waarbij de viezigheid al 20 jaar op de knopjes en keukenkastjes zitten. Zij noemen dat weerstand opbouwen, ik noem het luiheid en onhygienisch gedrag. Ik bedoel hier zeker geen natuurvuil bij, zoals het verhaal op de boerderij, maar gewoon mensen die ook hun tanden nooit poetsen en opeens met die witte plaktanden verschijnen. Ik ben ouderwets zeker, maar wel gezond en natuurlijk 😆