Potgrond hergebruiken kan door oude aarde te verbeteren

Potgrond hergebruiken: zo kunt u oude aarde verbeteren en opnieuw gebruiken

Potgrond is vrij prijzig en in heel veel soorten zit turf verwerkt. Waarvoor op grote schaal veengebieden worden afgegraven. Het kan daarom geen kwaad om er zuinig op te zijn, maar er zit nu eenmaal een uiterste gebruiksdatum aan de aarde. Of toch niet? Want door de grond te verrijken, kunt u de potgrond hergebruiken.

Wat is het nadeel van potgrond met turf?

In Nederland is potgrond met turf nog altijd zeer gangbaar. Planten groeien er goed in, maar de keerzijde is dat turf wordt gewonnen in veengebieden en dat de veenmoerassen daardoor afsterven. Niet alleen verdwijnen er zo natuurgebieden, er komt ook op grote schaal CO2 door vrij, wat bijdraagt aan de opwarming. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor en komen er steeds meer alternatieven. In een eerder artikel vertellen we hier meer over.

Hoe lang is potgrond te gebruiken? En hoe moet u potgrond bewaren?

Zakken potgrond die u niet meteen gebruikt, zijn lange tijd houdbaar. Bewaar de grond dan wel op een droge en koele plek. De aarde kan na verloop van tijd wel wat uitdrogen. Giet dan een kleine hoeveelheid water in de zak of maak de grond eerst goed vochtig wanneer u die gebruikt.

Nadat u de potgrond in gebruik neemt, heeft die vaak voor enkele maanden toegevoegde voeding. Daarna moet u de kamerplanten (of andere planten die u erin zet) gaan bijmesten. Uiteindelijk raakt de grond wel echt ‘uitgeput’ en is het beter om te verversen. Dat is na ongeveer 1 à 3 jaar het geval. Ook kunnen er na verloop van tijd zouten ophopen of kan de grond van zuurgraad (PH) veranderen. Hierdoor is het niet langer geschikt om een plant gezond te houden.

schimmel op potgrond
Lees ook: Schimmel of paddenstoelen op de potgrond van kamerplanten: dit is hoe het komt

Oude potgrond hergebruiken

Voortaan hoeft u oude potgrond dan niet langer weg te gooien. U kunt het ten 1e hergebruiken door het over uw borders uit te strooien of de tuin ermee op te hogen. Of u kunt het als onderste laag gebruiken in hoge potten. Voorlopig zullen de planten daar niet met hun wortels bij komen en zo hoeft u veel minder verse aarde te gebruiken. Ook kunt u uw composthoop ermee aanvullen.

Maar de potgrond kan ook worden verrijkt en dan opnieuw worden gebruikt om planten in te laten groeien. Er moeten dan wel voedingsstoffen worden toegevoegd, om de voedingswaarde van de grond te herstellen. Daarvoor kunt u compost of bladaarde toevoegen. Dit verbetert ook meteen de structuur van de grond. Die kan na verloop van tijd namelijk verdichten, wat niet prettig is voor de wortels van de plant. Maak de grond daarom sowieso ook lekker los met uw handen, voordat u die opnieuw gebruikt.

Moet u potgrond steriliseren?

Een nadeel van oude potgrond hergebruiken, is dat er ongedierte of ziektekiemen in de aarde kunnen zitten. Om dit te voorkomen, kunt u de grond eventueel steriliseren. Hiervoor kunt u de aarde 30 minuten in de oven verhitten op 100 graden. Of ongeveer 2 minuten per kilogram op vol vermogen in de magnetron. Dit neemt het risico op besmetting van nieuwe planten weg. Niet iedereen kan de geur die hiervan afkomt overigens waarderen.

Mag potgrond bij het gft-afval?

Mocht u potgrond uiteindelijk toch willen weggooien, dan hoeft dat niet bij het restafval. Het mag (in kleine hoeveelheden) bij het gft-afval.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, potgrond.nl, Pokon, RTL Nieuws, Mama Botanica, wikiHow, Groenrijk, Libelle.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Jozef Colin says:

    Kan koffiegruis eveneens gebruikt worden om potgrond te verbeteren. ?
    wodt gebruik om oesterzwammen te kweken = daarom deze vraag
    gr jozef colin

      keesje39 says:

      Misschien. Op het ogenblik spaar ik al mijn koffiedik op voor een vriendin die het voor haar terrasplanten gebruikt. Vraag het anders eens aan een kweker.

      MAX Vandaag says:

      Beste Jozef Colin, bedankt voor uw reactie. Koffiedik heeft inderdaad goede eigenschappen om grond mee te verbeteren. Het wordt daarom ook als voeding in de tuin gebruikt. In ons artikel: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/bananen-koffie-eieren-keukenresten-als-plantenvoeding-voor-de-tuin/ vind u er meer informatie over. En inderdaad groeien oesterzwammer er prima op: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/zelf-paddenstoelen-kweken-dit-zijn-de-mogelijkheden-en-met-deze-soorten-kan-het/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

      Marijke89 says:

      Ja hoor, het werkt goed! Gebruik het al jaren. De wormen zijn er dol op, en ruilen de koffiedik voor wormenpoep ;)) Ik woon in Canada, bij Starbucks, de koffie keten, worden de koffie prut bewaard, verpakt, en gratis aangeboden. Misschien doen andere koffie ketens in NL dit ook? Succes!