paddenstoelen kweken

Zelf paddenstoelen kweken, dit zijn de mogelijkheden en met deze soorten kan het

Paddenstoelen zijn een heerlijk ingrediënt in de keuken en volop te koop in de supermarkt en bij de groenteboer. Maar veel leuker is het om zelf paddenstoelen te kweken. Dat is mogelijk met verschillende soorten en op verschillende manieren. We vertellen in dit artikel hoe u dat kunt doen.

Champignons kweken uit steeltjes

Door van 1 of meerdere (kastanje)champignons de steeltjes af te halen, kunt u nieuwe paddenstoelen kweken. Plaats de steeltjes in vochtige grond en zet de bak op een donkere plek. De temperatuur moet er tussen de 8 en 18 graden zijn. Door de aarde met koffiedik te mengen ontstaat een extra groeizame mix. Binnen een paar weken zullen er zo nieuwe champignons groeien. In een eerder artikel vertellen we welke groenten u allemaal nog meer kunt laten hergroeien.

paddenstoelen kwekenKweekset

Online en bij sommige tuincentra zijn kweeksets verkrijgbaar van verschillende soorten paddenstoelen. In de set zit een substraat, met daarin mycelium (sporendraden) van de betreffende soort. Inclusief instructies om de paddenstoelen op te kweken. Over het algemeen bestaat de verzorging uit het vochtig houden van het geheel en ze de juiste groeiomstandigheden te geven. Bijvoorbeeld door ze eerst in een warm en vervolgens in een koel vertrek te zetten. Na enkele weken komen de 1e paddenstoelen op en kunt u ze wekenlang oogsten.

champignons
Lees ook: Koken met champignons: tips voor het schoonmaken en bakken

Oesterzwammen kweken

Bent u naast een liefhebber van paddenstoelen ook een liefhebber van koffie? Dan is het kweken van oesterzwammen iets voor u. Die groeien namelijk uitstekend op koffiedik. Dat mag van alle soorten koffie zijn, dus zowel bijvoorbeeld filterkoffie als koffiepads. Dit is een zeer voedzame substantie, waar oesterzwammen goed in groeien. Maar het is bijvoorbeeld ook geschikt als plantenvoeding.

De koffiedik plaats u in een literemmertje dat u kunt hergebruiken van bijvoorbeeld uw yoghurt. Reinig deze eerst goed met kokend water en maak er met een schaar verschillende vierkante openingen in van zo’n 2 bij 2 centimeter. Hier groeien de zwammen uiteindelijk doorheen. Tot die tijd moet u de gaten eerst afplakken met ademend tape of schilderstape.

paddenstoelen kweken

De koffiedik moet goed vochtig zijn. Vul het emmertje er tot een 4e mee en doe daar eenzelfde hoeveelheid broed bij en meng dit. Het emmertje is dan ongeveer halfvol. Doe het deksel erop en plaats het emmertje bijvoorbeeld op het aanrecht. De temperatuur mag maximaal 20 graden zijn, dus zeker niet in de buurt van een verwarming. Vermijd ook direct zonlicht. Na een paar dagen beginnen de sporendraden zich te ontwikkelen. Na een week bedekt u het mengsel met een centimeter nieuwe koffiedik. Dat herhaalt u elke week, tot het emmertje helemaal vol is. Op dat moment verhuist u hem naar een koele, lichte plek. Bijvoorbeeld een schuur of een garage met een raam. Een paar weken later kunt u beginnen met oogsten.

paddenstoelen
Lees ook: Paddenstoelen in de tuin en het gazon, wel of niet verwijderen?

Shiitake op een boomstam kweken

Bepaalde paddenstoelsoorten hebben hout nodig om op te groeien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de shiitake. Er zijn online zakjes verkrijgbaar met daarin de benodigde schimmelsporen of kant en klare deuvels (deuvelbroed). Die groeien het best op een eikenboomstam van zo’n 25 centimeter. Maar ook onder andere berk, beuk, els of hazelaar zijn geschikt. Laat de stam 2 maanden liggen voor u hem gebruikt. Op te vers hout lukt het namelijk niet. Boor dan een aantal gaten in de stam en stop daar houten pluggen in. Bedek die vervolgens met het broed. Of plaats het kant-en-klare deuvelbroed in de gaten. Plaats de boomstam op een vochtig plekje in de tuin.

Leg hem bij voorkeur niet op de grond, aangezien er dan een risico is dat ook andere sporen op de stam groeien en dan ziet u misschien niet meer het verschil tussen eetbare en niet eetbare paddenstoelen. Houd de stam na het enten 2 weken vorstvrij, dus kies voor een vorstvrije periode. De beste periode is oktober of november of tussen februari en april. Warme periodes zijn namelijk ook niet ideaal.

Het kan zeker 1 jaar tot 2 jaar duren voor de paddenstoelen zich ontwikkelen. Wanneer u in het najaar start, duurt het ongeveer 2 jaar voor u kunt oogsten Wanneer u in de lente start, kunt u het jaar erop tijdens de zomer de 1e oogst verwachten. Houd de boomstam in de tussentijd goed vochtig. Eenmaal goed ontwikkeld, blijven de nieuwe shiitake zich langere tijd ontwikkelen en kunt u er (jaren)lang van oogsten (zie hoofdfoto). Door de boomstam na een jaar in mei compleet in koud water te dompelen, wordt de groei gestimuleerd. Doe dit alleen wanneer het niet meer vriest.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, RTL Nieuws, 24 Kitchen, groenetakken.nl, kweken.net, dezaden.nl. Foto’s: Shutterstock, hoofdfoto: ThankMe/Shutterstock.com)

Geef een reactie