onkruid tegels

Onkruid tussen tegels verwijderen en voorkomen

Zeker in regenachtige jaren kan er een hoop onkruid groeien tussen de tegels van uw tuin of oprit. We geven tips hoe u er weer vanaf komt en hoe u het kunt voorkomen. Laten staan is overigens ook nog een optie, want deze stoepplantjes hebben ook voordelen.

Onkruid tijdig verwijderen

Des te langer onkruid er staat, des te meer wortels worden gevormd en des te lastiger is het te verwijderen. Pak het daarom liever regelmatig aan, dan 1 keer in de zoveel tijd. Bij jonge plantjes is het eenvoudiger om ze met wortel en al te verwijderen, zodat ze niet direct weer zullen aangroeien.

kweekgras
Lees ook: Kweekgras verwijderen: het is lastig te bestrijden, maar zo komt u er vanaf

Voegenborstel of krabber

U kunt het onkruid 1 voor 1 met de hand verwijderen, maar om het tussen tegels of klinkers te verwijderen is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje ook zeer effectief. Hiermee kunt u in 1 keer veel plantjes tegelijk verwijderen. In het geval van een stalen borstel blijft een deel van de wortels wel zitten, dus dan kunnen de plantjes uiteindelijk terug groeien, maar dat duurt wel even en door het voor die tijd te herhalen, geeft u ze die kans niet.

onkruid tegels

Heet water

Is onkruid wieden u te intensief, gebruik dan heet water. Doordrenk de voegen ermee, zodat niet alleen het onkruid zelf, maar ook de wortels afsterven. De plantjes zijn erna makkelijker te verwijderen.

Heermoes
Lees ook: Heermoes (paardenstaart) bestrijden en voorkomen dat het terugkomt

Hogedrukspuit

U kunt ook een hogedrukspuit op de plantjes richten. Pas wel op dat u met de harde straal de tegels niet beschadigt. Om dit te voorkomen zijn er opzetstukken voor tegels verkrijgbaar. Controleer wel of u die op uw tegelsoort kunt gebruiken.

Onkruidbrander

Er zijn speciale onkruidbranders te koop, waarmee het onkruid letterlijk weggebrand wordt. Bij het verbranden sterft alleen het bovengrondse gedeelte af en keert het onkruid uiteindelijk dus weer terug. Tenzij u het net zoals bij de voegenborstel voor die tijd herhaalt.

Keramische tuintegels
Lees ook: Keramische tuintegels schoonmaken, dit moet u wel en niet doen

Chemische middelen

Grijpt u naar chemische middelen, koop dan alleen producten met een toelating van het Ctgb en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op. De bestrijders zijn per definitie giftig en beschadigen alle planten waarmee ze in contact komen. Niet alleen onkruid. Ze kunnen daarnaast schadelijk zijn voor insecten en het bodemleven. Dit is dus geen optimale optie.

onkruid tegels

Huishoudmiddelen

Huishoudmiddelen als schoonmaakazijn, chloor, groene zeep, zout en bleekwater lijken misschien een goed alternatief voor chemische middelen, maar zijn het niet. Ze zijn namelijk niet toegelaten voor het bestrijden van onkruid, omdat ze misschien onschadelijk lijken, maar buiten ongewenste effecten kunnen hebben. En een risico kunnen vormen voor planten, insecten en bodemorganismen. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

Onkruid tussen tegels voorkomen

Onkruid is langere tijd weg te houden, door preventieve maatregelen te nemen. Wanneer u een nieuw terras aanlegt of een bestaand terras bijvoorbeeld ophoogt, kunt u meteen extra maatregelen tegen onkruid nemen. Ten 1e is het heel effectief om antiworteldoek te gebruiken. Dan kan er van onderaf geen nieuw onkruid meer groeien. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat onkruid geen of minder kans krijgt, om in de voegen te groeien. Dit doet u met onkruidwerend voegzand. Of met een harde voeg, die wel water doorlaat, maar waar onkruid niet in kan groeien. Dit zal u een hoop tijd schelen qua wieden.

Liggen de tegels eenmaal, dan helpt het om regelmatig te vegen. Zo veegt u eventuele onkruidzaden weg en krijgen daarnaast ook net ontkiemde zaden geen kans om zich te ontwikkelen tot plantjes.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief. Foto’s: Shutterstock, Stig Alenas / Shutterstock.com)

Geef een antwoord

Reactie

    Ella55 says:

    Ik zou zeggen: GEEN GIF GEBRUIKEN, nog liever azijn dan giffen, heet water met soda is ook een optie.