Onkruid is nuttig

Onkruid (stoepplantjes) tussen de tegels heeft ook voordelen

Tussen de stoepen, langs de muren, om paaltjes of tussen de tegels van uw terras. Onkruid komt op allerlei (ongewenste) plekken tevoorschijn en na het wieden groeit het genadeloos weer terug. Hoewel we ons er behoorlijk aan kunnen ergeren, zijn er ook voordelen van de wilde planten. Hieronder leest u waar de zogeheten stoepplantjes goed voor zijn.

Goed voor waterafvoer

Veel mensen vinden onkruid een slordig gezicht en gaan met allerlei middelen aan de slag om het te bestrijden. Toch kan het waardevol zijn de plantjes te laten staan. Staat uw terras na een regenbui regelmatig blank, dan kan onkruid helpen bij het afvoeren van het water. Door de stenen die dicht op elkaar liggen, kan het water niet goed weglopen. Plantjes die tussen de tegels groeien, kunnen het regenwater met hun wortels opnemen. Hierdoor ontstaat er meer lucht in de grond en kan het water via de planten beter wegstromen. Ook op straat worden stoepplantjes vaak gezien als onkruid, maar ze zijn ook daar juist van grote waarde. Nu steden tijdens de warmere zomers steeds meer opwarmen en hevige regenbuien voor wateroverlast zorgen.

wateroverlast
Lees ook: 10 tips tegen wateroverlast in de tuin

Onkruid zegt iets over de grondsoort

Tussen de tegels, maar ook in de rest van de tuin, groeien veel verschillende soorten onkruid. Elk plantje heeft een eigen voorkeur voor een bepaald soort grond. U kunt aan het type onkruid zien wat voor soorten aarde u in de tuin heeft. Zo groeien brandnetels, zevenblad en klein knopkruid alleen in voedselrijke grond, terwijl de hopklaver een voorkeur heeft voor een kalkrijke bodem. Klein hoefblad groeit in aarde met een slechte structuur en de kleefkruid in een stikstofrijke bodem.

Gaat u planten en bloemen poten of zaaien? Kijk dan naar het soort onkruid dat er groeit. Het soort grond heeft veel invloed op de gezondheid van de tuinplanten. Informeer voor het planten welke aarde de plant of bloem nodig heeft. Door te kijken naar het type onkruid kunt u de grondsoort bepalen en zien waar u de planten en bloemen het beste kunt neerzetten.

bemesten
Lees ook: De tuin bemesten: hoe en wanneer moet dat gebeuren?

Nestplaats voor insecten

Naast de fleurige bloemen in de tuin, is ook onkruid een echte insectenlokker. Zij gebruiken de stoepplantjes als voedingsbron, schuilplaats en leggen eitjes op de blaadjes. Vlinders doen dit het liefst in brandnetels. Deze planten zorgen voor een ware vlindertuin. Helaas is de venijnige plant een echte woekeraar en verspreidt het zich snel. Om te voorkomen dat de brandnetel met zijn wortels andere planten beschadigt, kunt u de meeste weghalen. Een enkeling kunt u laten staan voor de vlinders en andere insecten.

eetbare bloemen op een bord
Lees ook: 11 keer eetbare bloemen kweken in de (moes)tuin of op het balkon

Weggooien is zonde

Gooi het weggehaalde onkruid niet gelijk in de groenbak. U kunt dit nog gebruiken als mest. Zo werkt het plantje heermoes tegen schimmel en zit de brandnetel vol voedingsstoffen zoals ijzer magnesium en zwavel. Overigens zijn de topjes van deze plant ideaal om een voedzaam soepje of een kopje thee mee te maken. De bladeren van zevenblad of paardenbloem kunt u gebruiken in de salade of om jam en siroop mee te maken. Om het onkruid in de keuken te gebruiken, is het wel belangrijk dat u deze niet heeft bespoten met bestrijdingsmiddelen en dat u de planten voor de zekerheid goed afspoelt. Wilt u toch van het onkruid af? We hebben een aantal bestrijdingsmethoden onder elkaar gezet.

Help stoepplantjes in kaart te brengen

In samenwerking met Weekend van de Wetenschap (2 en 3 oktober 2021) krijgen alle Nederlanders de kans om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Tijdens deze editie worden door het gehele land, door jong en oud, stoepplantjes in kaart gebracht. Iedereen wordt opgeroepen op pad te gaan om zoveel mogelijk stoepplantjes te vinden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden en Hortus botanicus Leiden. Met de resultaten wordt bekeken hoe de stad nog groener en beter gemaakt kan worden voor mens en natuur. Op de website van het onderzoek kunt u invoeren welke stoepplantjes u waar gevonden heeft. Ook vindt u daar hulp om de plantjes te herkennen.

Op dinsdag 28 september 2021 wordt er bij Tijd voor MAX over dit onderwerp gesproken. Om 17.10 uur op NPO 1. 

(Bron: Quest, ikwiltuinieren, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

  dragon says:

  Valpartijen zijn de laatste jaren aan de orde van de dag.
  Sinds de gemeente geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken, ontstaan losse- en opstaande tegels als gevolg van de wortels van het onkruid.
  Er wordt veel tijd en geld in gestopt om met branden en stomen het onkruid te bestrijden.
  Het lijkt dan verdwenen te zijn, maar enkele weken later komt het weer terug.
  De wortels blijven n.l. in de grond zitten.
  Bij bestrijdingsmiddelen vedwijnt dit wel.
  Ook een huismiddeltje zoals schoonmaak-azijn werkt gedeeltelijk, en is ook slecht voor het millieu
  Met een krabbertje gaat het nog het beste, hoewel paardenbloemen een hardnekkig wortelstelsel hebben, en breekt daardoor vaak af.
  Zelf ben ik te oud om nog uren gebukt te staan, dus gebruik ik nog roundup, zolang ik het nog kan kopen.
  Werkt prima, maar met deze zin, haal ik de woede van freaken op mijn hals, vrees ik

   StLambert says:

   Nou de glyfosaat kennen we.
   Ook het totaalverbod plus rechtzaken die gaande zijn omdat de grootgrutters de dollartekens in ogen wilden houden.
   Kankerverwekkend rotzooi vergif. C.q. zeer schadelijk gebleken ook. En Ned druipt de politiek nu ook gelukkig af met die waanzin van glyfosaat en andere schadelijke “bestrijdingsmiddelen tevens. In belang van medemensen ook.

  StLambert says:

  Terzijde dit is mooi artikel.
  Behalve de opmerking mijnerzijds.

  Er zijn reeds talloze mensen patiënten die last hebben met longaandoeningen en kanker en gevolgen kankertrajecten en daarom ook van onkruidbranders immers waar de rook en brandlucht hier en daar al in woningen terechtkwam en komt.
  Zeer kwalijk gebleken.
  Er is trouwens aantal keren door scheurende over stoepen onkruidverdelgers op vier wielen brand ontstaan zie nieuws.
  Zeer zeer kwalijk. Je moet aan mensen denken die zeer veel nadeel hebben van dat soort waan ideeën.
  En niet meer alleen in dollars denken om de begroting gemeentes rond te breien…..voortaan. In heel dit land.