kweekgras

Kweekgras verwijderen: het is lastig te bestrijden, maar zo komt u er vanaf

In tegenstelling tot siergrassen, is kweekgras, ook wel kweek genoemd, geen graag geziene gast in de tuin. Het groeit op plekken waar het niet gewenst is en vaak dwars door uw eigen sierplanten heen. Als het er is, laat het zich echter niet zo gemakkelijk weer verwijderen. We geven tips hoe u er toch vanaf kunt komen.

Kweekgras lastig te bestrijden

Kweekgras (Elymus repens) wordt als onkruid gezien en is net als bijvoorbeeld heermoes lastig weg te krijgen, door zijn enorm sterke wortels. Worden de wortels bij het verwijderen gebroken en blijven er delen van achter, dan zal de grassoort net zo hard terug komen. Kweekgras is een grassoort met lange, platte sprieten, dat er niet zo mooi uitziet. Het duikt op de gekste plekken op, zoals in een aardbeienbed, het gazon of een lage (taxus)haag.

Kweekgras met wortel en al verwijderen

Kweekgras wortelt diep, tot wel een meter diepte. Om het met wortel en al weg te krijgen, zult u dus rigoureus te werk moeten gaan. Spit de grond met een spitvork voorzichtig diep om en probeer daarbij alle wortels zo heel mogelijk te verwijderen. Het is vrijwel ondoenlijk om alles in 1 keer kwijt te raken, maar u zult zo een groot gedeelte ervan kwijtraken. Houd het daarna goed bij en verwijder elk grassprietje, inclusief wortels, zo gauw u het ziet. Op den duur zal het dan niet meer terugkeren.

Langdurig afdekken

Een andere manier is het onkruid (en ook andere lastige wortelonkruiden) af te dekken met zwart plastic of karton. Dit moet tot wel een jaar blijven liggen. Het zorgt ervoor dat het kweekgras geen licht meer krijgt en uiteindelijk uitgeput raakt. Dit is alleen mogelijk als er geen andere beplanting staat, dus die zult u eventueel tijdelijk moeten verplaatsten. Let er daarbij op dat u dan geen wortels mee verhuist.

onkruid
Lees ook: Onkruid of tuinplant? Zo kunt u het herkennen

Kweekgras uit het gazon verwijderen

Groeit het kweekgras in het gazon, dan kunt u het het beste uitsteken. Groeit het op veel plekken, dan kunt u het met het gazon mee maaien. Op den duur zal het gazongras het hopelijk van het kweekgras winnen. Door het maaisel te laten liggen, wordt de bodem verrijkt en kan de grassoort van het gazon beter concurreren met kweekgras.

Bodem verbeteren

Als er veel kweekgras in uw tuin groeit, dan is dat een teken dat de verhouding van de bodem niet goed is. U kunt de bodem dan verbeteren, door het toevoegen van compost. Het is het meest effectief dit te combineren met het verwijderen van het kweekgras, inclusief wortels. Vervolgens de bodem te bedekken met een laag karton en hier bovenop een dikke laag compost aan te brengen. Na een aantal maanden kunt u eventueel achtergebleven wortels uit de grond halen en het stuk tuin opnieuw in gebruik nemen.

Frezen

Door de bodem te frezen, kunt u in 1 keer van het kweekgras afkomen. Deze methode moet echter zeer grondig gebeuren. De stukken wortel moeten in heel veel delen gehakt worden. Als de worteldelen te groot blijven, vergroot u het probleem juist, want dan zal er uit elk stukje wortel een nieuwe grasplant groeien.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Gardeners World, wikiHow, De Tuinen van Appeltern, uithovenier.nl, velt.nu. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie