Bakken in een pan met anti-aanbaklaag

Moet u een pan met beschadigde anti-aanbaklaag meteen weggooien?

Een ei, pannenkoeken, vlees, vis, groenten, u kunt het allemaal bakken in een koekenpan. Veel van deze pannen beschikken over een anti-aanbaklaag. Maar wat als deze laag beschadigd is, moet u de pan dan direct weggooien? Het antwoord is ja, en we leggen uit waarom. 

Wat is een anti-aanbaklaag

Een anti-aanbaklaag zegt het eigenlijk al, het zorgt ervoor de er niets op aan kan bakken. Dit materiaal wordt daarom veel gebruikt in pannen en dan vooral voor de bodem van (koeken)pannen. En dat is ideaal, want dan bakt het eten niet aan de bodem van de pan. De laag wordt ook wel Teflon genoemd, dat is een verzamelnaam. Een van de belangrijkste soorten kunststof die daarin is verwerkt is polytetrafluoretheen (PTFE), een stof die tot de PFAS-groep behoort.

PFAS is omstreden. Hoewel gezegd wordt dat bij normaal gebruik van de pan de hoeveelheid PFAS die wij binnenkrijgen minimaal is, stappen steeds meer mensen af van pannen met deze vorm van anti-aanbaklaag. Daarom winnen alternatieven als de gietijzeren pannen en pannen met een keramische anti-aanbaklaag, steeds meer terrein.

anti-aanbaklaag
Lees ook: Is de anti-aanbaklaag in pannen schadelijk?

Zo onderhoudt u de pannen het beste

Om beschadigingen van de anti-aanbaklaag te voorkomen, is het aan te raden om de pannen met de hand te wassen. Ook al is de pan in veel gevallen vaatwasser-bestendig, met een handwas is de kans op beschadigingen kleiner. In vaatwastabletten zitten namelijk heftige bestanddelen, die nadelig voor de laag kunnen zijn. Hoe u ze het beste schoonmaakt, vertellen we in een eerder artikel.

Wees ook voorzichtig met scherp keukengerei. Gebruik bij voorkeur houten pollepels of gerei van kunststof. Prik niet met een vork in de pan en snijd niet met een mes iets in de pan door. Grote kans dat u de bodem dan beschadigt. Daardoor werkt de anti-aanbaklaag minder goed, is de kans op aanbranden groot en de bodem kan loslaten.

Pannen met zo’n baklaag zijn bestand tegen warmte, maar niet tegen hitte. Gebruik de pan dan ook op een laag tot middelhoog vuur. Wordt de pan te heet, dan kunnen er deeltjes vrijkomen.

Moet u een beschadigde pan direct weggooien?

Velen zijn inmiddels al overgestapt op PFAS-vrije pannen. Heeft u een pan met een traditionele anti-aanbaklaag en is deze beschadigd? Dan raden we u aan om hem toch weg te gooien. Ook al is hij misschien nog niet eens zo oud. Via de beschadigingen kunnen deeltjes van de pan loslaten en die komen dan in het eten terecht. Als u hem weggooit, mag hij bij het restafval of breng hem langs bij de Milieustraat van de gemeente.

(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, Margriet, Waarzitwatin.nl, archief. Foto: Sutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Paulina Heiligenthal says:

    In Duitsland kunt u er voor kiezen een beschadigde pan te laten coaten. De kosten zijn zelfs aangenaam. In ieder geval duidelijk minder duur dan de nieuwe aanschaf van een goede pan. Bovendien spaart dit enorm aan afval!
    Ooit heb ik een lievelingspan en daarna een mooie grote teppanyaki-barbecuepan, die zelfs uiteen gehaald moest worden, tot volste tevredenheid laten coaten. Nu kunnen wij weer gezellig met z’n allen erom heen zitten en zelf barbecuen…..