anti-aanbaklaag

Is de anti-aanbaklaag in pannen schadelijk?

De anti-aanbaklaag in pannen zorgt ervoor dat het eten niet blijft plakken. Heel handig natuurlijk, maar er wordt geclaimd dat hier gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Betekent dit dat u de pannen moeten vervangen of kunt u deze nog gebruiken? Wij zochten voor u uit.

PFAS

De anti-aanbaklaag van een pan is gemaakt van de kunststof polytetrafluoretheen dat we teflon noemen. Deze stof wordt gemaakt met behulp van perfluoroalkylstoffen, beter bekend als PFAS. Dit is een verzamelnaam voor chemische stoffen die ervoor zorgen dat iets water-, vet-, vuil- en stof-afstotend wordt. PFAS komen niet in de natuur voor en zijn, zo blijkt uit onderzoek van de overheidswebsite waartzitwatin.nl, slecht voor de gezondheid.

Beschadigde pannen

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een pan met een anti-aanbaklaag, over het algemeen, niet gevaarlijk hoeft te zijn voor uw gezondheid. Wel moet u oppassen voor pannen met beschadigingen. Zodra er krasjes en groeven in de pan zitten, kunt u deze beter niet meer gebruiken. U kunt hierdoor loszittende deeltjes teflon binnenkrijgen. Het kan 6 jaar duren voordat deze deeltjes weer uit het lichaam verdwijnen. De stoffen onderdrukken het immuunsysteem en kunnen de slokdarm aantasten.

Slecht voor het milieu

Een pan met anti-aanbaklaag is, naast schadelijk voor uw gezondheid, ook slecht voor het milieu.Tijdens de productie van PFAS kan de stof in het milieu terechtkomen. De chemische stof is erg moeilijk uit het milieu te verwijderen en verplaatst zich door de lucht, via water en grond. De stoffen hopen zich op in de voedselketen en gaan in planten en dieren zitten. Hierdoor komen de stoffen weer in ons lichaam terecht.

De teflonlaag kan temperaturen tot 260 graden goed verdragen. Een stukje vlees bakken we gemiddeld op een temperatuur tussen de 200 en 230 graden. Staat de pan op gas zonder een laagje boter of olie, dan kan de temperatuur al snel stijgen. Bij een temperatuur hoger dan 300 graden ontstaat er een chemische reactie waardoor de stoffen, die vrijkomen uit de teflonlaag, giftig worden. De giftige stoffen komen door verdamping niet alleen in onze luchtwegen, maar ook in die van dieren terecht. De dampen zijn irriterend en veroorzaken griepverschijnselen en zijn voor vogels zelfs dodelijk. De PFAS variant PFOA is sinds 2014 verboden. Er wordt nu veel gewerkt met de GenX variant, maar dit levert volgens deskundigen dezelfde milieu- en gezondheidsproblemen op.

Pan zonder anti-aanbaklaag

Om zeker te zijn dat u geen giftige stoffen binnenkrijgt kunt u het beste een pan kopen  zonder de teflonlaag. De alternatieven zijn onder andere ijzeren-, keramische-, gietijzeren- of koperen pannen. Al deze pannen hebben wel wat meer onderhoud nodig en zijn vaak niet geschikt voor de vaatwasser. Doorgaans moet er ook wat meer boter of olie in de pan bij het bakken. Gelukkig verschijnen er steeds meer pannen met een alternatieve anti-aanbaklaag en PFAS-vrij. Of er PFAS in het product zit, of er vrij van is, staat op het etiket.

(Quest, AD, waarzitwatin, millieucentraal, RIVM, Radar)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Habre says:

  LS
  Prima deze voorlichting van MAXVANDAAG, wat mij opvalt dat u helemaal geen aandacht besteedt aan de keramische coating. Mij bevalt het uitstekend. Op dit moment gebruik ik een grill, een Airfryer en koekenpan met deze coating. En hiermee r heb ik een uitstekende ervaring, gebruik geen vetten en niets blijft plakken, dus alles is eenvoudig te reinigen.
  Met vriendelijke groet,
  Hans Bremmer

   Alan Boska says:

   leest U a.u.b. mijn commentaar onder of boven het Uwe..

   Dank U.

  Alan Boska says:

  Beste mensen & MAX,

  Ik heb een documentaire gezien die gaat over de 2 fabrieken (3M en DUPONT) waar PFOA of C8 sinds 1950 is ontwikkeld, aan in onze wereld van vandaag de uiteindelijk de reden is voor ‘de dood van ontelbare mensen’. De gevaren van deze stofjes werden in het in begin al bekend voordat de stof was uitontwikkeld. Toen 2 van de 8 zwangere vrouwen misvormde babies baarden, werden alle vrouwen die in direct contact met deze chemicaliën kwamen uit de fabriek geweerd en moesten ze met hun gezin minstens 80 km verderop wonen.

  De gevolgen voor mensen, planten, dieren in de directe omgeving van de fabriek waren desastreus. Zelfs toen de PFOA/C8 symptomen werden geconstateerd bij de veestapels die stroomopwaarts graasden, werd het publiek maar ook de overheid valse onderzoeken getoond, waarin beweerd werden dat er geen gevaar van C8/PFOA zou zijn. Men wist bij de fabriek toen dat er wel degelijk gevaar was, maar die informatie werd onderdrukt. Alle onderzoeken, vanwege ziekte of dood van mensen, planten of dieren werden continu gesaboteerd en mensen die erover praatten werden bedreigd met grote rechtszaken en boetes.

  Toen in 2005 het bedrijf en schikking troffen met bewoners uit 6 ‘water-districten’ hebben deze mensen geen individuele schikking geaccepteerd maar de 343 miljoen gebruikt om gedegen onderzoek te laten doen onder de bevolking van de omliggende districten. Men heeft bij 70.000 mensen bloed afgenomen – het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar een milieuvervuilende sof – en de uitkomst waas dat C8/PFOA direct gelinkt was aan 6 soorten kanker e.a. ziekten. Vele test-personen werden opgebeld met het bericht dat ze 1 of meerdere van ziekten hadden opgelopen omdat ze jarenlang het grondwater gedronken hadden. Het is enkel te danken aan deze mensen dat de waarheid over TEFLON aan het licht is gekomen.

  Het was toen inmiddels 2012 en de stof C8/PFOA werd toen aangetroffen in het drinkwater van alle continenten. De reactie van het bedrijf was: “Wat dan nog? Het zit ook al in je bloed!” Het bedrijf heeft van het Milieuagentschap een boete gekregen van 16 miljoen dollar terwijl het bedrijf sinds 1999 ieder jaar 25 miljard omzet draaide.

  Dit bedrijf heeft de iedereen in de gehele levende wereld vergiftigd en kreeg slechts 16 Miljoen dollar boete opgelegd. Er waren protesten overal in de wereld tegen ‘het vervuilde drinkwater’. Ook in Nederland. Onderzoek naar C8 toont aan dat een hele kleine hoeveelheid invloed heeft op ons immuunsysteem, zenuwstelsel, en ons metabolisme van voedsel. De wetenschap zit nu nog pas in de beginfase van het onderzoek naar de lange termijn risico’s van C8. Ieder kind in de wereld dat vandaag geboren wordt is reeds vergiftigd met een klein percentage van deze FLUORO-chemicaliën

  Ondertussen is de productie van Gen.X. al gestart, en hebben de eerste tests al uitgewezen dat dezelfde tumoren ontstaan als bij C8/PFOA/PFAS. En drinkwatertests hebben uitgewezen dat het bedrijf het ene vergif heeft vervangen door een ander vergif. Het bedrijf heeft een ander bedrijf opgericht die op dit moment de grootste producent in de wereld is van FLUORO-chemicaliën. Gen.X. is 1 van de 88.000 niet gereguleerde chemicaliën die gebruikt worden in alledaagse producten.

  Andere landen, zoals China, zijn jaren geleden al begonnen met de massaproductie van TEFLON, en tegenwoordig wordt TEFLON bijna overal in verwerkt. In auto’s, vliegtuigen, tenten, kleding, verpakkingsmaterialen zoals papier waar je voedsel in gewikkeld, spuitbussen antikleefmiddelen waarmee de meubelwinkelier de meubels mee inspuit, allerlei kleding-producten, de lijst is eindeloos.

  Teflon is BIO-RESISTENT, niets is in staat deze stof te beschadigen.

  Beste MAX, zoals U kunt lezen is er met PFAS, PFOA, C*, TEFLON, Gen.X. en eigenlijk alle FLUORO-chemicaliën een ramp ontstaan waardoor extreem veel mensen, dieren en plantten gestorven zijn en nog steeds sterven. De wereld draait ondertussen gewoon door. Ik wil U daarom verzoeken om dit artikel niet van Uw website te halen maar juist tezamen met mijn commentaar laat staan. Voor alle zekerheid ga ik toch een kopie maken van deze pagina en aanbieden bij ARCHIVE.COM want deze informatie moet beschikbaar blijven.

  Natuurlijk kunt U ook Uw artikel aanpassen met bovenstaande informatie die ik uit deze documentaire op YouTube heb gehaald.

  DuPont Poisoning The World {BBC Documentary} – youtu.be/6veeTrdEyek

  Ik wens iedereen een fijne dag verder!