Zo kunt u pannen het beste schoonmaken

Mag u uw pannen schoonmaken met afwasmiddel?

Heerlijk dat kokkerellen, maar na het feestmaal blijft u zitten met al die vieze pannen. Hoewel u ze wellicht lekker snel in de vaatwasser wilt zetten, is dat voor bepaalde pannen niet zo’n goed idee. Hoe u wel het beste uw pannen kunt schoonmaken om ze lang mee te laten gaan? Wij zetten het op een rijtje.

Wat mag wel in de vaatwasser schoongemaakt worden?

Laten we maar met het fijne nieuws beginnen: welke pannen kunt u wel in de vaatwasser zetten? Nou, ‘gewone’ kookpannen waarin u bijvoorbeeld aardappelen of pasta kookt, mogen met een gerust hart in de vaatwasser. Deze zijn namelijk gemaakt van materiaal wat daar prima tegen kan.

Pannen met een antiaanbaklaag niet in de vaatwasser

Ook bij deze (veelal keramische) pannen wordt vaak gezegd dat ze in de vaatwasser kunnen. Ook door de fabrikant. Toch is het beter voor de pan om ze met de hand schoon te maken. De vaatwasser kan de antiaanbaklaag namelijk beschadigen waardoor deze zelfs los kan laten. Of u tijdens de handwas alleen heet water moet gebruiken of toch wat afwasmiddel meepakt, daar is best wat discussie over. Wij begrijpen het in ieder geval heel goed als u liever met een klein beetje afwasmiddel de pan schoonmaakt. Dat voelt wellicht toch wat frisser. Bovendien kan het geen kwaad zolang u een mild afwasmiddel gebruikt met een zachte spons of afwasborstel.

anti-aanbaklaag
Lees ook: Is de anti-aanbaklaag in pannen schadelijk?

Liever niet met afwasmiddel schoonmaken?

Wilt u uw pan met antiaanbaklaag liever niet met afwasmiddel schoonmaken, maar is er eten aangekoekt? Dan kunt u ook baking soda, citroensap, zout of azijn gebruiken. Hierdoor wordt de pan weer brandschoon en blijft de antiaanbaklaag intact. Vul de pan met heet water en doe er citroensap, zout of baking soda bij. Laat dit even koken en u kunt daarna de pan schoonboenen. Een andere manier om de pan schoon te maken is door koud water in de pan te doen met een half kopje azijn en dit even laten staan. U zult zien dat u de pan daarna makkelijk schoonmaakt.

Plaatstalen pan schoonmaken

Deze pan heeft wat extra verzorging nodig om hem schoon te maken. Na het koken met plaatstalen pannen kunt u deze het beste meteen afspoelen met heet water. De pan mag u dus niet schoonmaken in de vaatwasser. Belangrijk is dat u de pan na het afwassen goed droogt zodat hij niet gaat roesten. Het afdrogen kan met een zachte doek of keukenpapier. Na het afdrogen is het goed om de pan een beetje in te vetten met olie. Dit zorgt ervoor dat hij niet gaat roesten en dat deze langer meegaat. Goed om te weten is dat u bij deze pan geen afwasmiddel moet gebruiken en deze nooit mag laten weken.

Gietijzeren pannen: 2 soorten

Bij deze pan zijn er 2 soorten: een onbewerkte gietijzeren en een gietijzeren met emaille laag. Wat ze gemeen hebben is dat u ze allebei niet in de vaatwasser mogen. Ook deze pan moet u dus met de hand schoonmaken. Verder heeft de een net wat meer verzorging nodig dan de ander. Zo is het het beste voor de onbewerkte pan om deze schoon te maken met alleen warm water. Is hij echt heel vies? Dan kunt u een klein beetje mild afwasmiddel gebruiken. Hierna moet de pan goed afgedroogd worden. Na het drogen is het de bedoeling dat de pan nog een beetje vettig aanvoelt. Als dat niet het geval is, kunt u er een drupje olie in doen en de pan invetten. Zo droogt hij niet uit en gaat ook niet roesten.

De pan met emaille laag kunt u na gebruik gewoon afwassen met een beetje afwasmiddel. Deze pan heeft namelijk een beschermlaagje van zichzelf en heeft dus minder verzorging nodig bij het schoonmaken dan de onbewerkte gietijzeren pan.

Koperen pannen voor het leven

Omdat koperen pannen wat duurder zijn, wilt u natuurlijk dat deze niet beschadigen. Doe de pan daarom nooit in de vaatwasser en zorg ervoor dat de pan goed schoon is, anders kan deze beschadigen. U kunt de pan het beste schoonmaken door tafelzout en wittewijnazijn te mengen en dit over de pan te gieten. Met een zachte spons kunt u de pan met het goedje schoonwrijven. Spoel en droog de pan hierna goed af. Is de pan heel erg vies en komt het eten niet goed los? Laat de pan dan maximaal een uurtje weken in een sopje voordat u deze schoonmaakt.

(Bron: FonQ, 24Kitchen, Kookfans, Tefal)

Geef een reactie

Reacties (4)

  paulaslagers says:

  Dankjewel voor de schoonmaaktips van de pannen, maar ik heb zelf koperen koekenpannen en bij de knoppen aan de binnenkant waar het handvat aan vast zit, blijft altijd vuil of vet zitten wat er echt bijna niet af gaat. wat kan ik daar dan het beste mee doen want weken heb ik al gedaan en nu doe ik er steeds een natte doek met afwasmiddel opleggen en dan ga ik met de achterkant van een thee lepel die ik in een doekje doe, voorzichtig steeds de randen schoon maken. en ik moet ze regelmatig in olie zetten omdat ze anders neigen tot roesten en dan kan ik ze niet meer gebruiken. Heel typisch dat het maar bij een pan is. Lieve groet, Paula Slagers

   MAX Vandaag says:

   Beste paulaslager, bedankt voor uw reactie. U kunt wat tafelzout en wittewijnazijn mengen en dit aan de binnenkant over de knoppen gieten. U kunt er ook een zachte spons voor gebruiken. Komt het dan nog niet goed los? Laat de pan dan maximaal een uurtje weken voordat u deze schoonmaakt.

  Ellio says:

  Volgens mij moet u “gewone” aluminium pannen niet in een vaatwasser afwassen.
  Mag wel, maar dan zien ze niet meer mooi eruit.
  Trouwens, alles van aluminium ziet er na een vaatwasser beurt niet mooi meer uit.
  Groetjes E. van Mourik

  Marie-jose40 says:

  Hoe zit het met licht grijze aluminium pannen? (o.a. de binnen-pan van de rijstkoker of goedkope pannen van de markt)
  Als ik die schoonmaak met gewoon afwasmiddel dan wordt mijn sponsje helemaal donker grijs. Als die pan ‘afgeeft’ met wasmiddel dan geeft die pan toch ook af als je er in kookt? Zou er dan een beetje aluminium in mijn eten terecht komen??? Is dat ongezond?