wc-borstel

Hoe kunt u een wc-borstel het beste schoonmaken en wanneer moet u hem vervangen?

De wc-borstel is een nuttig hulpmiddel bij het schoonmaken van de wc. Maar de borstel zelf kan ook af en toe een schoonmaakbeurt gebruiken. Ook heeft hij een bepaalde levensduur. We vertellen hoe u de toiletborstel het beste kunt schoonmaken en hoe lang hij meegaat.

Zo gebruikt u een wc-borstel zo hygiënisch mogelijk

Door op een hygiënische manier met de wc-borstel om te gaan, blijft hij bij voorbaat al schoner. Spoel hem om te beginnen daarom na het schoonmaken van de wc altijd na, door de wc nog een keer door te trekken en hem daarbij in de waterstraal te houden. Hierna is het belangrijk om hem niet meteen in de houder terug te zetten, maar hem eerst goed te laten drogen. Zet u hem wel direct terug in de houder, dan blijft hij nat, wat ervoor kan zorgen dat er onfrisse geurtjes ontstaan en dat het aantal bacteriën in de houder enorm toeneemt. Een simpele oplossing is om de borstel tussen de wc-bril en de rand van de wc te klemmen. Maar als u het toilet wil blijven gebruiken, kunt u hem ook in een lege emmer te drogen zetten of hem tijdelijk in de douche leggen.

Zorg voor een schone en lege opvangbak

Sommige wc-borstels hebben geen opvangbak, maar alleen een houder. In dat geval kan de borstel steeds aan de lucht drogen. Heeft uw borstel wel een opvangbak, dan heeft die ook wat aandacht nodig. Wanneer u de wc-borstel voortaan alleen nog maar droog terugzet in de houder, zal er geen water meer in komen te staan. Is dat wel het geval, dan kan dat zoals gezegd op een gegeven moment gaan stinken. Leeg het bakje dan en maak hem goed schoon met bijvoorbeeld allesreiniger of een toiletreiniger. Laat hem vervolgens goed drogen, voor u de borstel weer terugplaatst.

Een wc-mat is een broedplaats voor bacteriën.
Lees ook: Het matje rond de wc is behoorlijk vies

Hoe kunt u de wc-borstel het beste schoonmaken?

Ook al plaatst u de wc-borstel voortaan omgespoeld en opgedroogd terug, dan is het toch goed om hem af en toe een extra reiniging te geven. Houd hiervoor bijvoorbeeld een maandelijkse schoonmaakbeurt aan. Vul daarvoor een emmer met heet water en voeg daar een flinke scheut bleek aan toe. Laat de borstel hier minstens een uur in weken en spoel hem vervolgens na met schoon water. Aangezien bleek niet de meest milieuvriendelijke optie is, kunt u er ook voor kiezen om soda, schoonmaakazijn of toiletreiniger aan het water toe te voegen. Laat de borstel vervolgens goed drogen.

Wanneer is een toiletborstel aan vervanging toe?

Hoe vaak u uw wc-borstel moet vervangen, is afhankelijk van hoe vaak u hem gebruikt. En hoe goed u hem tussendoor reinigt. U kunt op een paar dingen letten, om te zien wanneer hij aan vervanging toe is. Dit is wanneer de haren verkleuren of vervagen, ze alle kanten op gaan staan, aan elkaar kleven of ook na schoonmaken blijven stinken. Over het algemeen zal dit zo’n 1 á 2 keer per jaar het geval zijn.

(Bron: archief, Cleanipedia, Margriet, MAX Meldpunt, Linda. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Gretha Hofland says:

  Precies zoals ik het ook doe!
  Soms leg ik de borstel in de vaatwasser. Dit doe ik ook met mijn afwasborstel. Werkt goed!

  Typje says:

  Hm,….. Een poepborstel in de vaatwasser bij de glazen en borden ?
  Da’s vragen om gekke reacties. Ik heb al geen trek meer bij het lezen hiervan…..
  Je kunt ook een plastic bus met jodenkoeken kopen, de koeken opeten en daarna de borstel in de lege bus duwen. Dan een klein scheutje bleek er over gieten en aanlengen met veel water tot de bus vol is.. Een nachtje laten staan, (dan gebruik je de borstel meestal niet) en de volgende morgen uitspoelen in het toilet.
  Betekent weinig bleek in het miljeu, wel wat van het gebruikte bleek in de toiletpot en weinig water morsen.

  Ariël says:

  De wc borstel in de vaatwasser zou ook mijn keuze niet zijn. Behalve gekke reacties vind ik het ook niet hygiënisch. De colibacterie (poepbacterie) wil ik verre houden van alles wat met voeding (keukengerei, vvaatdoek, afwaskwast) in aanraking komt. Ook in het toilet kun je de borstel goed reinigen. Zie ook het advies van de vorige schrijfster.