wc

Zijn spetters rondom de wc te voorkomen?

Spetters rond de wc zijn niet zo fris, maar ze lijken niet te voorkomen. Zeker als er een man in huis woont of als de wc nogal spettert bij het doortrekken. Kunt u iets doen om spetteren te voorkomen?

Iedereen spettert

Over het algemeen wordt gedacht dat alleen mannen spetters achterlaten tijdens een wc-bezoek, maar dat is niet helemaal waar. Vrouwen kunnen dit net zo goed doen, bijvoorbeeld als zij niet op de bril gaan zitten maar erboven hangen. Met name bij vieze wc-brillen is dat een beproefde methode. Doorgaans doen vrouwen dit niet zo vaak op de eigen wc, dus daar is het toch vaak de man die het gespetter veroorzaakt.

Mannen kunnen de kans op gespetter op een aantal manieren voorkomen, bijvoorbeeld door zittend te plassen. Dat is verreweg de meest effectieve ‘remedie’, maar het helpt ook al om met iets meer beleid te plassen. Zo raken de urine en het water in het toilet elkaar minder hard en ontstaan er dus minder spetters.

plasangst
Lees ook: Plasangst? Tips voor een ontspannen toiletbezoek

Gespetter door de wc

Naast gespetter veroorzaakt door de toiletgebruiker, kan de wc het ook in de hand werken. Tijdens het doortrekken spat het water altijd een beetje op, maar bij sommige toiletpotten belandt er consequent een beetje water naast de pot. Dit is ook niet echt iets waar u op zit te wachten.
Herkenbaar? Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan de waterstand in de toiletpot te hoog of juist te laag zijn; in beide gevallen kan gespetter ontstaan. Te veel water of te weinig water kan veroorzaakt worden door allerlei factoren, dus het handigste is om een loodgieter ernaar te laten kijken. Zeker in het geval van te veel water. Staat het water juist te laag? Probeer de wc dan eerst grondig schoon te maken voordat u en loodgieter laat komen. Het kan zijn dat de watertoevoerpunten onder de rand zijn verstopt en dan doet een beetje schrobben wonderen.

(Bron: Hunker, Quest, Qdora)

Geef een reactie

Reacties (3)

  CharlotteB says:

  Gewoon gaan zitten mannen!

   toverlantaarn says:

   Helemaal mee eens.

  Riny6 says:

  Ik ben al wat ouder en mijn piemel is wat kleiner geworden, maar de voorhuid niet. Daarom gebruik ik een litermaat om in te plassen. Voordeel is dat je je plas kan controleren op kleur en hoeveelheid.