Een wc-mat is een broedplaats voor bacteriën.

Het matje rond de wc is behoorlijk vies

Het is lekker zacht aan de voeten om een matje in de wc te leggen. Een hoogpolig exemplaar is ook nog eens warm, in plaats van de voeten op de koude tegels neer te zetten. Maar toch is het beter om geen matje rondom het toilet te leggen.

Schoenen op de wc-mat

Vaak gaan we naar het toilet met onze schoenen nog aan. Daarmee hebben we dan ook buiten gelopen, door het bos of over straat. Ondanks dat we onze voeten vegen, nemen we onder de zolen nog behoorlijk wat (onzichtbare) spullen mee. En die blijven achter op het matje rondom de wc.

Spetters uit het toilet

Daar komt bij dat er vaak spetters uit de wc komen. Dat komt niet alleen doordat mannen staand plassen, maar ook door het doorspoelen. Hierbij komen hele kleine druppeltjes met bacteriën, urine en water in de lucht. Dat daalt neer op en rond het toilet. Tijdens het schoonmaken van het toilet met een doekje veegt u dit gemakkelijk weg, maar in het matje blijft het zitten.

Doe het deksel dicht

Het toilet doorspoelen met het deksel naar beneden is een simpele manier om minder spetters (en dus bacteriën) in de ruimte te krijgen. Dit is sowieso aan te raden wanneer de wc in de badkamer zit. Want de druppeltjes kunnen dan ook op uw tandenborstel terechtkomen…

toilet
Lees ook: Zo komt u van een stinkend toilet af

Was de mat in het toilet regelmatig

Het is daarom goed om een matje in de wc, net zoals een badmat, regelmatig te wassen. Door dit op 60 graden te doen, weet u zeker dat alle bacteriën zullen verdwijnen. Doe dit minstens 1 keer per week. Zit er een anti-sliplaag onder het matje? Stop hem dan niet in de droger. Dan kan de laag aangetast worden. Droog de mat dan aan de lucht.

Toilet schoonmaken

En als u dan toch bezig bent met schoonmaken, denk dan ook eens aan deze andere 6 tips om uw wc écht schoon te maken. Stinkt het toilet? Kijk dan eens bij deze ‘vergeten plekken’.

(Bron: RTL Nieuws, Quest, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  toverlantaarn says:

  Op de eerste plaats doet iedereen de schoenen uit bij het binnenkomen, daar mag best veel meer aandacht en begrip voor komen, en zijn mannen verplicht te gaan zitten ook bij het plassen. En dit heeft niets met ongastvrijheid te maken, wél met hygiëne.
  Heerlijk om in een schoon huis te leven..

  Muisje6 says:

  Helemaal mee eens.
  Sommige gasten vinden het inderdaad ongastvrij als ze hun schoenen uit moeten doen bij ons en er zijn ook nog genoeg mannen die nog staande plassen. Dat is niet meer van deze tijd.
  Heb zelf 2 zonen, ze hebben al vroeg geleerd om zittend te plassen, veel hygiënischer.

  Dirck says:

  Zitten?
  Ik sta liever en aparte Urinoir is ook prima, dan spetter je niet mits op de goede hoogste zit en matje bleef ook netjes.

  Maar na alles gelezen te hebben, denk ik aan vloerverwarming en 2~4x per week de dwijl eroverheen en ik kan ook nog douche putje wat laagste zit alles inspoelen!
  Nu kom ik met maximaal 60 graden na Thermo kraan verdwaaien ook op schone vloer uit.
  Wel terug zetten want daar rekende niemand op.

  Emely says:

  Als je schoenen draagt in huis waarom dan zo gevaarlijk op het wc-matje? Beter was geweest om uit te leggen welke bacteria op het matje zit (hier in Nederland) en wat het grote gevaar is. Om zo echt gevaar van een gevoel van vies te scheiden. Ik zie in iedere geval niet het gevaar van bacteria op mijn voeten.