Een wc-rol ophangen: hoe hoort het eigenlijk?

De manier waarop een wc-rol wordt opgehangen kan voor discussie zorgen. Maar hoe hoort het nu echt? Het nieuwe vel achterlangs, of toch voorlangs?

Voorlangs

Maar liefst 50 procent van de mensen let op hoe de wc-rol hangt. Dit blijkt uit een onderzoek van Sanitairwinkel. In dit onderzoek is ook gekeken naar de voorkeuren van mensen en hun wc-rollen. Hieruit is gebleken dat 70 procent van de Nederlanders de voorkeur heeft voor het voorlangs laten hangen van een nieuw vel. De rol op deze manier ophangen heeft een aantal voordelen. Zo is het makkelijker om het juiste aantal vellen te nemen, omdat u beter kunt zien hoeveel pakt. Ook is er een kleinere kans om uw knokkels langs de muur te schuren en bacteriën tegen de muur te verspreiden.

Steun ons

Word lid van MAX!

Bekijk de voordelen

Achterlangs

In tegenstelling tot voorlangs, heeft 30 procent van de Nederlanders een voorkeur voor het achterlangs ophangen van de wc-rol. Een voordeel hiervan is dat het schoner kan ogen. Ook is er een kleinere kans op het uitrollen van de wc-rol op deze manier. Als u dus bijvoorbeeld een kat heeft die graag de wc-rol uitrolt, kan het achterlangs ophangen een fijnere methode zijn.

Karakter

De manier waarop u uw wc-rol ophangt, zegt volgens Sanitairwinkel ook iets over uw karakter. Zo wordt gesteld dat mensen die hem voorlangs ophangen georganiseerd en dominant zijn. Ook willen ze graag uitblinken. Mensen die de wc-rol achterlangs ophangen zijn volgens het onderzoek daarentegen rustig, artistiek en betrouwbaar.

Margriet benoemt een onderzoek van dokter Gilda Carle, waarin de relatie tussen de manier van het ophangen van de wc-rol en de assertiviteit in relaties is onderzocht. Hieruit blijken ‘voorhangers’ ook dominanter te zijn in hun relaties dan ‘achterhangers’. Voorhangers willen ook graag alles op orde hebben en zijn ambitieus. Achterhangers zijn daarentegen vaker onderdanig, betrouwbaar en ontspannen.

Hoe hoort het echt?

De meningen over voorlangs of achterlangs ophangen zijn dus verdeeld, maar gelukkig heeft de bedenker van de wc-rol lang geleden een uitleg gegeven. Bij zijn  patentaanvraag voor de wc-rol in 1891 door Owen Wilsen, zijn er namelijk ook tekeningen ingeleverd, die uitleggen hoe het werkt. Hierop is te zien dat het nieuwe vel van de wc-rol voorlangs eraf rolt.

(Bron: Sanitairwinkel, VTWonen, Margriet. Foto: Shutterstock.)

Geef een antwoord

Reacties (27)

  Dennis Eijs says:

  Ik hang hem zijwaarts.
  Eigenlijk is het rechts van mij naar de muur, links van mij van de muur af.
  Er zijn dus vele opties niet besproken. 😁

  Friekje says:

  Mij is altijd geleerd dat het klepje ad voorkant er niet voor niets zit. Daarlangs afscheuren, dan weet je de volgende keer precies waar het nieuwe vel begint. En aan de achterkant is het soms zoeken waar het begin van het nieuwe vel is gebleven.

  Spatoilet says:

  Wanneer u nou gewoon een Spatoilet aanschaft hoeft u helemaal geen toiletpapier op te hangen.

  Erik S. says:

  Toen ik in Indië woonde had men daar geen wc papier. Men gebruikte water en de linker hand. Geen probleem dus met het ophangen van de wc rol.

   Spatoilet says:

   Beste Eric heel goed die kennis! maar hoe doe jIJ het nu?

   Haagsehans says:

   met de rechter hand waarschijnlijk, de linker is niet meer te gebruiken.

  Doralina says:

  Volgens mij heeft het niets met karakter te maken. Maar hoe je het als kind thuis hebt geleerd. Bij ons hing de rol achterlangs dat heb ik zelf ook lang gedaan. Tot mijn partner van huis uit de rol altijd voorlangs hing. Daarna was het maar net wie de rol ophing. En nu meestal voorlangs.

   Haagsehans says:

   Zo zie je Doralina, vrouwen hebben weinig in te brengen.

  Haagsehans says:

  Wij hebben helemaal geen rol meer hangen, de kleinkinderen maakte er meestal een zooitje van, of rolde hem helemaal af.
  Een WC met spoel- en droogfunctie (warme lucht) kwan ervoor in de plaats. Heerlijk gewoonweg.

   Spatoilet says:

   Dat zeg ik gewoon een Spatoilet nemen

   MarionC says:

   Moet je t geld er wel voor hebben…🤔🥴

  De Wes says:

  Gewoon achter, tegen de muur. Dan kun je met één hand afscheuren zonder dat het klepje omhoog en tegen de muur slaat.

  Teazet says:

  Ik heb eens iemand het toilet uit zien lopen met een hele sliert wc papier achter zich aan bij het aankleden was er het stuk papier in de broek vast gaan zitten , de rol hing met het papier aan de voorkant als het tegen de muur hangt kan dat niet . Dat zou een motivatie kunnen zijn om het papier langs de muur te hangen . 🙂

  mare says:

  Ik hang hem altijd naar voren op, want ik houd van leuk , grappig en vrolijk wc papier. Je kunt het patroon goed zien. Anders kun je net zo goed grijs nemen.

  Kikihermandad says:

  Ik hang de rol altijd ondersteboven, met het einde vóóraan en het kartonnen rolletje gebruik ik als kontschraper

  marc duyols says:

  Wat is de relevantie van deze vraag, zijn er echt geen interessante zaken om te bestuderen ?

  Sorry maar deze onzin gaat voor mij er echt over hoor, er staat een 3de wereldoorlog voor de deur, een massa’s mensen heeft problemen met het betalen van zijn energiefacturen, een ander deel weet niet meer hoe hij volgende maand zijn rekeningen gaat betalen,
  en dan vragen er mensen zich af hoe zij hun wc-rolletjes ophangen

  voor elke manier zijn er el altijd een of ander nietszeggende voor- of nadelen aan te verzinnen …

  so what,
  vroeger was het simpel, toen kuisten we ons achterwerk af met de krant van de vorige dagen

   Zoals het klokje says:

   Nee, de wereldproblematiek lossen we hiermee niet op natuurlijk.
   Maar ik ben wel benieuwd: gebruikte je de voorpagina of de achterpagina als eerste 🤔

   Don Peppone says:

   Beste Marc, de kranten gebruiken wij thuis niet meer omdat we vieze billetjes kregen van de druk(!)inkt. We bewaren de kranten tegenwoordig voor de veegpieten bij de sinterklaasintocht.

  JMC64 says:

  Van huis uit mee gekregen rol altijd voor. Bij het schoonmaakwerk de rol ook voor in hotels hangt de rol ook voor. Bij openbare gebouwen hangt de wc-rol ook voor. Het is maar wat je gewend bent

  vandaag anders says:

  Begin bij het begin. En, het is Friekje, die uitgaat van het klepje. Zo hoort het ook: gebruik hangt in eerste instantie af van de mogelijkheden van het object. Heeft de toiletrol een klepje, dan is het het meest praktisch om het papier aan de voorkant af te scheuren. Ontbreekt het klepje, dan is het afscheuren aan de achterkant gemakkelijker. Dit is mijn ervaring, die niets te maken heeft met mijn voorkeur.

  Fedal says:

  Wat een onzin dat voorhangers dominant zijn en willen uitblinken. Ik ben een voorganger en ik wil nergens in uitblinken. Dat ik dat toch in vele dingen doe, tsjaa…daar kan ik niks aan doen. Dominant wil ik ook niet zijn en ben dat dus ook niet. Dat mijn vrouwtje alles uitvoert wat ik haar duidelijk en streng opdraag, dat heeft met de heropvoeding van mij te maken, toch…hihi?

  Positieve says:

  Zo grappig dit! Ik heb een hekel aan het geklepper van het klepje, en ik heb het idee dat ik de rol beter kan afscheuren als ik hem achterlangs afscheur, dus ja….

  Twentefan says:

  Enkele jaren geleden heb ik over een onderzoek gelezen over dit onderwerp , weet niet meer waar . Uit dit zelfs wetenschappelijk onderzoek bleek dat mannen het hoofdzakelijk “ voorlangs “ doen en vrouwen hoofdzakelijk “ achterlangs” . In onze familie bleek dat helemaal juist te zijn . Wie heeft ook deze praktijkervaring ?

   Don Peppone says:

   Het is niet de bedoeling dat U sexueel getinte reacties plaatst; daarvoor kunt U beter op een andere site terecht.

  kristien12 says:

  Achterlangs neemt optisch minder ruimte in en door op het klepje te drukken regel ik het aantal vellen. Voorlangs is onhandig want dan plakt het papier op elkaar.

  J S Koolschijn says:

  Voor sommige doelen heb je meer dan één velletje nodig. Bij trekken aan het papier aan de voorkant wordt het gewicht van de hele rol opgetild, risico: te vroeg afscheuren.

  Daedalus says:

  Wij hingen de rol altijd achterlangs de muur, totdat wij constateerden dat er poep op de muur zat. Daarna hebben wij de rol altijd voorlangs opgehangen.
  😉