Kruidje roer me niet

Kruidje roer me niet: Mimosa pudica

De Mimosa (Acacia dealbata) kennen we als die prachtig bloeiende plant met zijn pluizige bolletjes geel. Er is echter ook nog een kleine soort die ook als kamerplant gehouden wordt en die de grappige eigenschap heeft te reageren door zijn blaadjes te sluiten als hij wordt aangeraakt. Dat is de Mimosa pudica, oftwel het Kruidje roer me niet.

Standplaats

Van oorsprong komt het Kruidje roer me niet uit tropisch Zuid-Amerika. Hij houdt dan ook van veel warmte en doet het in onze Nederlandse huizen alleen als het er warm genoeg is. Bij omstandigheden onder de 20 graden zal hij snel aftakelen. Een eerste indicatie daarvan is dat zijn blad rood verkleurt. Hij houdt daarnaast van licht, dus geef hem een plekje in de zon op de vensterbank in de warme woonkamer. Verplaats of draai de pot niet, of draai slecht met hele kleine beetjes per keer, want hij verdraagt het slecht als het licht ineens van een hele andere kant komt.

Kruidje roer me niet

Water geven

Des te lichter en warmer de standplaats, des te meer water heeft hij nodig. Aangezien de plant niet geheel mag uitdrogen, kan dat neerkomen op dagelijks wat water geven. Zorg er daarbij dan weer wel voor dat hij ook niet in een laagje water komt te staan, want dan kunnen de bladeren geel worden en van de plant vallen.

Kruidje roer me niet

Sluiten van de blaadjes

Niet alleen bij aanraking, maar ook voor de nacht vouwt het Kruidje roer me niet (als de temperatuur hoog genoeg is) zijn bladeren dicht. Hij heeft deze mogelijkheid door het aanpassen van zijn celdruk.

Bloei

Een wat ouder exemplaar kan onder gunstige omstandigheden tot bloei komen. In tegenstelling tot Acacia dealbata zijn de bolvormige bloemetjes van het Kruidje roer me niet paarsroze en niet geel.

Kruidje roer me niet

Verpotten

Voorzie hem elk voorjaar van een laagje verse potgrond en zo nodig van een groter maatje pot, want zij wortels hebben graag genoeg ruimte.

Lees ook: planten zijn intelligenter dan wij denken. 

Geef een reactie