Duur 03:49
Gepubliceerd op 20 september 2018

Planten zijn intelligenter dan wij denken

Intelligent is misschien geen eigenschap die we een plant snel toe zouden bedelen, maar dat is volledig onterecht. Planten zijn juist erg intelligent en oplossingsgericht. De volgende planten zijn daar het bewijs van.

Vleesetende plant

Allereerst de vleesetende plant. Deze plant leeft onder meer van de insecten die hij vangt in de schelpvormige blaadjes die zich sluiten zodra er een beetje in zit. Dit sluiten van de blaadjes gaat relatief langzaam, zodat beestjes die de plant niet wil eten nog weg kunnen vliegen. Een zeer vernuftige manier om de juiste voeding binnen te krijgen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Carambolaboom

De carambolaboom, waar de stervrucht aan groeit, is ook een slimme plant. Deze boom groeit in de tropen, waar het soms hard kan regenen. Om de bladeren te beschermen tegen de regen, buigen ze naar beneden als er regen op klettert.

Populieren

Een aantal jaar geleden ontdekken wetenschappers dat de populier een bijzonder slimme boom is. Bij wijze van test bootsen 2 wetenschappers een insectenaanval na door een aantal bladeren van een populier te verwijderen. Bij 7 procent bladverlies blijkt de boom al het chemische stofje fenol te bevatten, wat ervoor zorgt dat de bladeren minder lekker worden. Op zich is dat al heel slim, maar dat is nog niet alles. Ook in de bomen die nabij de test populier staan, wordt een vrij hoge concentratie fenol gevonden, terwijl zij helemaal niet aangevallen worden. Voor de wetenschappers een teken dat de populier de omringende bomen kan waarschuwen. Mogelijk communiceren de bomen met elkaar via de wortels.

Dodanaea struik

De hopstruik Dodonaea groeit in Australië, waar het vaak bijzonder warm is en weinig regent. In het gebied waar de struik voorkomt, is het de afgelopen jaren alleen maar warmer geworden, terwijl het neerslagniveau gelijk is gebleven. In totaal is de maximum temperatuur met zo’n 1,2 graden gestegen, iets wat de Dodonaea haarfijn aanvoelt en op anticipeert. De naalden van de struik zijn inmiddels langer en slanker dan voorheen, omdat lange, slanke naalden beter bestand zijn tegen extreme warmte dan brede, korte naalden.

Vijfvingerkruid en veel andere planten

Licht is essentieel voor planten, en daarom ‘verzinnen’ zij bepaalde strategieën als zij opeens buren krijgen die van hetzelfde licht gebruik willen maken. Planten zoals het vijfvingerkruid doen dit op de volgende manieren.
1. Ze proberen de buren te ‘overgroeien’, zodat zij nog steeds het meeste licht vangen.
2. Ze verhogen hun eigen schaduwtolerantie, waardoor ze ook bij minder licht goed presteren.
3. Ze groeien wel van hun ’tegenstander’.

Welke optie de plant kiest, hangt af van de omstandigheden waarin deze verkeert.

Zo verzorgt u uw eigen slimme planten

Niet alleen de hierboven genoemde planten en bomen zetten hun zintuigen goed in om een zo ideaal mogelijke situatie voor zichzelf te creëren. Bijna alle soorten flora doen dit. Waaronder ook planten uit ons eigen kamerplantenoverzichtElke week wordt dit overzicht aangevuld met een nieuwe plant en leert u meer over de plant zelf en hoe u deze verzorgt. Liever weten hoe u de planten in de tuin goed verzorgd? Ook daar hebben we tips voor. Elke maand geeft hovenier en kweker Krijn Spaan handige aanwijzingen. Naar de tips voor september.

Ook interessant: Op 20 september 2018 vertelt een biologe van de hortus in Leiden over hoe slim sommige planten hun eigen zintuigen inzetten. U ziet het fragment boven dit artikel.

(Bron: ANP, Scientias, Nature Today, Nemo, Wageningen University)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer