tocht

Koude luchtstroom of tocht in huis? Dit kunt u daaraan doen

Een beetje extra ventilatie kan nooit kwaad, maar een koude luchtstroom of tocht in huis kan zeer onaangenaam voelen. We vertellen waar dit aan kan liggen en wat u eraan kunt doen.

Een koude luchtstroom of de veroorzaker van tocht in huis opsporen

Een koude luchtstroom of tocht, het kan van veel plekken vandaan komen. Dat kunnen voor de hand liggende plekken zijn, zoals een oud raamkozijn, bij deuren vandaan of de brievenbus. Maar er zijn meer plekken in huis die u ervoor kunt controleren. Zoals luiken naar een kruipruimte, (te) grote gaten waar leidingen doorheen lopen, zoals in een meterkast, of de aansluiting van een schuin dak op een buitenmuur. Een goede manier om erachter te komen, is door met een brandende kaars of waxinelichtje verschillende plekken te controleren. Zo ziet u snel of de vlam rustig blijft of dat die gaat flikkeren. Hieronder beschrijven we manieren om tochtproblemen die u daarbij vindt, op te lossen.

Isolatie tegen een koude luchtstroom of tocht

Een huis laten isoleren is niet de goedkoopste optie, maar het betaalt zich op den duur vaak wel terug. Een goed geïsoleerd huis blijft niet alleen veel beter warm, het scheelt ook aanzienlijk qua stookkosten. Door bijvoorbeeld de vloer of een buitenmuur te laten isoleren, wordt er vervolgens elk jaar flink minder betaald aan energiekosten.

Maar soms kunt u het probleem zelf ook vrij makkelijk aanpakken. Met isolatiewol, kit of purschuim kunt u een koude luchtstroom vaak al goed tegenhouden. In het geval van kieren bij deuren of ramen kunnen tochtstrips of tochtbanden effectief zijn. In het geval van een houten kozijn of deur kan het ook zo zijn dat die is versleten of weggerot. Dan zit er meestal helaas niets anders op dan deze te vervangen. Zijn alleen de kitranden of beglazingsrubbers versleten, dan kunt u ook alleen die gedeeltes vervangen.

In het geval van een kruipruimte kunt u een extra goed isolerende mat over het kruipluik leggen.

huis warmer
Lees ook: Zo houdt u uw huis warmer tijdens kou en vorst

Van enkel naar dubbel glas

Vanuit kozijnen met enkel glas kan veel kou de woning in komen. Als u enkel glas door dubbel glas (of een nog duurzamere variant) vervangt, wordt de warmte veel beter binnen gehouden en ontstaat er geen koude luchtstroom.

Houd deuren gesloten om tocht tegen te gaan

Sluit deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent voluit. Moet u de deur uit, voorkom dan zoveel mogelijk dat de kou naar binnen waait, dus laat de deur niet even open staan om bijvoorbeeld nog iets uit de auto te pakken. En sluit zo mogelijk de deur van een hal, zodat u er in de woonkamer minder last van heeft.

Gordijnen: ’s avonds dicht, overdag open

Heeft u geen gordijnen of houdt u ze normaal ’s avonds open? Dan is het zeker de moeite waard om wel gebruik te maken van gordijnen, die u ’s avonds sluit. Zeker wat dikkere gordijnen werken namelijk prima als isolatie. Dit werkt bijvoorbeeld ook goed bij een voordeur. Door daar een gordijn voor te hangen, kan er minder kou naar binnen komen door eventuele gaten en kieren. In een eerder artikel vertellen we hoeveel verschil isolerende gordijnen in uw woning kunnen maken.

Hangen ze bij de radiatoren, zorg dan wel dat ze daar niet overheen vallen, want dan houden ze juist warmte tegen. Schijnt overdag de zon, dan kunnen geopende gordijnen juist veel extra warmte naar binnen laten. Dus laat dan juist zoveel mogelijk verwarmend zonlicht binnen.

warm blijven
Lees ook: Zo blijft u beter warm tijdens thuiswerken of stilzitten

Brievenbus of kattenluik aanpassen

Door een brievenbus of kattenluik kan veel tocht of een koude luchtstroom het huis binnen komen. In het geval van een brievenbus, kunt u daar een speciale, isolerende borstel op plaatsen. En aan de binnenkant een binnenklep. Of haal de brievenbus helemaal weg uit de deur en plaats er buiten een. In het geval van een kattenluik loont het de moeite om die zo nodig te vervangen door een exemplaar dat extra goed afsluit.

Blijf wel ventileren bij kou

Wanneer het koud is, kan het sluiten van ventilatieroosters ervoor zorgen dat er minder koude lucht het huis binnen stroomt. Toch is dit geen goede optie. In slecht geventileerde ruimtes raakt de lucht namelijk steeds sterker verontreinigd met allerlei stoffen die gezondheidsklachten kunnen geven. Zoals hoofdpijn, luchtwegklachten, dufheid of geïrriteerde ogen. Ook stijgt de luchtvochtigheid er vaak door. En veel vocht in huis kan leiden tot meer huisstofmijt en schimmelvorming. In een eerder artikel gaan we erop in hoe u kunt ventileren met zo min mogelijk warmteverlies.

(Bron: archief, Nu.nl, RTL Nieuws, Engie, WarmerHuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie