Kitranden vervangen

Kitranden vervangen, op deze manier en zo vaak moet dat gebeuren

Vraagt u zich af wanneer u uw kitranden moet vervangen? Wanneer u ze goed onderhoudt en schoonmaakt, dan gaan ze over het algemeen een jaar of 5 mee. Langer kan ook, maar op een gegeven moment zijn ze echt aan vervanging toe. We leggen uit hoe u dat zelf kunt doen.

Vervangen voorkomt waterschade

Kitranden hebben veel te verduren. Ze worden op plekken geplaats waar ze vaak met veel vocht te maken krijgen. Het is dan ook zaak dat ze in goede conditie blijven, zodat ze waterschade voorkomen.

Hoe weet u wanneer kitranden aan vervanging toe zijn

Wanneer kitranden aan vervanging toe zijn, dan verkleuren ze (en lukt reinigen niet meer), schimmelen ze of verdrogen ze en laten ze los. Hoe snel dit gebeurt, is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte kit en hoe u ze schoonmaakt.

badkamer shutterstock
Lees ook: Altijd vochtig in de badkamer? Dit kunt u eraan doen

Oude kitranden verwijderen

Voordat u een nieuwe kitlaag kunt aanbrengen, moet u eerst de oude laag verwijderen. Gebruik daar een stanleymes of een ander scherp mes voor. Zorg er tijdens het wegsnijden voor dat u de laag eronder niet beschadigt. Soms lukt het ook om de kitrand voorzichtig in zijn geheel los te trekken. Meestal blijven er wel wat resten achter. Die kunt u verwijderen met een kitschraper of plamuurmes en eventueel een siliconencleaner of -verwijderaar. Ontvet het oppervlak vervolgens met wat huishoudammonia of spiritus en laat goed drogen voor u de nieuwe kitlaag aanbrengt.

Kitranden vervangen

Om netter te werken, kunt u de plekken die u wilt kitten afzetten met schilderstape. Schaf een goede (sanitaire) kit aan, die geschikt is voor vochtige plekken. Die werkt ook meteen preventief tegen bacteriën en schimmels. Gebruik een kitpistool om de kit mee aan te brengen. Oefen eventueel eerst op bijvoorbeeld een stukje karton. Houd hierbij een hoek van 45 graden aan en maak een vloeiende beweging. Gebruik liever wat te veel, dan te weinig kit. Maak de kit binnen 10 minuten glad, met een kitlepel, mes of uw wijsvinger. Met wat neutraal zeepwater. Gebruik hier nooit citrus voor, aangezien dat de schimmelwerende werking van de kit aantast. Druk niet te hard en maak de kitrand afwaterend, door hem ietwat schuin te laten aflopen.

kalkaanslag
Lees ook: Kalkaanslag op uw glazen douchewand, hoe komt u er vanaf?

Afwerken

Na het vervangen van de kitranden kunt u de schilderstape verwijderen. Is er ergens kit op een plek terechtgekomen waar dat niet de bedoeling is? Verwijder dit dan direct met een droge doek. Eenmaal opgedroogd laat kit zich wat minder makkelijk verwijderen. Pak overbodige resten dan aan met een schraper of kitverwijderaar. Pas na minimaal 2 uur is de nieuwe kitlaag waterdicht, maar zorgt dat de rand in elk geval 24 uur lang niet met water in contact komt. En raak de kitnaad 72 uur niet aan, om beschadiging te voorkomen.

Extra aandachtspunt

Gaat u kitten op een vochtige plek, zoals bijvoorbeeld de douche, zorg dan dat er de dag voor de onderhoudsklus al niet gedoucht wordt. En verwarm en ventileer de badkamer goed, zodat de plek goed droog is en de nieuwe kitlaag goed kan hechten.

(Bron: archief, asr, vereniging eigen huis, Forbo, VT Wonen, Bison, kitcentrum.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Kittop says:

  Het overmatig gebruiken van silicone verwijderaar kan uitharding van de nieuw aangebrachte kitvoeg remmen en zelfs stoppen. Dus gebruik liever geen chemische silicone verwijderaar en/of maak de hechtvlakken schoon met isoprophanol en pas een hechtverbeteraar toe.
  Let ook op welke typen siliconenkit toepasbaar is op kwetsbare ondergronden en let op de houdbaarheidsdatum.

  Dirck says:

  Helaas is weg krabben oude hard geworden laten zitten, schroef liever elke 10 jaren gehele wand los en alles weg krabben zonder oplos middelen, muur en aluminium profiel reinigen en weg steken.
  Een Mes op de Multi tool dus niet de scherpe kartels maar gladde mes is in 1x alles weg van alustrip & muur.

  Koop ook goede Sanitair kit en let op productie datum!
  1 jaren oude moet ik (Reuma) te hard knijpen en liever verse die je bij aandraaien alles teveel eruit kan persen.
  Een met 50% zeep/ water mengsel en kunststof spatel ( Action is ook goed ) weghalen wat teveel is en mooie strakke hoek.

  Wel kan bij agressieve zooi deze Kit zoals Chloor ook de Sanitair kit kan aantasten dus teveel schoonmaken is ook niet goed.
  Maar randje weghalen en vullen? halve patroon over die na 2 jaren hard is en huisvuil?
  Ook kans groter op loslaten van na nieuwe op oude laag spuiten.

  En Kittop? Die verwijderaar, is die onschadelijk of moet je veel ventileren?
  Beetje stroom voor Multi tool mes vind ik betere, U ook?