plassen

Meer plassen door kou, helpt thermo-ondergoed daar tegen? En waarom rillen we bij het plassen?

Veel mensen zullen het herkennen: vaker moeten plassen wanneer het koud is. Maar kan het helpen om u warmer te kleden, bijvoorbeeld met thermo-ondergoed? En waarom is het dat sommige mensen rillen bij het plassen?

Waarom moeten we vaker plassen door kou?

Er zijn verschillende redenen waarom we vaker moeten plassen door kou. Ten 1e krimpen de bloedvaten als reactie op een lagere temperatuur. Hierdoor stijgt de bloeddruk en gaan de nieren om de lichaamstemperatuur constant te houden meer vocht afvoeren. Dit vocht komt in de blaas terecht, waardoor die sneller vol raakt en we vaker moeten plassen. Daarnaast heeft de blaas zelf een soort sensor, die gevoelig is voor kou. Ook worden er door de huid bij kou als reflex meer plas-seintjes naar de hersenen gestuurd. Waardoor ook het gevoel kan ontstaan dat de blaas vol is en u vaker naar het toilet moet. In een eerder artikel leest u hier meer over.

Kan het helpen om thermo-ondergoed te dragen?

Aangezien kou er dus voor kan zorgen dat we vaker moeten plassen, lijkt het misschien logisch dat warmer kleden daar tegen helpt. Maar is dat ook zo? Het antwoord is: ja. Tegenover RTL Nieuws legt uroloog Rob Schipper uit dat het lichaam dan minder hard zijn best hoeft te doen om warm te blijven, waardoor het gevoel om vaker te moeten plassen afneemt. Het dragen van thermo-ondergoed kan dus zeker een goed idee zijn. Bij mannen is het verwarmen van de balzak minder bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. Om die reden is het voor mannen die nog een kinderwens hebben dan weer niet aan te bevelen nog een stapje verder te gaan en verwarmd ondergoed te dragen. Dat wordt in dat geval namelijk echt té warm.

plast
Lees ook: Waarom plast de één vaker dan de ander?

Waarom rillen we bij het plassen?

Rillen kennen we vooral als koude rillingen, wanneer het erg koud is. Maar ook tijdens of net na het plassen ervaren sommige mensen dat ze juist dan rillen. Dat blijkt een veelvoorkomende reactie te zijn. Het post-micturition convulsion syndrome (PMCS) geheten, maar ook wel de post-pee shiver (plasrilling) genoemd. Waarom het precies gebeurt, is op het moment van schrijven nog geen goede, wetenschappelijke verklaring. Maar er zijn wel 2 hypotheses over bekend.

De 1e is voor de hand liggend: om te plassen ontbloten we onszelf en daardoor koelen we in 1 keer af. Bovendien verlaat een warme vloeistof het lichaam en wil het lichaam zich als reactie weer opwarmen. Dat kan ervoor zorgen dat we als reactie gaan rillen. Alleen zou er bij het doen van een grote boodschap dan hetzelfde verwacht kunnen worden en dat is dan weer niet het geval.

Daarnaast bestaat het idee dat het een gevolg is van een link tussen de blaas en het zenuwstelsel. Wanneer we plassen, daalt onze bloeddruk zoals gezegd tijdelijk. Als reactie hierop komen stofjes vrij, catecholamines genaamd, die deze daling tegengaan. Om tegelijkertijd te kunnen plassen en de daling in bloeddruk te compenseren moeten verschillende onderdelen van het zenuwstelsel op hetzelfde moment in werking treden. Dit lijkt soms tot een storing te leiden, met een huivering tot gevolg.

Waarom hebben mannen vaker last van plasrillingen?

Dat in verhouding meer mannen dan vrouwen de plasrilling ervaren, kan ermee te maken hebben dat mannen vaak staand plassen. Dit versterkt de daling van de bloeddruk en daarmee ook de kans op een sterkere reactie van het zenuwstelsel. En daarmee neemt de kans op een storing toe.

Zo snel als het rillen opkomt, zo snel is het ook weer verdwenen en het wordt vooralsnog gezien als een normale en daarmee onschuldige reactie op het plassen.

(Bron: archief, RTL Nieuws, HLN.be, PlusOnline, JFK. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Veel ouderen drinken minder om minder vaak te moeten plassen.
    Kans op blaasontsteking is dan groter.
    Verder is de verwarmde lucht droog en kans op uitdroging.

    Een opkomende blaasontsteking kan je minder laten worden door voldoende te drinken.