Isolerende gordijnen

Hoeveel verschil kunnen isolerende gordijnen in uw woning maken?

Een goede isolatie van uw woning wordt steeds belangrijker. Wist u dat isolerende gordijnen hierin een verschil kunnen maken? We leggen uit wat isolerende gordijnen zijn, waarin ze verschillen van reguliere gordijnen en welke winst u ermee kunt behalen.

Wat doen isolerende gordijnen?

Isolerende gordijnen kunnen op 2 manieren handig zijn voor uw woning. Ze voorkomen dat er tocht doorkomt en houden warmte binnenshuis vast. Hierdoor kunnen ze u beschermen tegen de kou of juist de warmte van buitenaf. Een rolgordijn kan hier al bij helpen, maar volgens Milieu Centraal is er een nog betere optie. Het gespecialiseerde platform wijst dubbele plisségordijnen met een aluminium coating (beschermingslaag) aan als meest isolerend type gordijn. Deze gordijnen staan ook bekend als plooigordijnen, aangezien ‘plisser’ Frans is voor ‘plooien’. Andere soorten gordijnen isoleren ook goed en kunnen ook goedkoper zijn, maar de plisségordijnen zorgen dus voor de beste isolatie.

Wat is het verschil tussen isolerende gordijnen en reguliere gordijnen?

Als u het dubbele plisségordijn naar beneden doet, vouwt de stof zichzelf uit. Op die manier ontstaan er zeshoekige buisjes onder elkaar, die lucht vasthouden. De aluminium coating versterkt het isolerende effect van dit systeem. Hierin onderscheiden deze isolerende gordijnen zich van andere gordijnen en zorgen ze voor meer isolatie.

Volgens Milieu Centraal zit er namelijk weinig verschil tussen ramen van dubbelglas enerzijds en ramen van enkelglas inclusief plisségordijnen en aluminium coating anderzijds. Sterker nog, met de juiste raambekleding ervoor kan enkelglas beter isoleren dan ‘kaal’ dubbelglas. In onderstaande video ziet u hoe de plisségordijnen in de praktijk werken en welke soorten er zijn.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wat bespaart u met isolerende gordijnen?

Wat voor glas u in uw ramen heeft, kan al een heel verschil maken. Enkelglas, dubbelglas, HR, HR+, HR++, HR+++ en vacuümglas zijn de bekendste varianten, gerangschikt van weinig isolerend naar sterk isolerend. Als een raam van zichzelf al goed isoleert, dan kunnen de gordijnen alsnog voor een beetje extra isolatie zorgen. Het nadeel van de HR-varianten is het hogere prijskaartje, zeker als u hiervoor ook uw kozijnen moet vervangen.

Maar bij ramen van enkelglas kunnen de eerder genoemde plisségordijnen zorgen voor een 2,5 keer zo sterke isolatie. Hetzelfde geldt overigens voor de traditionele houten luiken aan de binnenkant. Ook bij dubbelglas kan de raambekleding een wereld van verschil betekenen. In een vrijstaand huis kunt u met de juiste raambekleding tot 270 kubieke meter gas per jaar besparen. Volgens het in 2023 ingestelde prijsplafond staat dit gelijk aan 391,50 euro. Het aanschaffen van plisségordijnen of andere soorten isolerende gordijnen is een investering, maar die kunt u op termijn terugverdienen.

Waar moet u nog meer op letten in huis?

In dit artikel leggen we uit dat het sowieso geen kwaad kan om ’s avonds de gordijnen te sluiten, zeker als het buiten koud is. Mocht de zon schijnen, dan kunnen de gordijnen juist open. Ook met sterk isolerende ramen kunt u meer warmte verliezen of juist binnenlaten dan u misschien denkt. En welke gordijnen u ook heeft, zorg ervoor dat ze niet over de verwarming heen hangen. Want dan kan er onnodig veel warmte verloren gaan. Tot slot blijft het belangrijk om niet alleen te isoleren, maar ook te ventileren. U vervangt de binnenlucht door frissere buitenlucht en u drijft vochtige luchtdeeltjes af, waarmee u schimmelvorming kunt voorkomen.

(Bron: Archief, Praxis, Milieu Centraal, NU.nl, Gordijnen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    InekeGF says:

    Ik heb mijn bestaande gordijnen gevoerd met isolerende aluminium gordijnstof. Even een werkje maar scheelt enorm!

    bijbloem says:

    Een gordijn scheelt enorm veel in stralingskoude.
    Ik heb voor verduistering en tegen inkijk wasbare douchegordijnen hangen.
    Het is alleen wel een vervelend bijverschijnsel dat er te weinig frisse lucht binnen komt.
    ’s Morgens haal ik eventuele condens weg van de ruiten.