snijdende kou

Naar buiten bij snijdende kou: zo kunt u zich daar het beste tegen kleden

Wanneer het erg koud is en vooral wanneer er tegelijk een straffe wind staat, kan het lichaam zichzelf niet goed genoeg warm houden. U kunt dat opvangen door u daar goed op te kleden. We geven tips hoe u zich het best tegen snijdende kou beschermt.

Bedek het hoofd en de handen

Het is dan misschien niet zo dat álle warmte via het hoofd verloren gaat, maar het is wel beter het hoofd te bedekken met een hoofddeksel, wanneer u de kou in gaat. Niet alleen blijft u zo beter warm, het geeft ook een gevoel van welbehagen. Door naast bijvoorbeeld een muts ook gebruik te maken van uw capuchon, als uw jas die heeft, blijft u nog warmer.

Bij kou en zeker wanneer er een gure wind staat, verkleumen de handen al snel. Om ze goed te kunnen blijven gebruiken, is het daarom zaak om warme handschoenen te dragen. Kies bij voorkeur voor gevoerde exemplaren of in elk geval voor een winddichte soort. Wanten zijn ook een goede optie. De vingers kunnen op die manier beter warmte afgeven aan elkaar. Door daarnaast handwarmers te gebruiken, blijven uw handen extra warm.

Kies voor laagjes kleding

Door verschillende laagjes kleding onder uw jas te dragen, bent u beter beschermd tegen snijdende kou. Dit omdat laagjes kleding beter isoleren dan bijvoorbeeld alleen een dikke trui, waar u niets onder draagt. De onderste laag dient vochtafdrijvend te zijn, want anders krijgt u het alsnog koud als u gaat zweten. Thermokleding heeft bijvoorbeeld een sterk ademende werking. De 2e laag fungeert als isolatie, om uw lichaam warm te houden. De stof moet tegelijkertijd licht zijn. Fleece is daar bijvoorbeeld zeer geschikt voor. De bovenste laag is er om u te beschermen tegen weer en wind, als u naar buiten gaat. Zoals een winddichte jas.

Wat zijn de warmste kledingsoorten?

Sommige soorten kleding geven meer warmte dan andere. Dat heeft grotendeels te maken met de stof waarvan ze gemaakt zijn. Om die reden kunt u het best kiezen voor kleding van wol, fleece of flanel. Katoen isoleert daarentegen nauwelijks en is bij kou daarom een minder goede keuze.

koude-handen-voeten
Lees ook: Koude handen en voeten? Zo voorkomt u ze

Draag een shawl

Ook een shawl werkt goed. Die zorgt ervoor dat het over het hele lichaam warmer aanvoelt en zeker wanneer het waait, beschermt hij u tegen snijdende kou.

Houd uw voeten warm

Zeker wanneer u stilstaat in snijdende kou, zoals bijvoorbeeld bij een bushalte of op het perron, kunnen de voeten sterk afkoelen. Warme sokken kunnen uw voeten dan beter warm houden. Kies bijvoorbeeld voor sokken van merinowol of voor thermosokken. Ook het soort schoenen is van belang. Gevoerde schoenen houden het beste warm. Zorg er daarnaast voor dat de tenen voldoende ruimte hebben in uw schoenen. Want wanneer die worden afgekneld, wordt ook de warmtetoevoer verhinderd.

Wel of niet uw jas al binnen aan doen?

Veel mensen denken dat het beter is om pas vlak voor het naar buiten gaan hun jas aan te doen. Dit met de opvatting dat die dan meer warmte geeft, dan wanneer hij al ruimschoots op tijd aangetrokken is. En wie van buiten naar binnen komt, doet er goed aan de jas zo snel mogelijk uit te doen, anders is het buiten daarna extra koud. Maar klopt dat ook? In een eerder artikel vertellen we waarom een jas u juist warmer houdt, wanneer u hem binnen al aandoet.

Zorg dat u het ook weer niet té warm krijgt

Kleed u ook weer niet té warm tegen snijdende kou. Wanneer u het te warm heeft, gaat u zweten. Zoals hierboven beschreven, koelt u dan juist meer af. Dat effect heeft zweet namelijk wanneer het verdampt.

Extra tip: eet en drink voldoende

Door voordat u de snijdende kou in gaat, voldoende te eten en drinken, krijgt u het minder snel koud. Bij het verteren van eten komt namelijk warmte vrij. En van warme dranken warmt u lekker op. In een eerder artikel leest u van welke theesoorten u het meest opwarmt.

(Bron: archief, RTL Nieuws, pets place, Zwerfkei, wintersport.nl, Bever. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  bijbloem says:

  Pet of hoed op. Met harde wind kan die afwaaien.
  Skikleding is over het algemeen afgestemd op wisselende weersomstandigheden.
  De ene keer zit je in een skilift waar een schrale wind op staat.
  Dan zit je weer in de zon op te warmen.
  Op dit moment is dat een beetje het weer in Nederland. 🙂
  Gisteren was het extreem koud. Gevoelstemperatuur -15.