Kruik brandwonden

Hoe voorkomt u brandwonden door een lekke, gescheurde of zelfs ontplofte kruik?

Hoe kouder het wordt, hoe verleidelijker het is om uzelf te verwarmen met een kruik. Maar let daarbij wel op uw veiligheid. Een kruik kan zomaar kapot gaan, zeker als u die al lange tijd gebruikt, met brandwonden tot gevolg. Hoe voorkomt u dit?

Wat kan er bij langdurig gebruik misgaan?

Kruiken zijn er in allerlei soorten en maten, van kersenpitkussens tot warmwaterkruiken, van aluminium tot rubberen exemplaren. Maar wat voor soort kruik u heeft, het is in elk geval niet de bedoeling om die met kokend water te vullen, schrijven we in een eerder artikel al. Vooral bij rubberen kruiken kan het kokende water ervoor zorgen dat er scheurtjes en lekkages in het materiaal ontstaan. En daar kunt u brandwonden aan overhouden. Een aluminium kruik kan bovendien na verloop van tijd gaan roesten. Zorg verder dat u de kruik niet te veel dubbelvouwt en dat u goed controleert of de sluiting nog werkt. Ook de sluiting kan na langdurig gebruik mankementen vertonen, waardoor er warm water weglekt. Met alle gevolgen van dien. De meeste kruiken kunt u sowieso maximaal 5 jaar gebruiken, voordat u een nieuwe aan moet schaffen.

kersenpitkussen
Lees ook: Zo wordt een stinkend of vies kersenpitkussen weer schoon

Ontplofte kruik met brandwonden als gevolg

Het kan zelfs nog erger misgaan, vertelt de 29-jarige Sandy uit Almere in november 2023 aan RTL Nieuws. Zij is met haar hond Rihanna op de bank gaan liggen als haar kruik, gevuld met kokend water, opeens ontploft. “Binnen no time, misschien 2 minuten erna, dat ik de kruik tegen me aan had gezet, is hij ontploft. Er is een hele grote scheur ontstaan in de kruik”, doet Sandy haar verhaal. “Het stoom kwam van mijn benen en van de bank af.” Ze houdt er grote brandwonden aan over en haar hondje moet nog wekelijks naar de dierenarts. Een kruik gebruikt ze sindsdien nooit meer.

Het verhaal van deze Almeerse staat niet op zichzelf. In 2018 zijn er 12 van dit soort incidenten geweest, maar dat aantal is in 2022 bijna verdubbeld naar 23. Dat bevestigt de Nederlandse Brandwonden Stichting tegenover RTL Nieuws. In het Verenigd Koninkrijk is een vergelijkbare trend. Een mogelijke verklaring hiervoor is de flinke stijging van energieprijzen sinds begin 2022, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieve, goedkopere verwarmingsmethoden in huis.

koude voeten
Lees ook: Slaapproblemen door koude voeten? Zo krijgt en houdt u ze warm

Hoe kunt u veilig omgaan met een kruik?

Als u dan toch een kruik gebruikt, zorg dan dat u dit op een verantwoorde manier doet. Vul hem ten 1e niet met kokend water, maar houd een maximale temperatuur van 60 graden Celsius aan. Druk de kruik niet direct tegen uw huid aan, maar zorg voor een extra beschermingslaag, zoals een kruikenzak. Houd verder goed in de gaten of de kruik nog heel is en of het dopje nog werkt. Aluminium en kunststof kruiken gaan dus in principe maximaal 5 jaar mee.

Op de website Brandwondenzorg Nederland vindt u nog veel meer tips om veilig met een kruik om te gaan. Heeft u pasgeboren (klein)kinderen? Dan is het sowieso verstandig om deze adviezen te raadplegen. Baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen en hebben vaak de hulp van een kruik nodig. Waar u dan op moet letten, als u een baby verzorgt of als u zelf een kruik gebruikt, legt kinderarts Martin Baartmans (Maasstad Ziekenhuis) uit in Villa VdB (NPO Radio 1). “Wat je allereerst kunt doen, is kijken of er een verloopdatum op staat. En daarnaast checken op kleine scheurtjes”, aldus Baartmans. “Zodra je dat ook maar half ziet, moet je het gelijk niet meer gebruiken.”

Krijgt u onverhoopt alsnog een brandwond? Dan is het zaak om zo snel mogelijk te koelen. “Water, de rest komt later”, voegt Baartmans dan ook toe. “10 minuten, een kwartier koelen op de plek waar je verbrand bent. Het meest prettige is als het water een beetje op temperatuur is, als het een beetje handwarm is. Want dat is het meest pijnstillend op dat moment. Liever geen koud water.”

(Bron: Archief, RTL Nieuws, Villa VdB, Babyspullen-advies, Brandwondenzorg. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie