Energietoeslag Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Uw energierekening in 2024: energietoeslag over 2023 met terugwerkende kracht, Noodfonds Energie weer open

Met het oog op uw energierekening belooft 1 januari 2024 een belangrijke datum te worden. Het prijsplafond voor gas en elektriciteit komt dan te vervallen, dus de kans is aanwezig dat uw energiekosten dan weer omhooggaan. Waar kunt u in 2024 terecht als u een steuntje in de rug kunt gebruiken, voor het betalen van uw energierekening?

Energietoeslag over 2023

In 2022 en 2023 heeft het kabinet meerdere maatregelen genomen, als reactie op de explosief gestegen energieprijzen. Naast het prijsplafond voor gas en elektriciteit is er een energietoeslag gekomen. Dit is een extra tegemoetkoming voor huishoudens onder een bepaalde inkomensgrens (deze verschilt per gemeente). De energietoeslag is in principe een eenmalige uitbetaling van 800 euro, maar ook dat kan per gemeente verschillen. De gemeente Arnhem keert bijvoorbeeld 1.550 euro uit, een toeslag van 1.300 euro plus een extra wintertoeslag van de gemeente (250 euro). In Enschede is het toeslagbedrag 900 euro.

Automatisch toegekend of zelf een aanvraag doen?

Is bij de gemeente bekend is dat u een laag inkomen heeft, omdat u bijvoorbeeld een uitkering heeft of in 2022 al energietoeslag heeft ontvangen? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch. Gebeurt dit niet, dan kunt u zelf een aanvraag bij uw gemeente doen. Let er wel op dat het een paar weken kan duren voor u een reactie op uw aanvraag krijgt. De meeste gemeentes maken het bedrag in oktober, november of december 2023 over.

Toeslagen zorgtoeslag huurtoeslag kindgebonden budget kinderopvangtoeslag
Lees ook: Uw toeslagen in 2024, wat verandert er? Zorgtoeslag omlaag, overige toeslagen omhoog

2024: energietoeslag verdwijnt, aanvraag over 2023 nog wel mogelijk

Niet alleen het prijsplafond, ook de energietoeslag komt in 2024 te vervallen. Maar heeft u de energietoeslag over 2023 nog niet ontvangen of aangevraagd? En heeft u er wel recht op, volgens de inkomensgrens die uw gemeente hanteert? Dan kunt u nog met terugwerkende kracht energietoeslag over 2023 aanvragen. Informeer bij uw gemeente hoeveel tijd u daarvoor nog heeft in 2024. In Rotterdam, Schiedam, Maassluis, Vlaardingen, Amersfoort en Midden-Groningen (onder meer Hoogezand-Sappemeer en Slochteren) kan dit bijvoorbeeld nog tot 30 juni 2024. Uw gemeente moet in elk geval uiterlijk 31 augustus 2024 de energietoeslag overmaken. Daarom kiezen veel gemeentes ook voor 30 juni 2024 als deadline voor het aanvragen, zodat ze daarna nog 8 weken hebben om de aanvraag te beoordelen.

Tijdelijk Noodfonds Energie weer open in 2024

Naast de energietoeslag is er nog het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit initiatief is begin 2023 in het leven geroepen (en op 5 mei 2023 afgelopen, na ruim 165.000 aanmeldingen), maar krijgt nu een vervolg. De voorbereidingen zijn in volle gang en in januari 2024 moet dit Noodfonds weer opengesteld worden. Wanneer u een aanvraag kunt doen en welke voorwaarden hiervoor gelden, kunt u in de loop van 2023 op de website van het Noodfonds Energie lezen.

Gasrekening 2024
Lees ook: Nederlandse gasrekening volgens Pieter Omtzigt duurste ter wereld, ook elektriciteit niet goedkoop: hoe zit het precies?

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Gemeente Arnhem, Gemeente Enschede, Gemeente Rotterdam, Gemeente Amersfoort, BWRI, Algemeen Dagblad, Energievergelijk.nl, Stroomopwaarts.nl, Noodfonds Energie, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    sateboy says:

    Ik zie nooit wat over de gestegen kosten van de stadsverwarming

    grankierjawel54 says:

    Inderdaad stadsverwarming is daar niet bij vermeld wat doen ze daar aan ?