Niki Lauda

Formule 1-legende Niki Lauda verliest strijd en overlijdt op 70-jarige leeftijd

Drievoudig wereldkampioen Formule 1, Niki Lauda, is in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 mei 2019 op 70-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie overleden. Sinds zijn ongeluk in 1976 kampt de coureur met zijn gezondheid, maar sinds een longtransplantatie in het najaar van 2018 is zijn gezondheid extra broos.

Familie Lauda

Een woordvoerder heeft namens de familie het trieste nieuws bekend gemaakt. “In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen. Zijn uitzonderlijke successen als sportman en zakenman zijn en blijven onvergetelijk”, aldus een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Laudamotion namens de familie. “Zijn onstilbare dadendrang, zijn rechtlijnigheid en zijn moed blijven een voorbeeld en maatstaf voor ons allen”, laat de familie weten. “Hij was een liefdevolle echtgenoot, vader en grootvader. We zullen hem zeer missen.”

Legendarisch

De Oostenrijkse autocoureur heeft 3 keer de wereldtitel in de Formule 1 veroverd, in 1975, 1977 en 1984. Lauda is legendarisch geworden vanwege zijn terugkeer in de Formule 1, slechts 42 dagen na het zeer ernstige ongeluk op de Nürburgring in 1976, waarbij hij bijna levend verbrandt. Medecoureurs weten de coureur te redden, maar Lauda loopt zeer ernstige brandwonden op. Bij de grand prix op het circuit van Monza 6 weken later zit hij echter alweer in zijn Ferrari en rijdt die naar de vierde plaats. Hij mist de wereldtitel op een punt. Een jaar later bezorgt hij de Italiaanse renstal toch weer de wereldtitel.

Niki Lauda

Nikki Lauda wint de Grand Prix van Zandvoort. Alain Prost wordt tweede (links) en Ayrton Senna wordt derde, 25 augustus 1985.

Een jaar na zijn derde wereldtitel in 1984, besluit hij te stoppen. Lauda is in 1985 de laatste winnaar op het circuit in Zandvoort, waar in 2020 voor het eerst sinds 35 jaar weer een Formule 1-race wordt gehouden. Het is meteen ook Lauda’s laatste GP-overwinning. In totaal heeft Lauda 25 F1-races gewonnen, zijn eerste in 1974 in Spanje.

Gezondheidsproblemen

Sinds het ongeluk kampt de Oostenrijker met gezondheidsproblemen. Hij draagt bijna altijd een hoofddeksel om de brandwonden deels te bedekken. Hij moet 2 keer een niertransplantatie ondergaan en krijgt in augustus 2018 een longtransplantatie, nadat hij die zomer een longinfectie oploopt. Hij herstelt goed van de ingreep, maar zijn gezondheid is sindsdien broos. De Formule 1-legende is overleden in een privékliniek in Zwitserland, waar hij vanwege nierproblemen dialysebehandelingen heeft ondergaan.

Naast zijn race-carrière

Als Lauda in 1979 tijdelijk de autosport verlaat, richt hij de luchtvaartmaatschappij Lauda Air op. Na de definitieve beëindiging van zijn racecarrière gaat Lauda daarmee verder en zet hij nog diverse luchtvaartmaatschappijen op, waarvan Laudamotion de laatste is. Daarnaast is Lauda als adviseur betrokken bij Ferrari en wordt hij later teambaas bij het F1-team van Jaguar. Sinds september 2012 is hij betrokken bij de renstal van Mercedes, die sinds 2014 alle wereldtitels voor rijders en constructeurs heeft veroverd.

Nikki Lauda

Lauda in 1999 op een bolide van McLaren-Mercedes.

Reacties op overlijden Lauda

Het overlijden van Lauda leidt tot droevige reacties uit de autosport, we lichten er enkele uit:

  • ”Voor altijd in onze harten en onsterfelijk in onze geschiedenis. De autosport rouwt om het verpletterende verlies van een ware legende”, twittert de Formule 1.
  • ”Een trieste dag voor de Formule 1. De grote Ferrari-familie heeft met diepe bedroefdheid kennis genomen van het overlijden van onze vriend Niki Lauda, die 2 keer wereldkampioen werd met de Scuderia. Hij blijft voor altijd in onze harten en in die van onze fans”, reageert de Italiaanse renstal.
  • Renstal McLaren, bij wie Lauda in 1984 zijn derde wereldtitel haalt, uit zich in soortgelijke bewoordingen. ”Niki zal voor eeuwig verankerd blijven in onze harten en geschiedenis.”
  • Ook Red Bull reageert bedroefd. ”Rust in vrede Niki”, laat de renstal van Max Verstappen weten. De Oostenrijkse racelegende is altijd zeer lovend geweest over Verstappen, maar heeft hem ook enkele keren kritisch bejegend om roekeloze acties.
  • Oud Formule 1-coureur Giedo van der Garde noemt Lauda ”een enorme inspiratie met de grootste comeback in sport tot nu toe, maar ook een unieke persoonlijkheid. Persoonlijk zal ik nooit vergeten dat hij in Melbourne voor me opkwam nadat mijn F1-carrière tot een einde kwam.”

Zandvoort plant eerbetoon

Voor de terugkeer van de Formule 1 in mei 2020 op het circuit van Zandvoort wordt een passend eerbetoon aan Niki Lauda gepland. Sportief directeur Jan Lammers op Radio 1: “We waren al van plan Lauda aan te halen bij de Dutch Grand Prix, maar nu is er nog meer reden van de race een enorm eerbetoon te maken. We zullen uitgebreid bij hem stilstaan”, aldus Lammers. Plannen voor een blijvend aandenken voor Lauda op Zandvoort zijn nog niet concreet, zegt Lammers. “Maar we zullen zeker iets passends zoeken.”

(Bron: ANP, NOS, Nu.nl)

Geef een reactie