kruik-vervangen

Een kruik gebruiken? Dit is waarom u hem elke 5 jaar moet vervangen

Een kruik houdt u tijdens koude dagen goed warm. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen hun kruik weer tevoorschijn halen wanneer de temperaturen dalen, dus niet het hele jaar door gebruiken. Dit wekt misschien de indruk dat hij heel lang meegaat, maar toch kunt u hem beter niet te lang gebruiken.

Rubberen dopje

Een aluminium kruik mag in principe niet langer dan 5 jaar gebruikt worden. Na 5 jaar is het dopje dat het water tegenhoudt namelijk op. Als deze niet goed meer werkt, kan hij gaan lekken waardoor het warme water op de huid terecht komt wat brandwonden kan veroorzaken. Deze kruik wordt veel gebruikt om baby’s warm te houden, dus extra voorzichtigheid is geboden. Controleer de dop regelmatig en gebruik de kruik niet langer dan 5 jaar. Hetzelfde geldt voor de kunststof variant. Ook deze kunt u het beste na 5 jaar vervangen.

Hierbij ook de kanttekening dat niet elke dop even lang meegaat. Hoe vaak u uw kruik gebruikt heeft waarschijnlijk ook invloed op hoe snel het dopje vervangen moet worden. Een alternatief is een kersenpitkussen. Die gaat langer mee dan een aluminium of kunststof kruik. Een kersenpitkussen moet daarentegen wel weer vaker schoongemaakt worden.

Controleren

Om te voorkomen dat uw dopje niet meer goed werkt, kunt u dit het beste elke keer voor gebruik controleren. U kunt zien wanneer de rubberen dop toe is aan vervanging. Hij staat dan bol of er zitten scheurtjes in. Wat betreft de kruik zelf: als de onderkant bol staat kunt u hem beter niet gebruiken. Deuken, roestplekken of scheuren in het materiaal zijn ook redenen om een nieuwe aan te schaffen.

krui
Lees ook: Kruik vullen met kokend water, is dat wel een goed idee?

Tips voor veilig kruikgebruik

Naast het tijdig vervangen van de dop, zijn er nog meer dingen die u kunt doen om veilig met de kruik om te gaan:

  • Vul de kruik niet met kokend water, maar in de gootsteen met water uit de kraan. Een temperatuur van rond de 60 graden is vaak heet genoeg.
  • Gebruik een kruikenzak. Handdoeken of een dikke trui zijn overigens goede alternatieven hiervoor.
  • Vul de kruik niet helemaal met water. Laat ongeveer 1/3 leeg, zodat er ruimte is voor de waterdamp. Deze damp kan overigens ook weer voor scheurtjes zorgen, ditmaal in de kruik zelf.
  • Leg de kruik op de plek die u warm wilt hebben, maar niet direct op de huid. Zo voorkomt u ook dat u brandwonden krijgt.

(Bron: Libelle, Kraamzorgdewaarden, archief. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Hanns says:

    Onzin verhaaltjes gaan er dus rond

    Ton Voorn says:

    Wat een onzin. Vertel dit aan de fabrikant. Die hoort een god product te leveren. Maar……………die moet het product in een land met vaklui laten maken.

    groetjes aan de fabrikant.

    Dirck says:

    Beide eerdere reacties helemaal mee eens… moet een THT datum op komen want iets wat jarenlang in de winkel is?

    De plaatselijke Drogist met Korte lontje verkocht Condooms, nog 2 maanden houdbare!
    Toen kreeg ze huismerk die nog 3 jaren bewaard mogen worden.

    Maar de kruik, zou ook zoiets moeten hebben, oudere rubbers!
    Vind alternatief van elektrische deken betere oplossing.

    marlijn says:

    Ach wat moeilijk allemaal , ik haal al jaren lang goede rubberen kruiken bij de Action de prijs van zeggen en schrijven 4 euro en dertig centjes, dus waarom moeilijk doen. en het zijn toppers.