Limoen gebruiken in plaats van citroen.

Is een citroen te vervangen door een limoen?

Er zijn verschillende soorten citrusvruchten waarvan we het sap en de rasp gebruiken in ons eten. Het sap van een citroen is een populaire smaakmaker in de keuken. Het geeft een gerecht diepgang en een zomers frisje. Lekker bij een stukje vis of als toevoeging aan een cake. Maar wat nou als u geen citroenen maar limoenen in huis heeft? Kunt u dan limoen gebruiken?

Welke vrucht gebruikt u wanneer?

Bij de meeste gerechten uit de Europese en Mediterrane keuken gebruiken we de citroen. Dit komt omdat de citroen veel wordt verbouwd in onder meer Spanje en Italië. De limoen komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Daarom wordt de limoen dan ook vaak gebruikt in bijvoorbeeld de Thaise of Vietnamese keuken.

Citroen in plaats van limoen gebruiken

De stelregel is dat een scheutje citroensap in een gerecht altijd in te wisselen is voor een scheutje limoensap. Een eetlepel citroensap staat gelijk aan een eetlepel limoensap. Uiteraard zit er wel wat smaakverschil tussen beide vruchten. Een citroen is over het algemeen zuur maar ook zacht en zoet van smaak. Limoen heeft een iets meer bittere smaak en is ook wat kruidiger dan zijn gele broertje. Het is slim om voordat u het sap toevoegt, altijd eerst even te proeven. De ene citroen of limoen kan heel anders smaken dan de andere.

Maar wat nou wanneer u een Amerikaanse Key Lime Pie wilt bakken terwijl u alleen maar citroenen in huis heeft? Dan is het raadzaam om toch limoenen te kopen omdat het smaakverschil anders te groot wordt. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een heerlijke Franse citroen meringue taart te bakken met de citroenen die u al in huis heeft.

Rasp van citroen en limoen gebruiken

Om een gerecht extra smaak te geven, is het soms lekker om citroen- of limoenrasp toe te voegen. De rasp, ook wel zest genoemd, is het gele of groene gedeelte van de schil. Dit kunt u van de vrucht halen met een speciale rasp. Het kan ook gewoon met een dunschiller of een aardappelschilmesje. Voorkom dat u het witte gedeelte van de schil mee snijdt. Dit geeft namelijk een erg bittere smaak aan uw gerecht.

U kunt de rasp van de limoen ook gebruiken als vervanger van die van de citroen. In de rasp zitten oliën die zeer sterk van smaak zijn. U moet er daarom wel rekening mee te houden dat het smaakverschil hier groter is dan wanneer u alleen het sap gaat gebruiken. Omdat citrusvruchten vaak een waxlaagje op de schil hebben, is het zaak dat u de vrucht goed wast voordat u de schil gaat raspen.

Recepten

U kunt citroen en limoen aan veel gerechten en baksels toevoegen voor een frisse, zomerse smaak.

Recepten met citroenen

Recepten met limoenen

Wat u kunt doen met schillen van citrusvruchten

(Bron: Nigella.com, Culy. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    InekeGF says:

    Biologische citroenen en limoenen hebben geen waslaagje en zijn daarom beter geschikt om te raspen.