pannen

Hoe onderhoudt u uw pannen? Alle feiten en tips op een rijtje

Pannen zijn er in allerlei soorten en maten. Elke pan moet op een andere manier worden onderhouden. Wij hebben enkele tips en feiten voor u op een rij gezet.

Goed af laten koelen

Laat een hete pan altijd goed afkoelen voor u hem onder de koude kraan zet. Een abrupte overgang in temperatuur kan namelijk zorgen voor een thermische schok en dat is niet goed voor de pan. Door de temperatuur te snel te verlagen, kan de pan kromtrekken en kunnen er barsten ontstaan. In een kromme pan kunnen gerechten niet goed garen, omdat de bodem niet meer gelijkwaardig verwarmd wordt. Dit voorkomt u door de pan eerst op natuurlijke wijze af te laten koelen, voor u hem met (koud) water schoonmaakt.

Antiaanbak is niet giftig

Er wordt vaak beweerd dat koekenpannen met een antiaanbaklaag schadelijk zijn voor de gezondheid. Moderne koekenpannen zijn echter helemaal niet schadelijk. De antiaanbaklaag wordt gemaakt van Teflon. In oudere pannen met zo’n laag, is de stof PFOA verwerkt. Sinds 2015 is PFOA in consumentenproducten verboden, maar de Consumentenbond vindt deze giftige stof al sinds 2013 in geen enkele pan meer. Koekenpannen die voor 2013 zijn gemaakt, kunnen de giftige stof nog wel bevatten.

Gebruik geen scherpe voorwerpen

Pannen met een antiaanbaklaag zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid, maar het is wel slim om voorzichtig met deze pannen om te gaan als het gaat om beschadigingen. Gebruik bijvoorbeeld geen metalen of scherpe voorwerpen om te roeren in de pan. Het gebruik van houten of siliconen spatels zorgt ervoor dat uw pan minder snel beschadigt .

Roestvrijstaal kan ook roesten

Er wordt gezegd dat pannen gemaakt van roestvrijstaal (RVS) onderhoudsvrij zijn. Dit is echter niet helemaal waar.  Zo kan er kalkaanslag in de pan komen en is RVS minder goed bestand tegen zout. En laat dat nou net een veelgebruikt ingrediënt tijdens het koken zijn. Zout kan er op de lange termijn voor zorgen dat er corrosie ontstaat in de RVS pan en kan uiteindelijk zelfs voor roest zorgen. Doe om dat de voorkomen pas zout in de pan als het water kookt. Op die manier kan het zout niet naar de bodem zakken en tast het de pan minder aan. Ook ontstaat er soms kalkaanslag in RVS pannen. Deze witte kringen kunt u verwijderen door er, met een doekje, een beetje azijn op te smeren. Spoel de pan daarna wel goed uit.

Gietijzeren pan inbakken

Met een pan van gietijzer kunt u jaren vooruit. Maar voordat u een nieuwe pan kunt gebruiken, moet u hem eerst inbakken. Dat doet u door de pan eerst een uur in de oven te zetten op 160 graden Celsius. Haal de pan vervolgens uit de oven en vet hem in met bijvoorbeeld olie of kokosvet. Zet de ingevette pan nog een half uur in de oven. Als uw pan iets bruiner is geworden, is de pan goed ingebakken en klaar voor gebruik.

Geen lege pan op het vuur

Laat een lege pan (zonder boter of olie) nooit te lang op het vuur staan. Op die manier kan de pan zijn warmte niet kwijt, waardoor er na enige tijd onherstelbare schade ontstaat. Dit geldt vooral voor pannen met een antiaanbaklaag, maar ook pannen waarvan wordt gezegd dat zij gebruikt kunnen worden zonder boter of olie, kunt u beter niet te lang zonder inhoud op het vuur zetten.

Krassen door schuurspons

Gebruik geen schuurspons, staalwol of schuurmiddelen als u uw pannen schoonmaakt. Deze schurende schoonmaakmiddelen veroorzaken kleine krasjes op het oppervlak van de pan en daardoor blijft vuil beter hechten. Schuursponzen kunnen antiaanbaklagen ook behoorlijk beschadigen.

(Bron: Coolblue, Knivesandtools.nl, Winkelvoorthuis.nl, Boeshield.nl, Trouw, Margriet)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  oosterwijck says:

  Koekenpannen (met aanbaklaag) laat ik soms een nacht lang in chloorwater staan. Daarmee lost veel vet op binnenkant en buitenkant van de pan op. Als ik iets heb laten aanbakken, zet ik een laagje pure chloor in de pan. Na een dag, is de pan weer schoon en ontdaan van aangekoekt vet. Na een chloorbehandeling goed spoelen en afwassen met afwasmiddel. RVS Kookpannen, worden gereinigd met een zachte spons en een beetje Jif.

  Jojo52 says:

  Bij aangebakken pannen doe ik aardappelschillen en een beetje water in de pan en laat ik het 5 min koken. Dan laat de aanbaklaag los. Een beetje afwaspieder voor de vaatwasser helpt ook, maar is lastig nu er alleen maar tabletten zijn. Buiten helpt ook.

   Jojo52 says:

   Buiten = biotex

  Aurora says:

  Als ik een pan heb niet is aangebrand of niet helemaal schoon naar mijn zin zet ik hem op het gas met wat warm water en soda. Even op een zacht pitje laten pruttelen en de pan is weer blinkend schoon.

  Aurora says:

  ik bedoelde natuurlijk een aangebakken pan

  Fernandel says:

  Wat ik mis zijn de geëmailleerde pannen van BK, die gaan echt een levenslang mee.
  Denk karavanen de pannen van grootmoeder die met grijs gewolkt buitenkant, die huidige pannen blauw van binnen zwart van buiten zijn de zelfde als die van Uw grootmoeder alleen ander kleurtje.
  Top pannen ik doe er alles mee, kunnen ook zo in de oven Max: 200 gr.