pannen inductiekookplaat

Heeft u nieuwe pannen nodig wanneer u overstapt op een inductiekookplaat?

Steeds meer huishoudens stappen over op koken op inductie, omdat het energiezuiniger, veiliger en makkelijker in onderhoud is dan koken op gas. Maar hoe zit het eigenlijk met de pannen? Kunt u uw oude pannen blijven gebruiken op een inductiekookplaat of gaat dat niet?

Hoe werkt inductie?

Wanneer u de overstap maakt van koken op gas naar koken op inductie is het slim om te controleren of uw pannen wel geschikt zijn voor een inductiekookplaat. U moet daarbij op verschillende dingen letten. Allereerst is het goed om te weten hoe een inductiekookplaat eigenlijk werkt. In de plaat zitten elektrische spoelen die, wanneer u de inductiekookplaat aanzet, een magnetisch veld onder de pan genereren. Hierdoor gaat er wervelstroom door de pan die door weerstand van de magnetische bodem wordt omgezet in warmte. Ook komt er warmte vrij door magnetische hysterese die in de plaat wordt aangelegd.

Magnetische bodem

Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm. Gelukkig zijn veruit de meeste pannen voorzien van een magnetische bodem, dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij pannen van koper, rvs en gietijzer. Controleren of een pan geschikt is voor koken op inductie doet u aan de hand van de verpakking of het spoelteken. Gaat dit niet, omdat u de verpakking bijvoorbeeld niet meer heeft? Dan kunt u ook testen of een magneet aan de bodem van de pan blijft kleven. Als dit het geval is, dan is de pan geschikt voor op een inductiekookplaat.

Vervormd?

Naast controleren of de bodem van uw pannen magnetisch is, is het ook goed om te kijken in hoeverre de pannenbodems vervormd zijn. Pannen die zijn gebruikt om mee op gas te koken kunnen namelijk vervormen, doordat de verdeling van temperatuur door het gas niet altijd gelijkmatig is. Hierdoor kan een pan gaan wiebelen wanneer hij op een plat oppervlak staat. Wanneer de bodem maar een klein beetje krom of ongelijk is, kunt u de pan vaak nog gewoon gebruiken op een inductiekookplaat. Let dan wel op dat u de pan niet over de kookplaat sleept of draait, hierdoor kunt u de plaat namelijk beschadigen. Is de bodem van uw pan echt ernstig vervormd of kromgetrokken? Dan kunt u deze pan beter niet meer gebruiken op een inductiekookplaat, omdat dit bijna zeker voor beschadigingen zal zorgen.

pannen
Lees ook: Hoe onderhoudt u uw pannen? Alle feiten en tips op een rijtje

Geen nieuwe pannen nodig

Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.

(Bron: Keukenloods Blog, Plezierindekeuken.nl, Meesterslijpers.nl)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  janny1958 says:

  Dit klopt niet, als je pannen op gas gebruikt hebt, moet je echt bij inductie nieuwe kopen

   JanHendriks says:

   Beste Janny, kunt u dat uitleggen ?
   Ik zie bij u de waarom ik nieuwe moet kopen niet.
   Als je goede pannen gekocht hebt in het verleden, met een goede bodem die niet krom getrokken is, kan je deze prima op inductie gebruiken.
   Ik heb jaren met mijn pannen op gas gekookt en ben over gestapt naar inductie.
   Ik dacht ook, ik moet nu nieuwe pannen kopen. Echter de kookwinkel vertelde mij dat dit helemaal niet perse noodzakelijk is.
   Probeer uw pannen eerst op uw nieuwe kookplaat, was het advies.
   Uw pan wordt warm, óf de pan blijft koud. U kunt uw nieuwe inductie kookplaat er niet mee kapot maken.
   Dus ik proberen.. én heb mooi een paar honderd euro bespaart op een nieuwe pannenset.
   Ik heb bij de winkel vervolgens andere spulletjes gekocht die ik later zou hebben aangeschaft.

   Dus, eerst proberen! Je kookplaat gaat er echt niet van stuk en een nieuwe pannenset heb je zo gekocht.

   Jan.

   Ella55 says:

   mee eens, de pan moet goed contact maken met de plaat, verder een heel dikke bodem hebben die uit meerdere laagjes bestaat. Hoe beter de pan, hoe lager de stand om op te koken!

  Ella55 says:

  mee eens Jannie, de pan moet goed contact maken met de plaat, verder een heel dikke bodem hebben die uit meerdere laagjes bestaat. Hoe beter de pan, hoe lager de stand om op te koken!