doucheputje geur

Onaangename geurtjes uit het doucheputje? Zo komt u ervanaf

Het doucheputje staat in verbinding met het riool, niet zo gek dus dat er soms onfrisse geuren uit het putje kunnen komen. Maar een vieze lucht hoort natuurlijk niet thuis in een frisse douche, daarom wilt u er zo snel mogelijk vanaf. Hoe zorgt u ervoor dat het doucheputje weer lekker fris gaat ruiken?

Schimmels, zeepresten en haren

Naast dat het doucheputje (maar bijvoorbeeld ook gootstenen) uitmondt in het riool, is het ook een plek die vaak nat wordt waardoor schimmels zich er graag nestelen. Daarnaast krijgt een doucheputje ook veel zeepresten en haren te verwerken die op den duur voor een vervelende geur kunnen zorgen. Gelukkig bestaan er allerlei schoonmaakmiddelen die deze geur laten verdwijnen.

Baking soda

Probeer bijvoorbeeld eens het veelzijdige baking soda. Meng een beetje baking soda met water, roer het goed door elkaar en spoel het vervolgens door het stinkende doucheputje. Spoel er niet direct water overheen, maar laat de baking soda ongeveer 5 minuten intrekken en spoel het daarna na met heet water. Baking soda gaat niet alleen de vieze geur, maar ook eventuele schimmel tegen.

Soda en azijn

Zorgt baking soda niet voor het gewenste resultaat? Dan kunt u voor een sterke oplossing kiezen. Deze maakt u door eerst een kopje soda door het afvoerputje te gooien, dit 5 minuten te laten rusten om er vervolgens een kopje azijn in te gieten. Let wel, het mengsel wat u nu heeft gemaakt kan gaan borrelen en omhoog komen. Laat de soda en de azijn vervolgens samen 2 uur in het putje inwerken, om het vervolgens met heet water weg te spoelen. Als het goed is stromen uw leidingen nu weer goed en geurloos door.

Gootsteenontstopper

Hetzelfde resultaat bereikt u met kant-en-klare gootsteenontstopper uit de supermarkt. Ondanks dat deze ongeveer even goed werkt als het zelfgemaakte mengsel van soda en azijn, is gootsteenontstopper een stuk slechter voor uw leidingen. Probeer het gebruik van een chemische gootsteenontstopper daarom zoveel mogelijk in te perken en gebruik het bijvoorbeeld niet preventief tegen stinkende leidingen.

gootsteen
Lees ook: Gebruik vloeibare gootsteenontstopper heeft keerzijde

Koffie

Wilt u uw doucheputje toch eens in de zoveel tijd tegen vieze geurtjes wapenen? Probeer dan eens koffieprut, koffie is namelijk heel goed in het laten verdwijnen van geurtjes. Daarnaast is het ook nog eens een natuurlijk middeltje, waardoor het niet schadelijk is voor de leidingen. Tegen hele zware stank zal koffie niet bestand zijn, maar als preventief middel kan het wel heel goed werken. Bijvoorbeeld door het eens per maand met heet water door het afvoerputje te spoelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Toch wilt u een stinkend doucheputje het liefst voorkomen, ook daar zijn handige tips voor. Spoel het doucheputje na het douchen bijvoorbeeld altijd even na met heet water, waardoor overgebleven zeepresten beter oplossen. Daarnaast is het aan te raden om haren die in het putje blijven hangen direct weg te halen. Hierdoor kan het water bij de volgende douchebeurt gemakkelijker weglopen, waardoor nare geurtjes minder snel de kans hebben om zich te ontwikkelen.

(Bron: Roomed.nl, BadkamerXXL.nl,Bouwsuper.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Clever says:

    Alle (veel te dure) middelen geprobeerd en ook loodgieter met verschrikkelijk gevaarlijk spul er bij gehad.
    Loodgieter gaf advies de zaak of door Riool dienst te laten doorspuiten of de zaak open te breken.
    Uiteindelijk met met 3 liter schoonmaakazijn van € 1,80 voor 5 liter! de zaak al weer maanden open gekregen.
    Savonds voor slapen even met de rubberen ontstopper zoveel mogelijk water uit de syphon weg blazen waarna 1/2 liter schoonmaak azijn er in laten lopen, loop van de nacht doe ik nog een 1/2 liter er bij en smorgens met heet water even flink met de rubberen ontstopper en op en na 3 nachten was het probleem nu al weer voor maanden verholpen.