katten

Gezichtsuitdrukkingen van katten lastig te interpreteren. Hoe goed bent u er in?

Boos, blij, geagiteerd, agressief of ontspannen, katten hebben vele gezichtsuitdrukkingen. Voor mensen zijn die echter niet altijd zo eenvoudig te herkennen. Dat blijkt uit onderzoek onder 6.300 mensen uit 85 verschillende landen.

Wel of geen kattenliefhebbers

Voor het onderzoek hebben wetenschappers 6.300 proefpersonen gevraagd enkele vragen in te vullen. Zo hebben zij informatie over het geslacht en de leeftijd van de deelnemers verkregen en of zij wel of geen kattenliefhebbers zijn. Vervolgens hebben zij de deelnemers 20 korte filmpjes getoond, waarbij moest worden aangegeven of een kat zich op dat moment in een prettige of onprettige situatie bevindt.

Slechte score

Een gemiddelde van 12 procent heeft de filmpjes correct weten te beoordelen. Een net wat slechter resultaat dan te verwachten valt als mensen op de gok iets invullen. Slechts 13 procent van de proefpersonen heeft de emotionele toestand van de katten goed beoordeeld. Bij hen zijn 15 van de 20 situaties goed beoordeeld.

Vrouwen hebben het vaker goed

Opvallend bij de resultaten is dat het merendeel van de mensen die goed gescoord hebben, vrouwen zijn. Volgens onderzoeker Georgia Mason scoren vrouwen ook bij onderzoeken naar non-verbale uitingen bij honden en mensen beter, dus dat is in de lijn der verwachtingen gebleken. Ook dierenartsen hebben bovengemiddeld goed gescoord bij de test. Als naar leeftijd gekeken wordt, dan blijken jongvolwassenen de gezichtsuitdrukkingen van katten beter te beoordelen dan ouderen. En een verschil tussen kattenliefhebbers en mensen die niets met katten hebben? Dat blijkt er verrassend genoeg dan weer niet te zijn.

Oefening baart kunst?

Volgens de onderzoekers kunnen mensen met katten in huis er baat bij hebben te oefenen met het herkennen van de gezichtsuitdrukkingen van hun dier. Des te beter zij ze kunnen aflezen, des te beter dat is voor het welzijn van de kat. Het feit dat er mensen buitengewoon goed in zijn, suggereert volgens de onderzoekers dat het een vaardigheid is die mensen zich via training eigen kunnen maken.

Handvatten

Katten geven meer over hun gemoedstoestand weg dan in eerste instantie misschien lijkt. Door op de stand van hun oren te letten bijvoorbeeld. Bij een tevreden kat staan die rechtop en naar voren gericht. Bij een agressieve kat komen die afhankelijk van de mate daarvan steeds platter te liggen. Ook de ogen geven veel weg. Een kat die zich opwindt krijgt steeds grotere pupillen. Als hij tijdens het spelen bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje (of uw vingers) te pakken probeert te krijgen. Tevreden katten knijpen hun ogen vaak een beetje dicht, terwijl een geagiteerde kat juist zonder te knipperen blijft staren. Knijpt een kat zijn ogen dicht, dan is dat een teken dat hij geen kwaad in de zin heeft. Het schijnt ook te werken tussen mensen en katten, dus wilt u uw kat op zijn gemak stellen, dan kunt u uw ogen naar hem dichtknijpen.

 katten

Test uw eigen kattenkennis

Benieuwd hoe staat het met uw eigen kattenkennis? Dat kunt u testen, want de onderzoekers hebben een website opengesteld waar u zelf een deel van de gebruikte filmpjes kunt beoordelen. Laat u hieronder uw score weten?

Lees ook: wetenswaardigheden over de kat.
Honden zetten puppy-ogen op als we naar hen kijken.

(Bron: Scientias, De Klomp Dierenartsen, Praktijk voor kattengedrag)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Nelleke reageert says:

  Zo, even het testje gedaan. Wat ik al dacht, ik ken katten door en door. Had er slechts 1 fout. En dat terwijl de filmpjes maar 2 sec duren, daar moet je je oordeel op baseren.
  Was toevallig net terug van de dierenarts met mijn eigen kat. Juist door haar doen en laten en gezichtsuitdrukking heeft ons dien besluiten meteen naar de dierenarts te stappen. En terecht zo bleek, ze heeft beginnend nierfalen. Kattenmensen weten dat dit onomkeerbaar is. Nog heel in beginstadium maar ja, ze is al 17 jaar. Helaas worden niet al mijn katten 21, dat zal ze helaas niet halen. Voorlopig kijken wat we kunnen doen.

  ivan says:

  5 van de acht goed, daar kan ik me wel in vinden. Wij hebben een hond en een kat en ik ben duidelijk een hondenmens.

  Herfst says:

  Testje gedaan en 87,5 % goed is 1 fout. Heb twee harige monstertjes thuis en geniet dagelijks van hun katten streken.