kat krabben meubelstukken

Dit is waarom uw kat aan meubelstukken krabt

Katten zijn over het algemeen leuke gezelschapsdieren, maar wanneer zij aan meubels beginnen te krabben maken katten zich toch wat minder geliefd. Waarom doen katten dit eigenlijk en kunt u het ze ook afleren?

Territorium afbakenen

Als u een kat in huis heeft herkent u dit misschien wel: uw kat heeft allerlei speeltjes en een krabpaal, maar besluit toch aan de bank of een ander meubelstuk te krabben. Vervelend, maar katten doen dit niet zonder reden. Door aan meubels te krabben bakenen ze als het ware hun territorium af. Katten hebben namelijk geurklieren in hun pootjes en door te krabben laten die een geurtje achter. Door hun geur achter te laten kunnen eventuele andere katten dus ruiken dat er al een andere kat in uw huis woont.

Emotie-krabben

Maar het territoriumverhaal is niet de enige reden dat katten soms aan uw meubels beginnen te krabben. Veel katten krabben namelijk ook uit emotie, vaak wanneer ze gestresst zijn. Katten kunnen bijvoorbeeld stress krijgen wanneer u vaak van huis bent, pas wanneer u weer thuiskomt wordt de kat weer rustig en zal deze weer stoppen met krabben. Daarnaast kan het krabben ook als een soort manicure voor uw kat fungeren. De nagels van een kat groeien namelijk altijd door en moeten daarom onderhouden worden. Krabben aan dikke stoffen, zoals een bankstel, zorgt ervoor dat de nagels korter, maar ook scherper worden. Het krabben kan dus ook vanuit het natuurlijke jachtinstinct van de kat komen, want scherpe nagels betekent beter kunnen jagen.

Krabben afleren

Het krabben heeft dus verschillende natuurlijke oorzaken, maar het is wel vervelend wanneer uw meubelstukken het keer op keer moeten ontgelden. Om het krabben aan meubelstukken te verminderen is het daarom slim om een krabpaal in huis te hebben. Beloon uw kat vervolgens elke keer wanneer hij de krabpaal gebruikt, zodat het dier daar een fijne associatie bij krijgt. Het is echter geen goed idee om uw kat te straffen wanneer hij aan de bank krabt, dit werkt vaak averechts. Toont uw kat totaal geen interesse voor de krabpaal? Dan kunt u het dier proberen te lokken met kattenkruid of valeriaanspray. Op die manier kunt u het krabben aan meubelstukken (deels) afleren.

(Bron: Margriet.nl, EigenHuisEnTuin)

Geef een reactie