Een stinkende kattenbak.

Vieze geurtjes door de kattenbak? Zo kunt u dat verminderen

Een kattenbak in huis kan al snel gaan stinken, helemaal met warme temperaturen. Regelmatig schoonmaken hoort er nou eenmaal bij, maar er zijn nog meer trucjes om de vieze lucht kwijt te raken.

Het filter in de kattenbak vervangen

Een dichte kattenbak, dus met een deksel erop, heeft meestal een filter ingebouwd zitten. De vieze geurtjes gaan hier in zitten. Vervang dit filter dus regelmatig. Dat kan soms al een hoop schelen.

Maak de kattenbak wat vaker helemaal schoon

Helemaal tijdens warme dagen kan de kattenbak sneller gaan stinken. Katteneigenaren halen vaak al dagelijks de ontlasting uit de bak en verschonen het grit 1 keer per week. Neem dan de bak ook af met een sopje. Gebruik hier geen scherpe materialen bij, ook geen schuursponsje. Dit kan krassen veroorzaken. De geur gaat dan in de krassen zitten en is lastig weg te krijgen.

kattenbakvulling
Lees ook: Waarom het ook zonder kat handig is om kattenbakvulling in huis te hebben

Gebruik een klontvormende vulling

Er zijn een hoop soorten kattenbakvulling te koop. De 1 absorbeert beter dan de ander. Degene die klontvormend zijn, absorberen de geur ook beter. Een laagje baking soda doet ook wonderen. Dit absorbeert namelijk ook. En het soort voer kan ook bijdragen in het verminderen van stank. Probeer eens voer uit wat eiwitrijk is. Dat kan een kat goed verteren.

De soort kattenbak

De heftigheid van de geur kan ook nog liggen aan een open of gesloten kattenbak. Wanneer het een open bak is, verspreidt de geur automatisch sneller in de ruimte. Een gesloten bak kan in dit geval een oplossing zijn. Maar dan moet de kat er nog wel op durven gaan. Sommige katten zijn namelijk claustrofobisch.

gekke 5 minuten
Lees ook: Dit is waarom uw kat zijn gekke 5 minuten heeft

Let op met speciale luchtverfrissers

Er zijn speciale luchtverfrissers, of zogenoemde kattenbak deodorant, maar pas hiermee op. Katten zijn gevoelig voor geurtjes. Ook kattenbakgrit met een sterke geur wordt afgeraden. Het kan voor ons als mensen misschien lekker ruiken, maar de kat wordt er niet gelukkig van.

Brandweer moet komen vanwege stank

Het is belangrijk om de kattenbak regelmatig te verschonen en de vieze luchtjes te verwijderen. Anders kan het zomaar gebeuren dat de brandweer op de stoep staat. Zij worden af en toe gebeld vanwege een vreemde lucht en dan blijkt het een stinkende kattenbak te zijn. Dit in maart 2023 nog het geval in Groningen.

(Bron: RTL Nieuws, Dierenarts Galle, Sikkom. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    WIM VAN STRALEN says:

    Als je katten of poezen heb en moet de kattenbak schoonmaken koop niet de goedkoopste grit maar ga naar de dierenwinkel en katzaan dat haald de geuren weg en hoe weet ik dat omdat ik zelf een 2 poesjes heb gehad met mijn ex.