hoofd-schuin

Dit is de reden waarom uw hond u met een schuin hoofd aankijkt

Wie een hond heeft, zal het herkennen. Uw hond kijkt u met een schuin hoofd aan als u tegen hem of haar praat. Het ziet er lief en schattig uit, maar het heeft ook een betekenis.

Non-verbaal communiceren

Honden kunnen niet makkelijk aan ons laten weten hoe het met ze gaat, ze kunnen immers niet praten. Daarom moeten we op non-verbale communicatie letten bij dieren. Eerder schreven we al een artikel over hoe u kan zien of uw hond gelukkig is. Een kwispelende staart geeft aan dat een hond blij is en ook als u thuiskomt en u wordt enthousiast begroet, is dat een goed teken.

Honden likken in gezicht
Lees ook: Dit is waarom honden likken over uw gezicht

Praten tegen uw hond

Veel baasjes praten tegen hun hond. Dit kunnen hele gesprekken zijn, maar ook de simpele woorden om de hond te laten weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Bijvoorbeeld met het naar buiten gaan of het eten. Een harige viervoeter draait hierbij vaak het hoofd iets. Dit doen ze om beter naar u te kunnen luisteren. Bepaalde woorden leren honden kennen. Denk aan plassen, buiten of eten. Als ze hun hoofd schuin houden, proberen ze die woorden op te vangen. Dan weten ze wat er verwacht wordt.

Schuin hoofd om beter te luisteren

Het schuin draaien van het hoofd om te luisteren heeft nog een betekenis. Het is om hun ogen en oren beter op u te richten. Door het hoofd iets schuin te houden kunnen ze u beter zien en horen. Honden kunnen soms ook hun hoofd schuin houden, als u niet aan het praten bent. De huisdieren kunnen namelijk ook emoties aanvoelen. Als u zich minder goed voelt, zal uw hond u proberen te steunen.

Hondenbelasting
Lees ook: Waarom steeds minder gemeentes hondenbelasting heffen (en andere gemeentes er wel mee doorgaan)

Medische oorzaak voor een schuin hoofd

In kleine gevallen kan er ook een medische oorzaak liggen aan het schuine hoofd van uw hond. Het kan dan een probleem met het evenwicht zijn. Als de viervoeter wil gaan lopen, kan hij of zij omvallen of het lijkt alsof het dier dronken is. Het evenwichtsorgaan zit bij een hond in het binnenoor, de hersenstam, de kleine hersenen en een klein deel in de grote hersenen.

De oorzaken kunnen een oorontsteking of poliep vanuit het middenoor zijn. Ook zijn er bepaalde antibiotica en oorzalven die het evenwichtsorgaan kunnen aantasten. Daarnaast kan een hond ook een tumor of ontsteking hebben. Mocht uw hond dus ineens veel het hoofd schuin houden, is het aan te raden naar een dierenarts te gaan.

(Bron: Margriet, RTL Nieuws, HLN.be, Medisch Centrum voor Dieren. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord