hond stofzuiger

Zo kunt u uw hond leren met stoppen te blaffen tegen de stofzuiger

Als u een hond in huis heeft, zult u het vast herkennen. Zodra u de stofzuiger pakt, gaat de hond flink tekeer. Soms is alleen het zien van de stofzuigerslang of de zuigkop voldoende om compleet uit z’n dak te gaan. Vervelend om te horen, maar er is hoop. Het gedrag is af te leren, u moet alleen wel een beetje geduld hebben.

Waarom blaffen?

Allereerst, waarom blaft een hond naar de stofzuiger? Veel honden zijn bang voor het apparaat. Sommige rennen weg en gaan in een hoekje zitten, andere duiken er juist luid blaffend op af. Het geluid of juist de beweging van het stofzuigen kan een hond als vervelend en eng ervaren. Ook kan de hond ‘geleerd’ hebben om te blaffen naar het apparaat. De hond blaft, u stopt met stofzuigen en dat is dan voor de hond een beloning. Zo wordt het gedrag in stand gehouden.

gelukkige hond
Lees ook: Is uw hond gelukkig? Let eens op deze signalen

Geur van de stofzuiger

Ook kan een hond het apparaat eng vinden en de behoefte voelen z’n baasje te beschermen. Door dan te blaffen hoopt het dier dat het enge ding weggaat. De geurtjes die vrijkomen tijdens het stofzuigen kunnen ook voor verwarring bij de harige beestjes zorgen. Honden hebben een heel goed reukvermogen en dat kan verstoord worden door de overvloed aan geuren.

De hond trainen

Hoe komt u van een blaffende hond af? Om te beginnen kunt u hem in een andere ruimte zetten als u in de weer gaat met de stofzuiger. Geef hem of haar iets lekkers ter afleiding. Zorg dat het beestje daar nog mee bezig is als u klaar bent. Zo ervaart de hond minder stress. Het is alleen geen structurele oplossing, want de emotie van de hond bij het zien of horen van de stofzuiger blijft.

Laten wennen aan de stofzuiger

Het belangrijkste is de tijd te nemen om de hond te laten wennen aan de stofzuiger. Hij of zij moet als het ware geherconditioneerd worden: opnieuw leren omgaan met het apparaat. Het (opnieuw) aanleren werkt het beste door steeds een lekker snoepje aan de hond te geven. Begint de hond al te blaffen zodra hij de slang ziet? Begin dan daar al met snoepjes geven. En bouw dat elke keer een stapje verder uit.

Huisdieren in bed? Liever niet
Lees ook: Huisdieren in bed laten slapen? Het is beter van niet

Rust voor allebei

Dus vooral veel geduld hebben en met snoepjes stap voor stap uw huisdier laten wennen aan het geluid en de geuren. En uiteindelijk wordt uw geduld dan beloond: de stofzuiger is niet langer meer eng, maar iets wat er ‘gewoon’ bij hoort. Rust voor uzelf én voor uw hond. Lees ook onze tips hoe u uw hond kunt laten wennen aan de deurbel.

(Bron: Margriet, RTL Nieuws, Hondenacademie. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord