Hondenbelasting

Waarom steeds minder gemeentes hondenbelasting heffen (en andere gemeentes er wel mee doorgaan)

Heeft u 1 of meerdere honden in huis? Het levert u veel liefde, maar ook de nodige kostenposten op. Hondenbelasting kan er daar 1 van zijn, afhankelijk van de gemeente waar u woont. Waarom bestaat hondenbelasting, waarom heffen gemeentes het (of juist niet) en hoe betaalt u de hondenbelasting? Wij leggen het uit.

Wat is hondenbelasting?

Het gaat om het bedrag dat u per hond afdraagt aan de gemeente waar u woont. Het heffen van hondenbelasting is geen verplichting, maar een recht voor de gemeentes. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de regels als u een hond krijgt of als u naar een andere gemeente verhuist. Als de gemeente inderdaad hondenbelasting heft, dient u door te geven dat u 1 of meerdere honden heeft. Dat is ook het geval als uw hond komt te overlijden of als iemand anders uw hond(en) overneemt. Zo voorkomt u dat u ten onrechte een belastingaanslag ontvangt. Als u thuis een blindengeleiden-, politie-, hulp- of asielhond heeft, komt u mogelijk wel in aanmerking voor vrijstelling van belasting.

De hondenbelasting in Nederland bestaat al een paar eeuwen. “Het stamt nog uit de tijd van de hondenkar, die door de overheid werd aangegrepen om een soort transportbelasting te heffen”, citeert RTV Utrecht Johan Baks, raadslid van de partij BurgerBelangen in Soest. De gemeente gebruikt de opbrengst van de hondenbelasting vaak voor hondenvoorzieningen, zoals uitlaatveldjes en speciale afvalbakken voor hondenpoep. Maar een groot deel van de opbrengst komt in het gemeentelijke potje met de zogeheten algemene middelen, net zoals dat met parkeergeld het geval is.

Dierenvoedselbanken
Lees ook: Hoe zit het? Wat doen de dierenvoedselbanken voor uw huisdier?

Waarom staat de hondenbelasting ter discussie?

Vooral dat laatste is hondeneigenaars al langer een doorn in het oog. Ze zien naar eigen zeggen te weinig tegenprestaties voor de extra belasting die ze betalen. In steeds meer gemeentes komt de hondenbelasting te vervallen en er gaan stemmen op om deze helemaal af te schaffen. De Tweede Kamer buigt zich in 2021 over deze kwestie en maakt een rondje langs de gemeentes. ‘Omdat deze niet meer van deze tijd is, de handhaving te complex is, dan wel de kosten niet opwegen tegen de inkomsten’, verklaren de tegenstanders hun bezwaren tegen de hondenbelasting. Ook vinden critici het opmerkelijk dat er voor bijvoorbeeld katten geen belastingen zijn.

De eerder genoemde Baks vindt de hondenbelasting ook achterhaald en wil deze afschaffen in Soest. Hij krijgt bijval van de lokale D66-fractievoorzitter Tineke Flinterman. “Veel inwoners van Soest met een hond weten niet eens dat het geld in de algemene middelen belandt. Je kunt het ook een algemene belasting noemen voor mensen die toevallig een hond hebben”, citeert RTV Utrecht. Maar ondanks alle bezwaren is er in 2022 (nog) geen Kamermeerderheid voor een definitief en landelijk verbod.

Waterschapsbelasting
Lees ook: Waterschapsbelasting, waarom betalen we het en waarom wordt het duurder in 2023?

Hoeveel gemeentes heffen nog hondenbelasting?

Andere gemeentes houden namelijk wél vast aan de hondenbelasting, omdat ze de inkomsten simpelweg niet kunnen missen. Dat neemt niet weg dat deze steden, dorpen en dorpskernen behoren tot een groep die steeds kleiner wordt. Het aantal gemeentes met hondenbelasting is tussen 2010 en 2020 gedaald van 308 naar 193. Deze daling is het sterkst in Noord-Nederland, al is de trend ook elders in het land te zien. Zo houden Edam-Volendam, Beverwijk, Noordwijk, Middelburg en Zwijndrecht er per 1 januari 2023 mee op. Soest, Borsele en Zundert volgen hoogstwaarschijnlijk in 2024 en in de provincie Drenthe is de hondenbelasting zelfs al volledig verdwenen.

Hoe werkt het innen in de praktijk?

Hondenbelasting valt onder de gemeentelijke belastingen. Uw gemeente moet dus nagaan of u inderdaad 1 of meerdere honden heeft en of u deze heeft aangemeld. Speciaal aangestelde controleurs brengen hiervoor huis-aan-huisbezoekjes. Als u hondenbezitter bent en daar geen belasting voor betaalt, kunt u een boete krijgen. Controleur Hans van Lierop van de gemeente Geldrop-Mierlo gaat er echter niet met gestrekt been in. “Dan zeg ik altijd voorzichtig: ik zie dat u een hond heeft, maar dat die niet in het systeem staat. Zou het kunnen zijn dat u deze vergeten bent aan te melden?”, vertelt hij aan Omroep Brabant. “Je moet in dit werk met mensen kunnen omgaan. Ik blijf altijd heel vriendelijk.”

(Bron: Archief, Belastingdienst, Wegwijs Burgerbelangen, VNG, RTV Utrecht, Centraal Bureau voor de Statistiek, Rijksoverheid, Radar, Noordhollands Dagblad, Bollenstreek Omroep, Algemeen Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, BN DeStem, Omroep Brabant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Actie tegen hondenbelasting says:

    Mijn complementen voor uw verhaal. Als initiatiefnemer van het burgerinitiatief dat in juni 2021 in de Kamer behandeld wordt wil ik graag uw verhaal aanvullen.

    De leden van de Tweede Kamer hebben zich schandelijk gedragen tijdens het debat. Men wilde in het algemeen alleen punten scoren over de rug van de burgers die bestolen worden.

    Ik heb vanaf juni 2021 getracht contact te krijgen met Binnenlandse Zaken maar tot op heden is dat niet gelukt. Afhandeling van mijn WOB verzoek wordt constant uitgesteld en ik heb nu een klacht ingediend bij Nationale Ombudsman.

    Redactie: Ik nodig u uit om contact met me op te nemen om het uitholken van de democratische rechten van de burger verder te bespreken.

    Mijn actie is te volgen op facebook en via mijn website. Stophondenbelasting.nl