Deze (vaak vergeten) plekken in uw keuken kunnen wel een schoonmaakbeurt gebruiken
Publicatiedatum: 2 oktober 2025
Bij het schoonmaken van de keuken worden de bekende plekken, zoals het fornuis en het aanrechtblad, doorgaans regelmatig onder handen genomen. Toch zijn er genoeg plekken die snel worden vergeten. En juist dáár verzamelen zich vuil en bacteriën.

Het meest vergeten plekje in de keuken
In een eerder artikel schreven we er al over, de kruidenpotjes. Bij de schoonmaak van de keuken wordt daar niet snel gedacht. Tijdens het koken pakt u ze vaak met vieze, ongewassen handen vast en zet u ze daarna weer terug. Dat gebeurt elke keer opnieuw, waardoor er snel bacteriën ontstaan. De potjes afnemen met een doekje en wat sop is al voldoende om ze schoon te houden.
De besteklade
Ook de besteklade wordt vaak overgeslagen. Ondanks dat u er schoon bestek in legt, komen er toch kruimels en stof in terecht. Gelukkig is het schoonmaken ervan simpel en snel gedaan. Haal het bestek eruit en ga er even met de stofzuiger en een sopje doorheen. Zo is de besteklade weer helemaal fris.
Het zeeppompje
Het zeeppompje lijkt op het eerste gezicht schoon, maar is vaak juist een van de grootste verzamelplekken van bacteriën. Logisch ook, want u drukt er meestal op met vieze handen voordat u ze gaat wassen. Al dat vuil blijft dan achter op het pompje. Neem het daarom af en toe mee tijdens het schoonmaken, bijvoorbeeld met een sopje of een desinfecterend doekje. Zo blijft het pompje schoon.

De vuilnisbak in de keuken
De vuilnisbak kan een bron van nare geurtjes en bacteriën zijn. Zelfs als u regelmatig het afval wegbrengt, kunnen resten en vloeistoffen achterblijven op de bodem of langs de rand. Maak de bak daarom regelmatig schoon met heet water en een beetje allesreiniger of afwasmiddel. Vergeet ook het deksel en de rand niet, die zitten vol met bacteriën door het vaak aanraken. Laat de bak goed drogen voordat u een nieuwe afvalzak plaatst, zodat bacteriën minder kans krijgen om zich te verspreiden. In dit artikel geven we u tips over hoe u een stinkende vuilnisbak voorkomt.
Rubberranden in de koelkast
De koelkast zelf wordt vaak wel schoongemaakt, maar de rubberen randen worden vergeten. Daar kunnen bacteriën en schimmel zich snel ophopen. Bij de meeste apparaten kunt u de randen loshalen en even in een sopje leggen. Daarna zijn ze weer helemaal schoon. Hetzelfde geldt voor de vriezer.
Lichtschakelaars
Ook lichtschakelaars worden dagelijks aangeraakt, vaak met niet al te schone handen. Een snelle poetsbeurt met een vochtig doekje en wat allesreiniger houdt ze netjes en hygiënisch.
Fornuisknoppen
Het fornuis wordt meestal goed schoongemaakt, maar de knoppen worden vaak overgeslagen. Daar kan veel vet en vuil tussen blijven zitten. Gelukkig zijn de meeste knoppen makkelijk los te halen, zodat u ze goed kunt reinigen.

Maak uw keuken op de juiste manier schoon
Voor een schone keuken heeft u geen agressieve schoonmaakmiddelen nodig. Een sopje van heet water met een beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel werkt prima.
Let daarnaast goed op uw vaatdoekjes. Die worden vaak gebruikt, maar zijn snel een bron van bacteriën. Spoel de doek na gebruik uit met heet water, laat hem goed drogen en gebruik hem niet langer dan een dag. Wassen doet u het beste op minstens 60 graden, zodat bacteriën echt verdwijnen. Het is ook handig om verschillende doekjes te gebruiken voor verschillende plekken, zoals de keuken en de badkamer, zodat u geen bacteriën verspreidt. In dit artikel gaan we uitgebreider in op het gebruik van vaatdoekjes.
(Bron: Libelle, vtwonen, Voedingscentrum, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




wat een onzintip om op 60 gr te wassen, weet u wel hoeveel extra energie dit kost??
Juist wordt er voor het milieu aangeraden niet te heet te wassen. Ik was alles op 30 of 40 gr en het is prima schoon, want niet alle bacteriën zijn schadelijk, er zijn ook goede bacteriën. bovendien als je gezond bent hoef je toch niet steriele was, vloer enz te hebben. goed voor je weerstand om ook met vuil in aanraking te komen lijkt mij, heb ook wel eens van een arts gehoord.
Nou handdoeken en washandjes zijn toch wel artikelen om op 60 graden te wassen.
Let op met de knoppen van gasfornuis. Vroeger was dat een stuk tegenwoordig zit er een veer in die kan eruitspringen. Ik haal hem er niet meer vanaf.