Zo kunt u uw vaatdoekjes het beste gebruiken
Publicatiedatum: 12 februari 2025
Vaatdoekjes zijn onmisbaar in ieder huishouden; voor het poetsen van de koelkast tot aan de tegels in de badkamer. Wel is het belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken om het zo hygiënisch mogelijk te houden. In dit artikel geven we tips.
Neem iedere dag een schoon vaatdoekje
Bij veel mensen liggen de doekjes 2 weken of soms zelfs een maand op het aanrecht, voordat ze gewassen worden. Dat is veel langer dan aangeraden wordt. Binnen 24 uur krijgt een vaatdoek meer dan 4 miljard bacteriën. De boosdoener? Bacteriën vermenigvuldigen zich snel door vocht, warmte en voedingsresten. Het beste kunt u daarom iedere dag een schoon doekje nemen.
Gebruik vaatdoekjes met verschillende kleuren
Met vaatdoekje uit de keuken even een vlek op de vloer wegpoetsen? Beter van niet, zeggen experts, zeker niet als u huisdieren heeft. Hygiënischer is het om voor verschillende plekken doekjes van dezelfde kleur te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geel voor de keuken en blauw voor de badkamer. Dit voorkomt kruisbesmetting van voedsel en vuil.
Gebruik eerst keukenpapier
Is het aanrecht erg vies? Neem dit dan eerst af met keukenpapier. Ga er daarna overheen met een vaatdoek om het echt goed schoon te maken. Door eerst de keukenrol te gebruiken, haalt u het meeste vuil al weg. Zo gaat de groei van bacteriën op de vaatdoek minder snel.
Spoel na ieder gebruik af onder warm water en laat drogen
Spoel doekjes na elk gebruik goed uit met heet water. Daarna is het belangrijk om het vaatdoekje goed te laten drogen. Laat het liever dus niet dubbelgevouwen over de kraan hangen. Een nat doekje vormt de ideale omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Was uw vaatdoekjes op minimaal 60 graden
Was vaatdoekjes verder regelmatig op hoge temperatuur (minimaal 60 graden), bij voorkeur met een bacteriedodende wasmiddel. Dit helpt om de meeste bacteriën te doden. Wanneer dit op minimaal 60 graden gebeurt, kan dit overigens prima met ander wasgoed.

(Bron: Archief, Radar, Voedingscentrum. RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb voor de keuken grijze doekjes, toilet rode doekjes (rood omdat het meestal een waarschuwings kleur is), blauw voor de badkamer en voor de vloer heb ik vloerdoeken voor aan de dweil en voor de kattenbakken heb ik roze doekjes. Aangezien we niet alleen katten maar ook honden hebben ( die moeten met slecht weer hun poten afvegen (oude handdoeken) gaan er bij ons heel veel doekjes doorheen op een dag. Zo heb ik al snel een emmer vol aan doekjes en dweilen en dat was ik allemaal op 90 graden. Ook al staat er vaak op het wasvoorschrift dat het op 40 graden gewassen kan worden heb ik daar nooit een probleem mee gehad. Het bijkomende voordeel is dat de wasmachine door de hoge temperatuur ook schoon blijft van zeepresten. Ik kom wel eens bij mensen en dan ruik ik gewoon dat ze de vaatdoekjes niet op tijd wassen, en dat stinkt heel erg. Van mij vinden ze daarentegen dat ik te snel boos wordt omdat ik absoluut niet wil dat ze een vaatdoekje gebruiken om op de vloer even een vlekje weg te poetsen.
De vaak verkleurde van Bren is prima.
Ik heb geen honden maar 90 graden wasje is niets mis mee.
Een machine reiniger niet nodig en vele wasmachines sneuvelen omdat ’t Aluminium kruis vaak breekt omdat aangetast door die Citroen zuur zooi.
Uw 30 graden te hete was is duurdere, maar wat kost een nieuwe Miele elke 7 jaren?
Wij zijn met verkleurde doekjes toch voordeliger uit!
Met niet teveel zeep erin en 1x per 3 weken 90 graden wasje in volle meurende emmers.
Ja, deksel zat dicht tot ik de machine vulde…
Alleen doe ik papier in keuken, koffie vlek uit doekje halen is maanden lang wassen….
Ik doe dit al jarenlang… 3 kleuren in gehele woning behalve keuken!
Zowel thuis als in Camper papier… gooi je eerder weg dus minder bacteriën verspreiden.
Wel heb ik 2 papier bakjes…
Kranten en zo + vervuild papier!
zakdoekjes, keukenrol of pizza dozen en slagroom taarten?
Dat vervuilde papier gaat in de hout kachel en geen grijze bak nodig.
Versnipperde dozen + doekjes, die emmer wel regelmatig wassen!
En als je in Camper & Thuis compost toilet hebt, mag ook op zelfde hoop mits er geen
geplastificeerde zooi tussen kwam.
Maar doekje in de keuken? Liever niet.
Voor elke schoonmaakklus Dasty en een schoonmaakdoekje en daarna meteen in de wasmachine.