mat zwarte keuken

Zo verwijdert u vlekken van een mat zwarte keuken

In steeds meer huizen is een mat zwarte keuken te vinden. Een nadeel van een keuken in deze kleur, is dat vlekken er extra goed op te zien zijn. We geven tips hoe u die weer verwijdert.

Afwasmiddel

Afwasmiddel is een betaalbaar en doeltreffend schoonmaakmiddel. Het werkt net zo goed als een ontvetter, maar bevat minder chemische stoffen. Maak een sopje met warm water en wat afwasmiddel. Door de ontvettende werking van het afwasmiddel, poetst u de vlekken eenvoudig weg. Gebruik hier een niet-pluizende doek voor. Droog na met een theedoek en u krijgt een streeploos resultaat.  Afwasmiddel is ook een goed alternatief voor allesreiniger, aangezien er bij een mat zwarte keuken bij dit middel een risico bestaat dat het juist vlekken achter laat.

Soda

Tegenover het AD geeft schoonmaakexpert Marja Middeldorp het advies om soda te gebruiken. Vul daarvoor een emmer met lauwwarm water en voeg de soda er aan toe. In een andere emmer doet u alleen lauwwarm water. Poets vervolgens met een zachte doek met het sodamengsel de vlekken weg. Net als afwasmiddel heeft soda een goede ontvettende werking. Reinig vervolgens na met enkel het schone water en droog tenslotte met een droge (thee)doek.

Oven schoonmaken
Lees ook: Oven schoonmaken? Met deze tips is het zo gedaan

Azijn

Laten de vette vlekken zich minder goed verwijderen, verstuif dan, met bijvoorbeeld een plantenspuit, azijn over het oppervlak. Laat dit minstens 5 minuten intrekken en verwijder dan met een vochtige doek en droog na. Ga hierbij wel na of het materiaal van uw keuken hier tegen kan.

Kalk van een mat zwarte keuken verwijderen

Heeft u te maken met kalk op uw mat zwarte keuken, pak die dan bij voorkeur aan met een middel op basis van citroenzuur. En maak het aangedane oppervlak daarmee met een zachte, vochtige doek schoon. Speciale middelen tegen kalk zijn vaak te agressief.

Zwarte kraan schoonmaken

Voor een zwarte kraan geldt dat daar ook eerder kalkafzettingen op te zien zijn. Door hem elke dag even af te nemen met een lauwwarm sopje en goed na te drogen, voorkomt u dit. Komen er toch kalkvlekken op, gebruik dan een middel op basis van citroenzuur. In een eerder artikel vertellen we dat u er ook groene zeep of schoonmaakazijn voor kunt gebruiken.

(Bron: RTL Nieuws, AD, homedeco.nl, superkeukens.nl, badkamervoordeelshop.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Henk Lasonder says:

    Zwart is geen kleur hoor!