Deze keukenitems moet u regelmatig vervangen (en dit is waarom)

U staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar sommige keukenspullen gaan minder lang mee dan u denkt. Regelmatig vervangen is belangrijk voor bijvoorbeeld de hygiëne en het behoud van kwaliteit. In dit artikel leest u om welke artikelen het gaat.

Rasp

Een rasp verliest na verloop van tijd zijn scherpte, zeker bij intensief gebruik. Dit kan ervoor zorgen dat het raspen moeilijker gaat. Vervang uw rasp daarom jaarlijks, of zodra u merkt dat hij minder goed werkt.

Aardappelschilmesje

Wanneer u iets moet snijden en u merkt dat het mesje bot is, kan dat erg vervelend zijn. Regelmatig uw messen slijpen is aan te raden. Maar voor goedkopere mesjes werkt dit meestal niet, dan is vervangen de enige optie. Doe dit regelmatig, want met een bot mes kunt u ook lelijk in uw vingers snijden.

Lees ook: 11 tips om van een rommelige keuken een opgeruimde keuken te maken

Theedoeken vervangen

Ook al wast u ze regelmatig, theedoeken slijten door intensief gebruik en de wasbeurten. Hierdoor zullen ze minder vocht opnemen en dus minder goed hun werk doen. Controleer jaarlijks of de theedoeken nog goed zijn. Zo niet, dan zijn ze aan vervanging toe. 

Snijplanken

Plastic snijplanken zijn handig, maar ook erg gevoelig voor beschadigingen. In de groeven die de messen achterlaten, kunnen bacteriën ophopen. Daarnaast wordt de kans op plastic in uw eten ook vergroot. Ziet u diepe sneden of verkleuring, dan is het tijd zijn voor een nieuwe. 

Houten lepels 

Hout trekt vocht, olie en geur aan. Dit kan na verloop van tijd leiden tot bacterievorming. Ziet u verkleuring of barsten in de lepel, dan kunt u ze beter vervangen. Ditzelfde geldt voor houten snijplanken. 

Vervangen van plastic bakjes

Kliekjes invriezen, nog een restje eten voor morgen in de koelkast, koekjes in de la; we bewaren van alles in plastic bakjes. Maar na verloop van tijd blijven geurtjes hangen en kunnen de bakjes verkleuren of vervormen. Voor de hygiëne is het verstandig om deze elk jaar te vervangen.

keuken
Lees ook: Zo maakt u uw keukenapparaten goed en veilig schoon

Keukensponzen

Keukensponzen staan bekend om de vele bacteriën die erin kunnen zitten. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig te vervangen. Het liefst om de 2 weken maar wanneer u ze intensief gebruikt kunt u ze beter vaker vervangen. Zo verminderd u gezondheidsrisico’s. 

Blikopener

Blikopeners worden vaak vergeten bij het schoonmaken. Toch blijven er ongemerkt voedselresten aan zitten, die kunnen gaan schimmelen of roesten. Merkt u dat hij niet meer soepel werkt of ziet u roest? Dan is het tijd voor een nieuwe.

(Bron: Libelle, RTL Nieuws, vriendin.nl, nouveau.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

    HondenKat says:

    Lang leve het promoten van een weggooi maatschappij. Je MOET helemaal niks vervangen.
    Zowel messen, als rasp als theedoeken heb ik al zeker 25 jaar .Werkt prima.
    Juist in deze tijd geen plastic meer kopen maar denk als alternatief aan glazen of aluminium bakken, hygiënisch en slijtvast.
    wees zuinig op moeder aarde.

      esthervis says:

      Zo mee eens! Stel dat iedereen dit zou doen dan wordt de nu al.veel te grote afvalberg nog groter. Moeder natuur zorgt goed voor ons maar de mens zorgt helaas niet goed voor moeder natuur Stop de wegwerpmaatschappij!

      Dushi says:

      Wat een onzin om alles maar te vervangen, heb theedoeken van ook wel tig jaren oud nou ze drogen nog prima. En alle messen kun je slijpen ook de goedkopere. En mijn rasp die raspt ook nog prima ook al is hij jaren oud. Houten lepels maak ik eens in de zoveel tijd schoon met baking soda. Ik vind dit echt een onzin item.

    Marian K says:

    Ik sluit me helemaal aan bij de reactie hiervoor. Hoe is het mogelijk dat hier gepromoot wordt tot het kopen en vervangen van spullen wat misschien nog niet echt nodig is. Geef aandacht aan duurzame en recyclebare artikelen. Waarschijnlijk duurder in aanschaf, maar op den duur voordeliger en beter voor het milieu.

    Klaverstulpje says:

    Over de houten snijplanken giet ik geregeld even wat kokend water, dat dood bacteriën.
    Stinkende plastic bakjes worden weer schoon door er even (baking) soda in te laten staan en daarna om te spoelen met kokend water.

    Mikajuma says:

    Ik vind dat er te vaak en teveel aandacht is voor t gevaar van bacteriën. Als je lichamelijk gezond bent en een goede weerstand hebt, kan je lijf echt wel tegen een bacterietje meer of minder. Het wordt anders als je een zwakke gezondheid hebt en je immuunsysteem niet meer goed werkt. Dan zal je waarschijnlijk sneller je spullen moeten vervangen.

    AbJokes says:

    Sodeju zeg! Max vandaag zou niet dit soort artikelen moeten overnemen van die genoemde bronnen! We proberen juist een weggooi maatschappij te voorkomen. Theedoeken slijten ja, maar met de vaatwassers van tegenwoordig worden er veel minder theedoeken gebruikt. Ik heb sommige theedoeken (en handdoeken) nog toen ik in de vorige eeuw ging samen wonen. Het ligt er gewoon aan welk materiaal je aanschaft en hoe je ermee omgaat! Raspen, sommige heb ik nog van mijn oma in gebruik en voldoen nog perfect. Blikopeners spoel ik altijd af onder de hete kraan of in een sopje en laat ze dan goed drogen. Snijplanken gaan eens in de zoveel tijd in de vaatwasser en heet water met baking soda, net zoals mijn houten lepels en spatels en ik zet ze terug in de pot zodat ze goed kunnen drogen. Ik gebruik plastic bakjes van de Chinees voor het invriezen, doe ik ook in de vaatwasser en ik gebruik ze net zo lang tot ze kapot gaan. Ik hergebruik glazen potten en wekpotten in de keuken. We dienen met z’n allen veel zuiniger te zijn op moeder aarde en die afvalberg moet juist kleiner worden en niet groter.

    Dihabro says:

    Pfffff, wat een onzinartikel. Clickbait? Ik ben heel blij om in de reacties te lezen dat er meer mensen zijn die tegen dit soort verspilling zijn.

    JChristina says:

    Wat een onzin. Mijn beste aardappelschilmesje is al 50 jaar oud, ooit nog gekocht bij een marskramer aan de deur. Plastic bakjes vervangen oké, maar dan door glazen bakjes. Houten keukengerei en snijplank maak ik schoon met groene zeep en soda en daarna weer invetten met olie. Theedoeken werken veel lekkerder als ze wat ouder zijn, zijn dan soepeler en makkelijker in kleine hoekjes te krijgen.
    Dan gebruik je er gewoon 2 per afwas als ze vlugger nat zijn. Sponsje en afwasborstel na de afwas in een beker met kokend water.
    Denk eerst eens na voordat u dit soort “nieuws” uit een andere bron overneemt.

    Emely says:

    Je merkt zelf wel wanneer iets vervangen moet worden. Weer een artikel met ”pas op voor bacterieën” zonder te zeggen welke bacterie het om gaat. Met rauwe kip moet je oppassen, goed het gereedschap wassen en vooral goed laten drogen, een paar dagen kan geen kwaad. Niet met andere voedingsmiddelen in kontakt laten komen. Zou graag willen weten waar wij verder mee moeten oppassen.