zaailingen

Zaailingen verzorgen, verspenen en afharden, bekijk onze tips

Bij binnenshuis zaaien komt meer kijken dan alleen wat zaadjes in potjes met grond zetten. Bekijk tips om zaailingen te verzorgen, verspenen en te laten afharden tot gezonde planten.

Zaailingen verzorgen

Zaailingen krijgen een goede start in speciale zaaigrond. Dit stimuleert ze om rustig tot een gezonde plant uit te groeien, terwijl bijvoorbeeld bemeste potgrond ervoor kan zorgen dat ze vooral erg hard groeien, maar niet per se sterk worden. Veel plantjes hebben warmte nodig om te ontkiemen. Te warm is echter ook weer niet goed voor hun ontwikkeling en een te koude omgeving kan schimmelvorming veroorzaken. Zoek daarom een plek uit met een redelijk stabiele temperatuur en bekijk zo mogelijk op de verpakking wat in het geval van de door u gekozen zaadjes de beste temperatuur is. Een plek bovenop de verwarming of in de volle zon is bijvoorbeeld niet de beste plek. Niet alleen is dit vaak teveel van het goede qua warmte, maar ook droogt de grond dan snel uit. Groeien de zaailingen vooral naar 1 kant, draai ze dan regelmatig een kwartslag, om ze tot rechte plantjes uit te laten groeien.

Water geven

Naast warmte is vocht onmisbaar voor de jonge planten. Houd ze echter niet té nat, want dan loopt u het risico dat de wortels rotten en u krijgt eerder te maken met schimmelvorming. Ook kunnen de plantjes er wat slap door uitgroeien. Zeker als ze (te) donker staan. Geef bij voorkeur vaker kleine beetjes water, dan veel in 1 keer. En kies voor water op kamertemperatuur in plaats van koud water vers uit de kraan. Zijn de zaailingen nog erg kwetsbaar dan kunt u de grond ook benevelen met de plantenspuit. Of laat ze van onderaf zelf water opzuigen. Staan ze in een kweekkasje of kweekbak, ventileer dan ook regelmatig om een te hoge luchtvochtigheid en hevige condensvorming tegen te gaan.

zaailingen
Lees ook: Schimmels bij zaailingen (moestuintjes) kan dat kwaad?

Zaailingen verpotten: verspenen

U kunt uw zaailingen over het algemeen naar een groter potje overzetten (verspenen) of in de volle grond uitplanten, als ze naast de smalle kiemblaadjes 2 tot 4 nieuwe blaadjes gevormd hebben. Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes en houd ze daarbij niet vast aan de stengel, maar aan de blaadjes. De stengel is namelijk zeer kwetsbaar en als die beschadigt komt dat meestal niet meer goed. Terwijl een eventueel afgebroken blaadje wel weer gecompenseerd wordt met nieuwe groei. Ondersteun de plantjes met bijvoorbeeld een potlood of theelepel en plaats ze over in de grotere potjes of de volle grond.

Schud de aarde liever rondom de zaailingen, dan dat u de grond aandrukt, om beschadiging van de wortels te voorkomen. Heeft u turfpotjes gebruikt en zijn de wortels er al doorheen gegroeid, dan is het meestal beter om de plantjes met dit potje en al te verplanten. De kans dat u de wortels tijdens het verwijderen beschadigt is namelijk heel erg groot en het turf vergaat toch met de tijd als u het in grond zet. Nu hebben de zaailingen wel wat meer voeding nodig, dus gebruik dan geen zaaigrond meer, maar potgrond of een eigen mix.

Zaailingen afharden

Zijn de plantjes voor buiten bedoeld, laat ze dan geleidelijk wennen aan de omstandigheden buiten, afharden genaamd. Zet ze daarvoor een aantal dagen steeds wat langer buiten. Eerst op een plek in de schaduw en dan steeds zonniger. Zo wennen ze niet alleen aan de wisselende temperaturen, maar ook aan een grotere hoeveelheid (zon)licht. Zet de zaailingen in elk geval pas definitief op hun plek als de kans op nachtvorst geweken is.

Geef een reactie