Eten wordt in de vriezer bewaard

Hoelang is eten houdbaar in de vriezer?

Dankzij de vriezer kunt u eten langer bewaren. Bijna alles kunt u invriezen, zelfs melk. Alleen kunnen groente, fruit, brood, vlees en vis niet allemaal even lang bewaard blijven in de vriezer. Wij leggen uit hoe dat zit. 

Op de juiste manier invriezen is belangrijk

Hoe doet u dat, op de juiste manier eten invriezen? Ten eerste is het belangrijk om eten, vooral vlees en vis, dat u heeft gekocht op dezelfde dag nog in te vriezen. Want zo krijgen bacteriën minder kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast moet u eten wat u wilt invriezen na het koken, goed laten afkoelen. Dit kan sneller door de pan of het bakje met eten in een laagje koud water te zetten. Laat u uw eten niet afkoelen voor u dit in de vriezer zet, dan stijgt de temperatuur in de vriezer waardoor andere voedingsmiddelen ontdooien en bederven.

Vlees en vis bewaren

Vlees en vis kunt u een lange tijd bewaren in de vriezer, mits u het invriest op de dag van aankoop. Overigens kan niet elk soort vlees even lang bewaard worden in de vriezer. Zo kunt u gehakt en lamsvlees 3 maanden invriezen en varkensvlees maar 2 maanden. Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.

Voor vis verschilt het ook per soort hoelang u dit kunt bewaren in de vriezer. Zo kunt u vis zoals kabeljauw, tonijn, koolvis en schol tot wel 6 maanden bewaren, mits het rauw wordt ingevroren. Zijn deze vissoorten eerst gekookt? Dan kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Ook garnalen en vette vis zoals zalm en makreel kunt u 3 maanden goed houden in de vriezer.

invriezen
Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten

Groente en fruit invriezen

Ook fijn: bijna alle groente -en fruitsoorten kunt u invriezen. Zo blijft fruit zeker 8 maanden tot een jaar goed en ook groente kan makkelijk een jaar in de vriezer bewaard worden. Groenten die veel water bevatten, kunt u niet in de vriezer bewaren. Denk aan tomaten, sla en komkommer. Maar als u bijvoorbeeld tomaten pureert, kan het wel. Verder kunnen ook passievruchten, sinaasappels, mandarijnen en granaatappels niet in de vriezer bewaard worden. Belangrijk om te weten is dat u bij appels en peren eerst het klokhuis moet wegsnijden en u bananen eerst moet pellen voordat u deze invriest. Ook is het het beter om groenten eerst kort te koken voordat u ze in de vriezer stopt.

Kliekjes opsparen

Door kliekjes van maaltijden te bewaren voor later bespaart u geld en tijd. Wie wil dat nou niet? Het fijne is dat u uw kliekjes tot wel 3 maanden goed kunt houden in de vriezer. Vries kliekjes alleen niet opnieuw in nadat u ze ontdooit heeft en warm ze goed op. Anders is er kans op een voedselinfectie.

invriezen
Lees ook: Hoe zit het? Moet u eten voor het invriezen altijd afdekken met een dekseltje?

Brood in de vriezer

Wellicht verrassend, maar brood kunt u niet lang invriezen. Niet omdat het dan niet goed meer is, maar het brood zal veel minder lekker smaken. Daarom wordt aangeraden om brood niet langer dan een maand in de vriezer te bewaren. Dit geldt ook voor gebak.

Zuivel

Wist u dat u ook margarine, roomboter en melk kunt invriezen? Dit kunt u zo’n 2 maanden bewaren in de vriezer. Ook harde kazen kunt u tot wel 8 maanden invriezen. Vergis u alleen niet met yoghurt en ongeklopte slagroom, deze kunnen namelijk niet in de vriezer bewaard worden. Als u ze ontdooit, gaan ze namelijk schiften. Ook rauwe eieren zijn geen goed idee om in te vriezen, deze kunnen uit elkaar spatten doordat het eigeel uitzet bij zulke kou. Geklopte eieren kunt u wel, zonder risico op een kliederboel, invriezen.

(Bronnen: Voedingscentrum, 24Kitchen, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    RABE says:

    Hoe lang blijft gekookte rijst goed in de koelkast. Ik wil niet alles invriezen.
    2 keer per jaar eet ik de vriezer leeg om dan weer opnieuw met maaltijden die ik zelf maak te vullen.