parfum

Waarom de geur van parfum opeens verandert

Heeft u al jarenlang dezelfde parfum en ruikt deze opeens niet meer lekker? Het kan een teken zijn dat de parfum over datum is. Het is natuurlijk zonde om het geurtje weg te moeten gooien. Hieronder een aantal tips om de geur van de parfum zo lang mogelijk goed te houden. 

Reukvermogen

Ons reukvermogen is nauw verbonden met de hersenen, zelfs zo sterk dat het invloed heeft op onze emoties. We kunnen geur koppelen aan bepaalde momenten of periodes in ons leven. Iedereen bouwt in zijn leven een geurdatabase op waarbij geur herinneringen kan oproepen. Geur kan voor positieve en negatieve associaties zorgen. Op een plek waar het lekker ruikt voelen mensen zich vaak ontspannen. Deze geur wordt dan als positief opgeslagen in onze herinneringen, ook wel een comfortgeur genoemd. Maar het werkt ook de andere kant op. Want in angstige en stressvolle situaties wordt ook het geurgeheugen geraadpleegd. Draagt u in een stressvolle periode uw favoriete parfum, dan kan het zijn dat u het luchtje opeens niet meer lekker vindt ruiken. De hersenen hebben dan negatieve associaties bij het ruiken van de parfum ontwikkeld.

Houdbaarheid

Naast een emotionele reden waarom een geur niet meer lekker ruikt, kan er ook iets anders aan de hand zijn. De houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld. Parfum is namelijk niet eeuwig houdbaar en kan na enige tijd van geur en kleur veranderen. Geurstoffen worden afgebroken door lucht en hitte. Op de onderkant van de verpakking staat een houdbaarheidsdatum vermeld, maar de meeste parfums behouden, geopend en in de goede omstandigheden, ongeveer een jaar lang hun geur. Ondanks de geadviseerde houdbaarheidsdatum, kunt u zelf ook nagaan of de parfum aan vervanging toe is. De parfum kan, wanneer het niet meer goed is, wat zuurder, zwaarder of intenser ruiken en de kleur van de vloeistof ziet er donkerder uit.

Parfum bewaren

Om de geur van de parfum zo lang mogelijk te behouden, kunt u de parfum het beste op een donkere koele plek bewaren. De badkamer is de minst verstandige plek om het geurtje op te bergen. De temperatuurverschillen en de vochtige lucht kunnen ervoor zorgen dat de parfum sneller muf gaat ruiken. Er wordt geadviseerd het flesje elke keer na gebruik terug te stoppen in het meegeleverde doosje, hierdoor kan er geen licht bij de parfum komen. Er wordt zelfs aangeraden het luchtje in de koelkast te bewaren om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Bewaar bijvoorbeeld een zomerparfum het najaar in de koelkast, zodat het de volgende zomer nog goed is voor gebruik. Of in ieder geval op een donkere, koele, plek. Dan heeft u er lang plezier van.

(Bron: Margriet, Parfumerie, Fashionchick, inbloomtherapy)

Geef een reactie