roestvlek

Roestvlekken op uw kleding of schoenen? Met deze tips verdwijnen ze als sneeuw voor de zon

Natte schoenen of kleding laten drogen op een roestig wasrek? Het kan zijn dat de roest een lelijke vlek achterlaat. Zo’n plek wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer wegwerken. Deze tips kunnen daarbij helpen.

Citroen en zout

Roestvlekken zijn erg vervelende en vooral ook in het oog springende vlekken. Gelukkig zijn ze vrijwel altijd weer te verwijderen. U kunt meerdere remedies proberen en kijken wat het beste werkt. Eén van de oplossingen kan een citroen-zout mengsel zijn. Knijp een halve citroen uit boven de vlek en strooi hier vervolgens wat zout op. Wrijf vervolgens over de vlek en laat het even intrekken. Spoel het kledingstuk of de schoen daarna uit en doe het vervolgens in de wasmachine. Als het goed is, is de vlek verdwenen als de machine klaar is met draaien.

Deze aanpak werkt vooral goed bij lichtgekleurde of wit textiel. Gekleurde kleding of schoenen van leer kunt u beter niet op deze manier behandelen.

schoonmaken zout
Lees ook: Dit kunt u allemaal schoonmaken met zout

Azijn

Ook een mengsel van azijn en zout kan helpen. U kunt het zout en azijn vooraf met elkaar mengen en daarna aanbrengen op de vlek. Wrijf het goed in met een oude tandenborstel en laat het daarna ongeveer een half uur intrekken. Was het kledingstuk of de schoen vervolgens in de wasmachine. Ook deze remedie werkt het best op niet al te donker gekleurd textiel.

Zure melk

Wat als de vlek op gekleurde kleding zit? Dan kan een pak melk wonderen doen. De enige voorwaarde is dat de melk wel zuur moet zijn. De bacteriën die zich hierin ontwikkelen kunnen de roestvlek oplossen. Wilt u dit uitproberen? Vul een teiltje met zure melk en leg hier het kledingstuk met de roestvlek in. Zorg ervoor dat het gedeelte met de vlek goed in de melk verdwijnt. Laat dit vervolgens 1 nacht zo staan, spoel het uit en doe het in de wasmachine. Hierna is de vlek – als het goed is – weg.

Roestvlekken op leren schoenen

Leren schoenen met roestvlekken hebben een aparte behandeling nodig. Probeer de vlek bijvoorbeeld in te wrijven met citroensap en houdt de schoen vervolgens boven een kokende waterkoker. De stoom, in combinatie met de citroensap, zorgt ervoor dat de vlek langzaam oplost.

(Bron: HG, Schoonmaakbureau, Huishoudplaza)

Geef een reactie