Laminaatvloer

De laminaatvloer onderhouden doet u zo

Een laminaatvloer reinigen en onderhouden is niet moeilijk, althans als u weet hoe. Want voor u het weet hanteert u niet de juiste reinigingsmethode of gebruikt u het verkeerde schoonmaakmiddel. Wat u beter wel kunt doen en gebruiken zetten we voor u op een rij. 

Stofzuigen

Laminaat neemt nauwelijks vuil op waardoor viezigheid op het oppervlak blijft liggen. Zandkorrels en vuil dat we onder onze schoenen mee naar binnen nemen, kunnen als een soort schuurpapier werken. Hierdoor kunnen krassen op het laminaat ontstaan. Om ronddwarrelend vuil en schuren te voorkomen is het goed de vloer regelmatig te stofzuigen of vegen.

Boosdoeners

Na het stofzuigen lijkt het dweilen van de vloer en logische stap. Maar een natte laminaatvloer kan gaan uitzetten waardoor het beschadigd raakt. Daarnaast zijn veel reinigingsmiddelen niet goed voor het laminaat. Allesreiniger of groene zeep kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vloer er dof uit gaat zien en dat de kleuren worden aangetast. De combinatie van water en de verkeerde schoonmaakproducten is dus een echte boosdoener.

Reinigen met water

Wat u wel kan doen, is de vloer dweilen met een hele vochtige lauwwarme dweil en een scheutje schoonmaakazijn. Het is erg belangrijk dat de vloer niet al te nat wordt of voor een lange tijd vochtig blijft. Droog de vloer na het dweilen met een doek of zet ramen en deuren open zodat het aan de lucht kan drogen. Er zijn ook reinigingsproducten die speciaal zijn gemaakt voor het dweilen van de laminaatvloer. Gebruik deze producten volgens de instructies op  de verpakking.

vloerkleed
Lees ook: Zelf vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed, zo doet u dat

Aangetaste laminaatvloer

Is de vloer aangetast door het gebruik van de verkeerde schoonmaakmiddelen? Dan is er nog het redmiddel ammoniak. Poets met een lichtvochtige dweil in een sopje van warm water en een scheutje ammoniak de vloer schoon. Hierdoor verdwijnt de dofheid van het laminaat. Het kan zijn dat het een aantal keer herhaald moet worden om het gewenste effect te krijgen. Belangrijk is wel dat de vloer elke keer weer goed gedroogd wordt.

Schone groeven

Na verloop van tijd kan het zijn dat er viezigheid ophoopt tussen de groeven van de laminaatvloer. Met een zachte bezem of met een speciale laminaat opzetborstel voor de stofzuiger krijgt u het vuil gemakkelijk uit de groeven. Heeft u deze niet in huis, dan kunt u ook een wat hardere bezem of borstel in een emmer met water en een beetje schoonmaakazijn dopen. Let hierbij wel op dat het niet te nat wordt tussen de groeven.

Zwarte strepen

Ondanks het stofzuigen en dweilen kan het zijn dat er nog zwarte strepen te zien zijn. Deze ontstaan door voorwerpen of schoenen die over de vloer heen schuren. U kunt ze  heel eenvoudig verwijderen met een microvezeldoek of met een gum. Het is in dit geval gewoon een kwestie van stevig boenen.

(Bron: Roomed, Floer, Crisisidee, luxuryfloors)

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. mare says:

  Wie heeft een goede tip om een watervlek in mijn houten laminaat vloer weg te krijgen

 2. Cen10tje says:

  Mag ik op laminaatvloeren de stoomreiniger gebruiken?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Cen10tje, bedankt voor uw reactie. Dat is helemaal afhankelijk van het soort laminaat. Bij sommige vloeren wordt erbij vermeld dat ze daar tegen kunnen, maar ontbreekt die melding, dan is de hete stoom vaak wat teveel van het goede en kunt u beter een andere methode gebruiken.