wintersilhouet

11 planten voor een mooi wintersilhouet in de tuin

Veel (vaste) planten veranderen ’s winters in een hoopje verdorde bladeren of verdwijnen bovengronds helemaal. En doordat veel struiken en bomen daarnaast hun blad verliezen, is er soms maar weinig te beleven in de tuin. Met groenblijvende planten kunt u de tuin aantrekkelijker maken, maar daarnaast zijn er veel planten die in de wintermaanden een heel mooi silhouet hebben. We zetten 11 opties op een rij.

Bosrank (Clematis)

Sommige soorten bosrank vormen na de bloei fraaie zaadpluizen, zoals Clematis tangutica en Clematis macropetala. Niet voor niets worden de uitgebloeide bloemranken daarvan ook wel in boeketten en bloemstukken verwerkt. Ze geven de plant in de winter ook in de tuin een mooi silhouet.

Clematis tangutica

Clematis tangutica

Brandkruid (Phlomis)

Het geelbloeiende brandkruid (Phlomis russeliana) heeft een bijzondere, trapsgewijze bloeiwijze, die prachtig is tijdens de bloeitijd, maar die ook tijdens de wintermaanden veel sierwaarde behoudt. Er is ook een roze versie, Phlomis tuberosa.

Phlomis russeliana

Phlomis russeliana

Distels

Ook in de winter behouden distels hun silhouet en zijn hun uitgebloeide bloemen van grote sierwaarde. De kogeldistel (Echinops), met zoals de naam al zegt zijn kogelronde bloeiwijze. En de kruisdistel (Eryngium) met zijn sierlijke bloemaartjes, met stervormige, stekelige schutbladeren eromheen.

Eryngium

Eryngium

Dropplant (Agastache)

Bloeiend is de dropplant een lust voor het oog en zeer geliefd bij bijen en vlinders. Maar ook uitgebloeid is hij het bekijken meer dan waard. De hele winter blijven de uitgebloeide bloemaren aan de plant aanwezig.

wintersilhouetDuizendblad (Achillea)

Door zijn grote schermvormige bloemen in vrolijke tinten is duizendblad een vrolijke verschijning in de tuin. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen verlengt u hun bloei tijdens het bloeiseizoen, maar stop hier aan het einde van het bloeiseizoen mee, zodat voor de winter het silhouet behouden blijft.

wintersilhouetHortensia’s (Hydrangea)

Verschillende soorten van de Hydrangea geven een prachtig wintersilhouet, zoals de boeren- of bolhortensia (Hydrangea macrophylla), pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Annabelle hortensia: Hydrangea arborescens (Strong) Annabelle.

Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata

Kornoelje (Cornus)

Als de kornoelje in zijn blad zit, valt hij niet zo op, maar zo gauw de bladeren in het najaar vallen, komen de felgekleurde takken tevoorschijn. Bij de Cornus alba zijn die felrood, zie hoofdfoto, en bij de Cornus sericea felgeel.

Cornus sericea

Cornus sericea

Kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’)

Als de kronkelhazelaar in zijn blad zit, valt het minder op, maar zo gauw hij zijn blad laat vallen, komen de grillig, gekronkelde takken tevoorschijn. Een waar kunstwerk. In de lente komen vervolgens zijn gele katjes tevoorschijn, wat hem nog eens extra sierwaarde geeft.

wintersilhouetSiergrassen

Doordat veel siergrassen in de winter prachtig verstillen, zijn ze zeer geschikt voor een mooi wintersilhouet in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het Chinees riet of prachtriet (Miscanthus), lampenpoetsergras (Pennisetum) of als u de ruimte heeft pampasgras (Cortaderia selloana).

Miscanthus

Miscanthus

Vetkuid (Sedum ‘Herbstfreude’)

Sedums zijn een aanwinst voor de tuin vanwege de uitbundige bloei, waar vlinders dol op zijn, maar ook omdat slakken ze juist met rust laten. Eenmaal uitgebloeid blijven ze de hele winter mooi.

wintersilhouetZonnehoed (Rudbeckia)

Stop aan het einde van de bloeitijd met het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, om ook tijdens de winter nog van de decoratieve uitgebloeide zaadhoofden te genieten.

Rudbeckia

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Groei & Bloei, Buitenleven, De Tuinen van Appeltern. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie